At afgive sin stemme
by Nadja
Lige siden kommunalvalget i tirsdags er der en stemme, der har runget i baghovedet. En stemme, der har sagt:
“Der er noget helt forkert i begrebet ‘at afgive sin stemme’.”
Og en stemme, der har fået mig til at tale med mange andre om begrebet – og har fået mig til at se, hvor meget genklang den udmelding gav.
For på mange måder rummer begrebet “At afgive sin stemme” det repræsentative demokrati i en nøddeskal. Den enkelte borger “afgiver sin stemme” under forudsætning af, at de politikere, vi stemmer på, varetager vores interesser – og forvalter vores stemmer, sådan som vi havde forventet, de ville gøre, da vi “afgav vores stemme” til dem.
Men det har to ret væsentlige konsekvenser i nutidens politiske verden, det aktuelle mediebillede og det moderne samfund.
1) Hvis vi skal være med på at gøre vores “borgerpligt” og “afgive vores stemme”, skal vi have en særdeles god fornemmelse af de politikere, vi afgiver vores stemme til. Hvad mener de reelt? Er de solide, reflekterede mennesker, der tør forbeholde sig retten til at blive klogere og dermed tør stå ved, at ethvert tænkende menneske kun har et standpunkt til man får et nyt? Hvem kan man forvente, at de indgår alliancer med og stole på, at de i hvert fald ikke indgår alliancer med? Vil de (især kommunalpolitisk relevant) blive siddende perioden ud, hvis man giver dem sin stemme? Og hvad står de EGENTLIG for – altså ikke, hvad tvinger partiparolerne dem til at lire af, når de bliver vækket klokken fire om natten af en skånselsløs journalist – men hvad er deres personlige vinkel på tingene, hvad bygger de den på – og hvordan forestiller de sig at handle på den?
Det har vi sørgeligt nok kun meget sjældent nogle reelle forudsætninger for at vide, når vi afgiver vores stemme. Vi kan prøve en af mediernes valgtests, der tvinger os til at tage stilling til en masse spørgsmål, vi ikke aner, hvad betyder eller hvad egentlig dækker over og få stukket et tilfældigt svar ud om, hvilken kandidat der (sikkert ofte ligeså forudsætningsløst) har svaret de samme ting. Vi kan prøve at se os klogere på partilederrunder, hvor deltagerne på forhånd er gejlet op som skulle de deltage i en boksekamp og sidder og slår hinanden i hovedet med løsrevne argumenter. Eller vi kan prøve at læse aviser og se nyheder, der desværre ofte har en tendens til at fokusere på alt muligt andet end politikken – eller til at behandle kommunalvalg som var de midtvejsvalg og kommunalpolitik som var det landspolitik.
Vi har kort sagt så utroligt begrænsede forudsætninger for at sætte et kvalificeret kryds, at mange – stadig med fornemmelsen af “borgerpligt” i behold – så om ikke andet sætter krydset ved nogen, de kender personligt (hvilket er fair nok, men næppe burde være reelt kvalificerende), undlader at stemme (hvilket er umuligt at afgøre bagefter, om skyldes en protest, dovenskab, manglende fornemmelse for “borgerpligt” eller uvidenhed) eller sætter et ret tilfældigt kryds, som man ikke nødvendigvis føler sig specielt stolt ved. Og efter de lange knives nat i mange tilfælde fortryder, når man opdager de alliancer, der bliver indgået under konstitueringsforhandlingerne.
Det er en meget utryg situation at “afgive sin stemme” i – og for mig at se et markant demokratisk problem. Fordi det føles stadigt mindre attraktivt at gøre sin borgerpligt, når man ikke føler, man er i stand til at gøre den ordentligt.
