De mentale sammenskudsgilder
by Nadja
I fredags var jeg til et skønt middagsselskab, som jeg synes er et tankevækkende og ekstremt inspirerende eksempel på den sociale innovation, jeg synes pibler frem for tiden. En social innovation, jeg overordnet synes, man kan kalde: “Mentale sammenskudsgilder”.
En af mine yndlings-Facebook-venner inviterede til en “Kurateret middag”. Og den sætning kræver vist mindst to forklaringer:
- Når jeg skriver “yndlings-Facebook-venner” er det, fordi det netop er det, hun er. Vi kender hinanden helt tilbage fra mine tidligste studieår, hvor vi havde det rigtig sjovt, både fagligt og socialt. Men nu er det reelt over 10 år siden, vi har set hinanden face-to-face. Til gengæld har vi en god og tæt Facebook-relation forstået på den måde, at vi begge er meget aktive på Facebook, og hun er sådan en af dem, der er rigtig sjov at være på Facebook med – ekstremt generøs med viden, reflektioner og links i sine statusopdateringer – og også aktiv i andres kommentarspor. Så selvom vi ikke har set hinanden, har vi i årenes løb udvekslet alle mulige tanker på kryds og tværs og altid haft fornemmelsen af, “hvor hinanden var” – været på hinandens radar.
- Og nu inviterede hun mig så til denne “kuraterede middag”, hvor hun havde et dusin andre kvinder, som hun kendte vidt forskellige steder fra. Nogle kendte hun fra endnu længere tilbage end mig – andre var hendes nærmeste venner eller familiemedlemmer. Men fælles for os alle sammen var, at vi var blandet på tværs af eksisterende vennekredse, madklubber og tøsegrupper – en ide, der var stærkt inspireret af Facebook, og de mange overraskende konstellationer og samtaler, der ofte opstår derinde, hvor folk fra vidt forskellige steder som aldrig har mødtes i levende live og sandsynligvis aldrig kommer til at mødes, pludselig indgår i lange diskussioner og udvekslinger i kommentartrådene.
Og den cocktail lagde simpelthen fundamentet til en vældig, vældig fin aften, hvor samtalerne fra starten fik det skønne løft, der ligger langt ud over de langmodige “hvordan går det så”-opdateringsrunder mange sociale sammenhænge ellers tit sander til i. Her kunne vi gå meget mere lige til biddet på interessante emner som kunst, politik, masser af rødvinsmarineret spas, samfundsengagement, saftige ungdomsminder, handlekraft, forskning og historier fra de varme lande. Altsammen garneret med suset af, at vi kunne tillade os dyrke helikopterperspektiverne.
Nu var det hele så ovenikøbet ledsaget af en virkelig veltilberedt middag, men det var faktisk overhovedet ikke nødvendigt. Det vigtige var oplevelsen af at være blevet blandet men nogle nye, spændende mennesker på en fuldstændig uforpligtende måde, der i meget høj grad tillod alle de tilstedeværende at være tilstede i nuet. For på en eller anden måde er det faktisk gæstens eneste forpligtelse til den slags arrangement – at være generøs med sin viden og sine perspektiver ved at deltage aktivt i samtalen: det er det væsentligste bidrag til det mentale sammenskudsgilde, der reelt er tale om.
Jeg har efterhånden været til en del variationer over det tema: man bliver inviteret til et “sammenskudsgilder”, hvor gæsterne ikke byder ind med medbragt mad – men er indbudt for at bidrage med tanker, faglighed, sangstemmer, inspiration og gode historier. Og jeg finder det lige inspirerende hver gang. Nogle gange forekommer det i form af deciderede koncepter som “fortælleklubber” og “sangaftener”, men jeg vejrer også en tendens til, at der selv til “almindelige” fødselsdagsbrunches, frokoster, middage og cocktailparties, er stadigt større villighed og åbenhed overfor at blande cirklerne og se, hvad der kommer ud af det. At det ikke længere er en helt så big deal at invitere en ny veninde med til næste års pigefødselsdag – men at man i stigende grad blander og bliver lidt modigere med at invitere relativt nye relationer med ind i privatsfæren uden, at nogen nødvendigvis skal føle sig forpligtede til at “være på fødselsdag” med hinanden resten af livet.
