Rapport fra den første halvanden måned på GoogleWave
by Nadja
Nu er det ved at være 1,5 måned siden, jeg først kom på Google Wave og rapporterede forundret fra mit første døgn på den kollaborative platform, der hævder at skulle afløse alt, hvad vi tidligere kendte som mails, fællesdokumenter og wikier i løbet af ganske kort tid.
State of the nation er, at jeg efterhånden er “landet lidt” derinde og har deltaget i en række forskellige bølger. Efterhånden er der ved at komme en kritisk masse af gode folk “på bølgen” – og mange af os har oven i købet fundet hinanden. Og jeg er stadig glad for at se, hvordan alle påtager sig at live-coache hinanden, når de lige ankommer til det noget uoverskuelige kaos af bølger, tråde og brainstormings. Samtidig er der også blevet startet et GoogleWave-magasin – af blandt andre Bjarne Tveskov – der beskriver og diskuterer de forskellige fænomener og muligheder og dermed skaber noget tiltrængt sammenhængskraft på den danske del af bølgen.
Men der hersker også stadig en voldsom fornemmelse af “Klondike” derinde. Det er på den side fantastisk, fordi alle kaster sig hovedkulds ud i bølgerne uden at ane, hvad de foretager sig. Hierarkier og fagligheder er fuldstændig opløst, fordi gamle regler og metoder ikke længere fungerer. Og ingen er reelt eksperter på bølgen, fordi alle hele tiden prøver sig frem. Og den stemning kan jeg enormt godt lide – selvom bagsiden af medaljen selvfølgelig også hurtigt er, at bølger, der egentlig var spændende, imploderer, at ting løber ud af en tangent, der bliver inviteret for mange ind, der ikke bidrager men bare kigger på og alt muligt andet, der gør, at det også bliver lidt trægt og temmelig forvirrende. Hvilket ikke bliver bedre af, at det hele stadig er i “beta” og at der derfor faktisk ER mange funktionaliteter, der ikke spiller optimalt endnu (men det er så fair nok, det er spillereglerne, når man bliver inviteret til at beta-teste).
Men når det så er sagt, har jeg efterhånden også knækket koden i forhold til, hvad der skal til for, at bølgerne bliver rigtig sjove at deltage i – og det er så såre basalt, at det faktisk er banalt:
Der skal være et konkret, fælles formål, som alle deltagere i bølgen arbejder frem imod at løse.
Og hvis det helt banale grundprincip er på plads, fungerer det faktisk helt enormt godt. Jeg har især haft én rigtig god (og forhåbentlig on-going) oplevelse, hvor jeg synes, vi virkelig udnytter Google Waves mange muligheder på sådan en meget kerne-agtig måde.
Jeg arbejder nemlig for tiden på ret omfattende og komplekst projekt, som jeg er ved at søsætte sammen med en god ven. Ingen af os har mulighed for at arbejde på det fuld tid, og vi har heller ikke mulighed for at mødes fysisk om det med i tide og utide. I stedet har vi startet en bølge, hvor vi i fællesskab formulerer projektets grunddefinitioner, visioner og missioner. Det ligger derinde heletiden – og så fylder vi hver især de ting, vi går og tænker over eller ser som udfordringer eller diskussionspunkter ind, når vi har tid og/eller de lige falder os ind. Og hver gang, vi så hver især har tid, går vi ind og fylder på, forklarer, uddyber – og giver hinanden stof til eftertanke.
Sideløbende har vi en anden bølge til at diskutere hvordan vi synes, processen forløber og udvikler sig – fordi mange af de metakommentarer, så snart de bliver forældede, vil være irriterende at have stående i selve udviklingsbølgen (og vi ved godt, at vi bare kunne slette dem, men metakommentarsporet kan faktisk være inspirerende i sig selv og derfor har det fået sin egen bølge).
Og så har vi en særskilt bølge til litteratur-henvisninger – hvor vi så at sige giver hinanden “lektier” for, så vi sørger for at være up-to-date på det relevante “pensum” i forhold til projektet.
Foreløbig synes jeg, det fungerer det enormt godt:
- Det er imponerende at se, hvor hurtigt noget på den måde forvandler sig fra strøtanker til brugbart materiale.
- Det fungerer enormt godt til at få afklaret forskellige uenigheder, vi måske ikke var os bevidst eller ville være blevet os bevidst, hvis vi kun havde “snakket om det” – for der er virkelig noget utroligt processuelt stærkt over at skulle formulere ting på skrift i fællesskab.