2) Det andet problem med begrebet “at afgive sin stemme” er, at man så (med forholdsvis god ret) får fornemmelsen af, at nu har man gjort, hvad man kunne som almindelig borger. Gjort sin borgerpligt – og dermed udliciteret sin egen handlekraft de næste fire år (eller i hvert fald indtil næste valg eller folkeafstemning). Og dermed ligner det snublende nært, at man undlader at tage det ansvar på sig i hverdagen, som i virkeligheden burde opfattes som vores daglige “borgerpligt”. Pligten til altid at medvirke til at forbedre samfundet ud af den enkeltes forhåndenværende søms princip. Pligten til at hjælpe andre. Pligten til at tænke udover sig selv og sine egne akutte behov – forstå, at selvom man ikke lige selv (eller ens nærmeste) er unge, børnefamilier, ældre eller hvad det nu måtte være for særligt udsatte segmenter, der har brug for hjælp, er det samfundets – og dermed den enkelte samfundsborgers pligt – at tænke udover sine egne behov og bidrage til, at vi alle sammen kan være her og har så gode forudsætninger for et godt liv som muligt. Pligten til at tage bladet fra munden, når småracisme og intolerance sniger sig ind ved middagsborgssamtalen. Pligten til ikke altid at søge koncensus. Pligten til at danne hinanden og nuancere hinandens verdensbilleder, så vi i fællesskab bliver klogere og mere tolerante. Alle de implicitte pligter, der er det kit, der får samfundet til at hænge sammen og gør det nemmere for os alle sammen at være her og leve en god tilværelse. De pligter risikerer at forvitre ligeså langsomt jo mere vi vænner os til, at vi har afgivet vores stemmer – og dermed udliciteret ansvaret for at skabe og udvikle samfundets sammenhængskraft til nogle andre.
Hvad enten, man stemte forleden eller ej – og hvad enten, man gjorde det på et tilstrækkeligt oplyst grundlag eller ej, bør valgdagene på alle måder opfattes som demokratiets festdage – men for mig var det en meget sørgmodig dag forleden. Og jeg har tænkt mig at gøre alt, hvad jeg kan i den kommende tid for at være med til at påpege og diskutere disse problemstillinger – og komme med forskellige konstruktive, motivationsretoriske bud på, hvordan vi hver især kan bidrage til at løse dem – og bruge vores stemmer aktivt. På valgdagene, JA. Men i virkeligheden især i hverdagene – alle de sammenhængende dage på snor, hvor hver lille handling, vi foretager os, er med til at styrke samfundets sammenhængskraft.
Lad mig høre, hvad I derude tænker – og tag endelig fat i mig, hvis du vil være med!
Kære Nadja
En virkelig relevant blogg som jeg aktivt partimedlem føler jeg må svare på. Nu har jeg oplevet valget på nærmeste hold, kravlet i lygtepæle med valgplakater, skrevet læserbreve, delt materiale ud på gader og i opgange og afholdt debatter, og alligevel er det kun lidt over halvdelen af borgerne der stemmer – faktisk den laveste stemmeprocent i 35 år! Det synes jeg også vidner om en af dine pointer. De fleste borgere interesser sig ikke for kommunalpolitik, hverken på valgdagen eller i det daglige og det er selvfølgelig et kæmpe demokratisk problem. Som en trofast partisoldat – i et ellers pacifistisk parti ;-) må jeg jo også tage en del af ansvaret på mine skuldre, for hvad er det vi gør galt siden vi ikke i tilstrækkelig grad formår at engagere vælgerne. Her tror jeg faktisk også at dit begreb om motivationsretorik spiller en væsentlig rolle, for hvordan formår vi at fastholde bl.a. unge vælgere, der ikke længere læser aviser, ser debatten på DR2 eller 21 Søndag på DR1? Vil meget gerne have nogle bud på hvordan vi skal tilpasse vores retorik til den nye medie-virkelighed. Og endelig vil jeg dog godt komme med et lille lyspunkt. I mit parti oplevede vi at mange af vores medlemmer meldte sig frivilligt til at give et nap med, så måske handler det også om at sige til folk, hey vi har brug for dig
@ Charlotte – Jeg tror i høj grad meget af det handler om, at man heller ikke rigtig ved, hvordan man kan hjælpe. Mange har ikke mulighed for/lyst, tid, energi til at gå “all in”, men vil gerne have en kanal, hvor man kan bidrage med “det lille ekstra overskud” man måtte have i situationen.
Med hensyn til den manglende valgdeltagelse tror jeg i høj grad det handler om, at man som føler, politikerne og medierne bryder “kontrakten”. Hvis vi gør vores “borgerpligt” og “afgiver vores stemme” kræver det, at politikerne og medierne overholder deres del af “kontrakten” og giver os mulighed for at træffe et reelt og kvalificeret valg. Og dér mener jeg, at begge spillere generelt fejler, fordi man i stedet (i et misforstået forsøg på at gøre det hele mere spiseligt for vælgerne) gør det hele så populistisk, at det reelt bliver ligegyldigt og bare bekræfter politiker-leden. Jeg ved godt, det er svært for partierne/politikerne at trænge igennem det nuværende mediebillede med andet en skarpskårne soundbits og skyttegravsargumentation – MEN det handler altså også om, at man bliver bedre til at melde sig ud af spillet i stedet for altid at sige “sådan er politik jo” eller “det er spillereglerne”. Sådan behøvede spillereglerne og politik overhovedet ikke at være. Men det kræver, at nogen tør sige nej – og det koster måske et par stemmer lige nu og her (tror jeg faktisk ikke) – men på en lille bitte smule længere sigt er jeg sikker på, det vil gavne både den enkelte politiker, partiet og ikke mindst demokratiet i sin helhed.