Og den udvikling hilsner jeg ekstremt velkommen. For det er vanvittigt inspirerende og sjovt at udvide vennekredsene, høre nye perspektiver og bevæge sig i de lidt højere luftlag, man oftere flyver op i, når man ikke kan forudsætte, at man kender alt til hinanden på forhånd, forventer bestemte reaktioner og kan referere til velkendte anekdoter. Og nu er det jo på ingen måde for at sige, at det ikke OGSÅ er skønt med de trygge, lukkede cirkler, og den initimitet, de kan skabe. Jeg elsker min familie og mine loger, madklubber, netværksgrupper og faste vennekredse. Det er bare noget helt, helt andet, de kan. De giver nærhed og mulighed for at følge op og følge med i hinandens liv på en måde, der er ekstremt vigtigt og livgivende.
Men de nye konstellationer kan noget andet. For når man indgår i dem, har man en tendens til at spidse hjernen og formuleringerne. Man opper sig lidt – og det er sundt for de fleste af os at skulle strække os selv og vores tanker lidt oftere.
Det er ikke mere end et par år siden, at folk havde en tendens til at stagnere i deres gamle vennekredse, fordi deres travle hverdag kun tillod dem ganske få sociale arrangementer, og man derfor til enhver tid ville prioritere sine “rigtige” eller “gamle” venner over de nye. Men her har Facebook for mange os udviklet sig til en helt ufattelig guldgrube af inspiration og indsigt i andre menneskers perspektiver – hvilket på få år har åbnet og udvidet de flestes horisont markant. Og ikke mindst vendt op og ned på, hvem vi reelt har mest føling med i hverdagen. Gennem Facebook og blogosfæren har vi i stadigt stigende grad har vænnet os til at blande os i hinandens tanker og kommentarspor, selvom vi måske aldrig nogensinde har mødt hinanden – eller ikke har set hinanden fysisk i 10 år, men stadig nærer en meget stor ømhed overfor hinanden. Den interessante tendens nu her er så, at den åbenhed og sociale spontanitet tilsyneladende begynder at påvirke vores sociale mønstre off-line også. Og det synes jeg er intet mindre end fantastisk. Og håber vil føre til mange flere former for social innovation til inspiration og glæde for rigtigt mange.
Konceptet fra i fredags er egentlig ret simpelt at lade sig inspirere af. For det er ikke maden, det handler om – drinks, kaffe og kage eller købepizzaer kan sagtens gøre det. Så det kræver det reelt ikke den store forberedelse. Det vigtigste er at tage initiativet, plukke nogle sjove mennesker fra sine forskellige vennekredse og se, hvem der kan komme. Og så ellers lade det ske. Det eneste, der virkelig er vigtigt er at sørge for at lave en ordentlig introduktion til dem, du har inviteret. Giv alle gæsterne et ordentligt ord med på vejen, så de stråler af glæde over, hvor fantastisk du synes, de er, og hvor glad du derfor er for, at netop de er kommet. Det giver de andre noget at spørge ind til, så de ikke strander på “hvad laver du så” og den sædvanelige udredning af job, familie, bolig og hobbies-situation. Det er ikke de ting, der er relevante i denne sammenhæng (selvom der selvfølgelig kan hentes eksempler fra de sfærer) – her handler det netop om at diskutere alt det, man ellers ikke får bragt så meget på banen. Og det sker næsten automatisk, når man ikke kender hinanden på forhånd og bliver guidet udenom de klassiske høflighedsspørgsmål.
Det er skideskægt, sjovt og inspirerende at få lov at dele sin faglighed og de store perspektiver. Og derfor har jeg selv i høj grad ladet mig inspirere til at holde lignende kuraterede arrangementer – og jeg opfordrer alle jer derude til at gøre det samme. Livet kan kun blive sjovere af det.
Hvor har jeg bare puslet med det koncept mange gange.
Jeg har af en eller anden grund ikke fået mig nasset sammen til at gøre noget ved det.
MEN nu er der da, takket være dig, blevet sat kog i idegryden igen.
Mit dybe og inderlige AHA ved at læse dit indlæg, var pointen med at inviterer meget bredt. Der behøver jo netop ikke være en RØD TRÅD på forhånd.
Skulle den opstå undervejs, kan den gribes eller der kan spindes en ny ende.
(Jeg arbejder med tekstil ;))
Jeg ville jo selv blive vildt glad for at blive indbudt til et sådan sammenskudsgilde af engageret og sprudlende mangfoldighed.
Så alle de førhen opstablede forbehold om hvorvidt dem jeg kunne finde på at invitere, ville gide møde op, må smelte sammen med den grå sne.
Tusind tak for puffet.