- Det kan være meget forskelligt, hvor meget tid, man har eller hvor inspireret, man er – men med den mængde spørgsmål, links og stof til eftertanke, der efterhånden ligger derinde, er der altid et sted at tage fat. Den strikse redigering, den sprudlende ideudvikling, den nysgerrige læsning – hver ting til sin tid, men der er altid et sted at starte.
- Det er en virkelig god mulighed for lige at udnytte de fem ekstra minutter, man engang lige har til overs, men som ellers ville være smuldret væk på ingenting. Her kan man lige hurtigt stemple ind – bidrage med det, man har tid, lyst, energi eller inspiration til lige nu og her – og stemple ud igen. Små dryp, der tilsammen vokser sig til et stort bibliotek over strøtanker, der ellers ville være gået tabt.
I den forstand vil jeg sige, at Google Wave begynder at leve op til det, de har sat sig for at revolutionere. For hvad ville alternativet have været? Endeløse mails frem og tilbage. Dokumenter i utallige varianter med masser af rettelser og ændringer og vild forvirring om, hvad der var den seneste version. Måske en lukket blog, måske en wiki – men i så fald noget, der ville have levet sit eget liv, og som man skulle huske at tjekke ind på. Her ligger vores bølger sideløbende med alle de andre bølger, vi deltager i – og derfor er det helt naturligt at tjekke ind flere gange i døgnet og lige se, hvad der er sket siden sidst – og smide en tanke eller to. Det bliver ikke et projekt, men bare noget, der sker, når det sker. Og sjovt nok er det jo ofte det, der skal til, for at ting sker.
Og ligesom sidst: Hvis du er derinde, så find mig lige på nadjapass@googlewave.com – jo flere vi er, der finder hinanden, jo sjovere bliver det.
Hey kan du formidle en invitation? ;-)
Er ved at læse Tor Nørtranders Civilisation 2.0 fra 2007. Civilisation 2.0 er når vi bevæger os væk fra en civilisation baseret på depoter, lagre, konstante ting og steder og i stedet bevæger os mod strømme, stof og relationer mellem mennesker, måske han har ret
I Berlingske Søndag i dag (20 december 2009) gøres der status over 00erne, der er ved at rinde ud. I artikelen står der bl.a. om fællesskaber i 00erne:
“De nye sociale medier har skabt fællesskaber der bryder fysiske og virtuelle grænser og fortæl en bøsse, budhist ellr biafraner, som sidder mutters alene i Saskatoon, at det er et problem. Selvfølgelig er det ikke det. Men på en blog på berlingske.dk skrev en ung kvinde sidste år, at hun ikke ville have børn, for internettet gav hende den familie hun ville have. Og hun var ikke bange for at blive gammel, for der var også internet til den tid. Synspunktet rummer i sin yderste konsekvens nogle tankevækkende perspektiver. Så spørgsmålet er, hvordan vi sikre en dialektik mellem de fysiske og virtuelle fællesskaber og ikke en gensidig udelukkelse”
Jeg synes det er tankevækkende, og måske noget nogen her på bloggen kunne give sit perspektiv på. Fx. synes jeg det er underligt at vi er mange der har en hel masse venner på Facebook, men når vi som singler her i december panikker fordi vi ikke ved hvem vi skal holde nytår sammen med siger det vel noget om dybden af disse venskaber. Det kunne egentlig være interessant at undersøge hvor meget Facebook bliver benyttet den 31. december
@ Charlotte – det ER tankevækkende. Men når det gælder Facebook og nytår, tror jeg faktisk mest af alt det handler om at melde ærligt ud og sige “hey, jeg overvejer sådan og sådan til nytår – hvem vil være med” – og så vil der nok være ret mange, der melder sig, fordi de sidder med samme problem. Og det vil kunne give en ret god fest, fordi det så vil være en uventet konstellation af mennesker i stedet for de faste grupper og venneflokke. Og det er netop det, Facebook kan. Det handler ikke nødvendigvis om venskabernes dybde forstået i traditionel forstand, men mere om muligheden for , at nye uventede konstellationer dukker op – og at det er blevet langt mindre tabuiseret at give udtryk for, hvad man selv ønsker sig – og nemt for andre at hjælpe med at opfylde de ønsker.