Dansk demokrati… er der problemer?.. Jeps!
Disclaimer:
Jeg er ikke journalist eller professionel politisk kommentator, så rent research-mæssigt er nedenstående en tynd kop te. Men bær over med mig, for pointérne er valide.
—–
Kage-argumentet; Forretningen Danmark:
5.532.531 Danskere i alt.
1.332.330 Ansatte i Privat sektor
956.121 Ansatte i Offentlig sektor
1.234.610 Børn under 18, uden egen indtægt
113.834 I videregående uddannelse
210.912 Arbejdsløse på dagpenge
149.265 Kontanthjælpsmodtagere
224.052 Anden overførselsinkomst (Orlov, Barsel, Støttet beskæftigelse, Integrationsuddannelse etc.)
253.524 Førtidspensionister
170.478 Efterlønsmodtagere
887.407 Alderspensionister
NOTE: Misvisning på -196.605 personer, grundet statistik samlet fra 2007-2009 (ikke alle tal er tilgængelige pr. 2009). Misvisning fordelt forholdsmæssigt på alle poster. Kilde: http://www.statistikbanken.dk
Basalt set har vi altså 1,3 millioner til at bage vores fælles kage, og 5,5 millioner til at spise den.
I et demokrati med stemmeret til alle over 18 år, må vi derfor anse “bagerne” som minoritet, med 1,3 mill. stemmer mod 3,0 mill. til “spiserne”, eller et styrkeforhold på 3 til 10… og enhver stemmer for mere kage til sig selv.
Politikere der ønsker valg, ikke kan ignorére disse tal, og udviklingen er derfor selvforstærkende. Dette udgør et demokratisk problem, fordi demokratiet er gearet til at trække grundlaget væk, under dem der skal tjene pengene.
Løsningsidéer:
1) Ændring i stemmevægten, så privatansatte får 3 stemmer, mens alle andre får 1 stemme.
2) Ændring i valgsystemet, så der altid konstitueres 1 kandidat fra “bagerne” per 1 kandidat fra “spiserne”.
3) Ændring i “spisernes” motivation til at stemme for egne kortsigtede interesser.
4) Ændring i den faktiske fordeling af de forskellige samfundsgrupper.
5) ??
—–
Teknologi-argumentet:
Danmark er, som aldrig før, afhængig af menneskelige ressourcer som viden og kreativitet, fordi vi ikke længere kan få forretningen til at løbe rundt, ved at sy tøj og fange fisk.
Videnssamfundet er dog stadig nyt for mange, og vi kan fremvise et ganske stort teknologisk efterslæb i den offentlige sektor, som politikerne ellers ynder at bryste sig med, som værende i spidsen internationalt. Men det viser sig at være tom pral, når vi kigger nærmere efter.
[Jeg burde hér lave research:
• Forfejlede, budget-overskredne, forsinkede og skrottede IT- og andre videnstunge offentlige projekter.
• Lokal- og Christiansborg-politikeres, ministérie- og departements-chefers uddannelses- og erhvervsmæssige baggrund.
• Bed alle lokal- og Christiansborg-politikere, om at deltage i en IQ-test, så vi kan se deres potentiale for at sætte sig ind i, og håndtére nye komplekse problemstillinger, som er normen i, og forudsætningen for et velfungerende videnssamfund.
… Men jeg orker det ikke!]
Konklusionen af ovenstående (ikke-eksistérende) research, er dog allerede klar: Vi har ansat en flok middelmådige, teknologi-fjerne “kokkepiger”, til at udtænke, igangsætte og vedligeholde det teknologisk avancerede videnssamfund, som vi alle skal leve af imorgen.
Vore folkevalgte beslutningstagere kortslutter og forsinker videnssamfundet, gennem fejlbehæftede og ulogiske beslutninger, fordi de mangler teknisk viden, indsigt og overblik, og derfor aldrig kan udvikle visioner med fundament i andet end varm luft.
[Research:
• Udpluk af den seneste valgkamps IT-agenda for udvalgte kandidater
• Reference til “format-debatten OOXML vs. ODF”
• http://www.computerworld.dk/blog/bagsiden/2029
… som jeg heller ikke orker!]