@ Hanne – det er jeg rigtig glad for at læse. For det var netop pointen med det indlæg – at inspirere andre til at gøre det samme, ligesom jeg selv blev voldsomt inspireret af min FB-venindes tiltag. Og for mig var det også en stor aha-oplevelse (ikke kun med dette arrangement, men med den løsere invitations-tilgang i det hele taget), at det netop kun er fint, hvis det er meget mere casual. Og det er altså enormt befriende. Det er jo heller ikke fordi jeg regner med at blive inviteret til alle kuraterede arrangementer hun måtte holde i fremtiden, ligesom jeg ikke føler mig forpligtet til at invitere hende tilbage (selvom jeg nu nok gør det, fordi hun er mega-fed). Det giver en befriende mulighed for at invitere dem, man har lyst til at se her og nu og som man tror, vil passe godt ind i den specifikke kontekst. Og så kan man jo altid se alle de andre i helt andre konstellationer. Held og lykke med det – del meget gerne erfaringerne med os andre :-)
@Nadja – Jeg talte netop med min veninde forleden om fester og mærkedage.
Efterhånden får man det indtryk, at det bedste man kan gøre for sine venner er ikke at holde noget ;-(
… fordi alle er “travle og spændende mennesker” med en overtegnet hverdag og alle weekender 7 år frem afsat til den oprydning, rengøring og indkøb, som man ikke når alle de andre dage.
og hvor ofte hører man ikke: “Åh … vi skal slet ikke noget denne her weekend – hvor er det pragtfuldt …!”
– for nogle gange er parat til at slå ihjel, når man den lørdag, hvor man endelig kan sove længe, skal op, sætte hår og lægge en tidssvarende makeup før man tramper ned til bilen og 3 timers køretur, for at tilbringe aftenen et sted hvor man ikke kender andre end værtinden og hendes søster og kæmper med døsigheden og slider på sin ved fødslen tildelte smalltalk-kvote.
(Ha – kommer lige i tanke om, at det eneste der er værre, er at være nybagt enlig mor, der bruger alle døgnets vågne såvel som uvågne minutter, på at stirre forelsket på sit barn eller planlægge nye måder at folde tøjbléer på … for så at blive inviteret til en julefrokost med ene entreprenante kvinder og blive placeret ved siden af Grevinden der kørte ambulance under krigen, har rejst i alle lande og selvfølgelig er pot og pande med de royale … og skulle svare på spørgsmålet: “- og hvad laver du så ? …”)
Til gengæld har jeg været til to opmuntrende og givende fødselsdage her de sidste par måneder.
Forleden skete der det morsomme, at værten introducerede mig (jeg havde ham til bords) og så “blev det til” at jeg så skulle præsentere ham der sad på min anden side – og sådan videre hele bordet rundt.
Det var ikke aftalt eller planlagt – men det blev hylende morsomt – fordi nogen kendte hinanden godt (men det var de færreste) – mens andre kun lige havde mødt hinanden. Jeg måtte f.eks. spinde en ende over en person jeg havde talt med i ti min – og altså aldeles uden at være forberedt på det.
Men alle gik på komedie – og morede sig –
Det ville nok være noget helt andet hvis det var planlagt ?
;-)
Jeg tror du har ret i, at en grundig – begejstret ;-) introduktion af de tilstedeværende er afgørende . .. og jeg tror også at antallet er afgørende – 8-12-16 sådan cirka? – det giver tilpas mange muligheder – samtidig med at der er en mulighed for at alle kan deltage i en samtale.
og gode nærings- og nydelsesmidler … ;-)
og nej – det behøver ikke være fint – men godt skal det være …
god pizza – eller bare godt hjemmebagt brød og skøn te – bare det er et begejstret traktement –
tror jeg vil gå i gang med at holde et par Q-brunches snart … ”Qrunch” … tak for – endnu – en god idé …
@ Lola – det er meget tankevækkende (og desværre i mange sammenhænge ret godt ramt) at fester og gæstebud ofte omgærdes med “prust og støn” som om det var en sur pligt at skulle feste med vennerne. Og det har jeg enormt meget at sige om – men lige i dette tilfælde omhandler det noget lidt andet end selve indlægget – for den situation handler typisk om ens gamle relationer, mens det her i højere grad fokuserer på nye relationer. Og her er jeg meget glad for at få nye inspirationer til gode måder at introducere hinanden på. Og du har helt ret – selvfølgelig skal det man putter i hovedet være godt – det skal det altid. Jeg fokuserer bare meget på, at det er lysten, der skal være i højsædet her. Og hvis det føles som en sur pligt at skulle lave mad og det er det, der afholder en fra at gøre det, synes jeg, det er vigtigt at understrege, at det ikke er dét det handler (så meget) om.
Held og lykke med dine Qrunches – glæder mig til at høre, hvordan det udvikler sig.