At vore repræsentanter er teknologiske ignoranter, er måske, rent semantisk set, ikke et demokratisk problem, alene fordi det formentlig afspejler befolkningen udemærket. Men det er et stort problem for Danmark, at vi ikke kan konstituere visionære, vidende ledere, der kan lægge et holdbart fundament for vores fælles fremtid.
I Danmark leder de blinde de døve, og dét må betegnes som et virkeligt demokratisk problem.
Løsningsidéer:
1) Giv vælgerne adgang til at studére kandidaternes tekniske viden, personlighedstræk og IQ… ligesom i enhver anden moderne ansættelsesprocedure.
2) Begræns opstillingsretten med krav til kandidatens tekniske viden og IQ… så ikke hvem-som-helst kan stille op.
3) Begræns stemmeretten med krav til teknisk viden og IQ… så ikke hvem-som-helst kan stemme.
4) ??
—–
… det var så hvad jeg lige kunne komme på… 2 store demokratiske problemer, der truer med at drive Danmark ad helvedes til.
@ Ole – først og fremmest tak for, at du gjorde dig ulejligheden med at flytte din overordentlig tankevækkende kommentar med herover, så alle kan få glæde af den. Jeg ved ikke nok om nogle af delene til at kunne diskutere eller gendrive pointerne – så jeg kan kun sige, at begge dele er meget tankevækkende og tankeprovokerende.
Men jeg synes løsningsmodellerne i kagemodellens punktopstilling er dybt problematiske. Ikke så meget, fordi de er provokerende. Det byder jeg kun velkomment – men fordi grundpræmissen for løsningsmodellerne som du fremstiller dem, er at alle kun er interesserede i at tage og rage til sig og hytte egne interesser. Og her mener jeg jo netop, at det gælder om at styrke den demokratiske dannelse, så vi hver især tænker udover vores egne interesser – så “spiserne” ikke kun spiser og beder om mere, når der ikke ER mere – eller medvirker til at prioritere mellem mange vigtige sager – også selvom deres egen kommer i baggrunden i en periode.
Med hensyn til teknologi-argumentet er det en meget vigtig pointe, at det ofte kræver viden at kunne lovgive ordentligt. Og at meget af den viden tilsyneladende ikke er til stede i tilstrækkeligt hø grad i diverse folketings- og byrådssale. Men desværre tror jeg ikke, at IQ-tests nødvendigvis er løsningen. IQ-tests tester jo desværre kun en lille del af et menneskes samlede intelligens. Og jeg synes, det er nok så vigtigt stadig at have politikere, der har andre tilgange til politik og samfundet, end den strengt akademiske. Og det ville også være ret forfærdeligt, hvis det endte i ren Mensa – empati, gennemslagskraft, nysgerrighed, udholdenhed og evnen til at turde stå ved det, man mener, midt i mediestorme og styrke til at stille sig udenfor skyttegravskrigene er jo også ret vigtige sider af stærke politikere. Så “testen” skulle nok udvides til at handle om mere end ren IQ.
Endnu engang tak for en tankevækkende kommentar – det er skønt lige at få sat tankerne på spidsen.
Hej Nadja
Det største, og sværeste skridt mod en løsning, er ikke at debattere løsningsmodeller… men at forstå og anerkende, at demokratiet i Danmark har meget alvorlige problemer.
Jeg er ganske enig i, at mine løsningsidéer er mangelfulde og måske fantasiforladte… og i virkeligheden ikke særligt interessante.
Min pointe er mere, at debatten må og skal behandle disse 2 problemer seriøst, fordi netop hér, findes den største trusel mod Danmarks sammenhængskraft og demokratiske fremtid.
Løs disse, og resten bliver nærmest som at løse suduko.
Jeg så lige denne notits her til morgen:
http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-26612392.html?rss
… og kunne ikke lade være med at tænke… Damn, det gik lidt for hurtigt med at få ret!
@ Ole – ja, den må man sige er meget relevant i sammenhængen. Men jeg har et problem med din grundpræmis om, at der i så høj grad skulle være lighedstegn mellem de økonomiske udfordringer og de demokratiske udfordringer. Jeg kan godt se, at det er nøje, nøje, tæt, tæt forbundet. Og at den demokratiske dannelse og hensyntagen til andre end sig selv, jeg efterlyser, i høj grad også handler om de økonomiske fordelingsnøgler.
Men jeg er med på, at der er tale om massive udfordringer – så nu glæder jeg mig til at spille soduko :-)
Min grundpræmis:
Demokrati betyder at regére i fælleskab; Folkestyre.
Et demokratisk problem er i sin essens til stede, hvis der er for meget “folk”, og for lidt “styre”.
Og lige netop hér er min begrundelse for at trække kager og teknologi ind på senen, og bramfrit erklære disse for vores største demokratiske udfordringer. Der styres nemlig slet ikke… i bedste fald slingres der… Folkeslinger…
Denne slinger truer med at underminére vores evne til at skaffe mad på bordet, og dermed i praksis, fjerne alt dét der kunne regéres over.
Befolkningen og politikerne arbejder simpelthen for langsomt, til at styre skibet sikkert i den “videns-verden” der explosivt udvikler sig forasn vore øjne. En “videns-verden” som ALLE ellers er helt enige i, at Danmark skal være en del af.
Det demokratiske problem ligger altså i, at samfundsstyringen fejler på grund af vores forældede og romantiske forståelse af hvad demokrati skal være for en størrelse.
Vi kan ikke insistére på, at fortsætte på den høje hest, når hesten er ved at dø af udmattelse… Beggars can’t be choosers!
@ Ole – folkeslinger… den er god!
mmm… jo… men måske er jeg lidt for bombastisk :)
Jeg er simpelthén så enig i dine betragtninger om “borgerpligt” og vores pligt til at være gode borgere, eller bare medmennesker, som en konstant udfordring. For mig vil den praktiske, materielle del af denne udfordring altid være den vigtigste. Dialog er godt og super vigtigt, men det er altid bedre hvis der er noget man kan gøre. Om det så bare er at holde et vågent øje med sin ældre nabo, eller tale pænt til hinanden nede i Fakta.
Jeg tænkte på dig og dine borgerdyder ;-), da jeg hørte i radioen i morges, at forbrugerrådet har startet en ordning, hvor gældsplagede danskere kan få hjælp. Hjælpen skal komme fra 81 frivillige. Det er fagligt kvalificerede danskere, mange i karrierejobs, som vil bruge deres fritid på at hjælpe andre med at komme ud af en svær situation.
Link til et indslag om historien
http://www.dr.dk/nettv/update/?video=7f302bb2-a69a-45fe-bb5a-cd89fc94e629
I indslaget i P1 hørte man også en af initiativtagerne fortælle, hvordan mange af de frivillige har givet udtryk for, at de længe har ønsket sig at lave frivilligt arbejde, men at de ikke helt har vidst hvordan de skulle gribe det an, og at det er meget vigtigt for dem, at de netop hér kan bidrage med deres faglighed.
Hvis det ikke er en solstrålehistorie fra civilsamfundet!
Og jeg synes det er en god bekræftelse af, at samfundet netop ikke består af profitmaksimerende individer der styrter rundt i deres egne små lommer af selvstændighed. Men fordi det Christopher Lasch kalder “tredjesteder” har det med at forsvinde i disse år, så har folk nogle gange brug for et lille puf, en god ide eller en opfordring fra Forbrugerrådet for at komme i gang med at gøre deres borgerpligt.
@ Frk Jensen – Hvor er jeg glad for at læse dine betragtninger om borgerpligten! Lige vand på min mølle :-)
Og hvor lyder det bare som et fuldstændig fantastisk koncept med gælds-sanerings-teamet. Supergodt eksempel på det med at aktivere det lille ekstra overskud mange af os går rundt med (ind i mellem i hvert fald) i hverdagen, men ikke rigtig ved, hvor vi skal gøre af. Tak for det link. Det skal der straks kigges nærmere på!
Jeg er enig i at der kunne gøres mere for at synliggøre de mange muligheder der er for at gøre et frivilligt stykke arbejde I Danmark. Jeg tror også på at hvis flere deltog i frivilligt arbejde ville flere automatisk få en indsigt i nogle samfundsforhold der kunne gøre dem mere interesseret i at påvirke disse forhold.
I USA er frivilligt arbejde en stor ting. Mange unge deltager fx. i frivilligt arbejde, da det indgår i vurderingen af dem ved optag på videregående uddannelser. På den måde bliver det en ren “win-win”-situation ;-) Kan det tænkes at i takt med at velfærdssamfundet har overtaget de fleste sociale foranstaltninger er det frivillige engagement dalet? Dermed ikke sagt at vi skal efterstræbe et samfund som det amerikanske, men det kunne alligevel være interessant at se på hvad det er for nogle mekanismer der fremme frivilligt arbejde i fx. USA.
Formanden for Radikale Venstre, Margrethe Vestager har netop indbudt medlemmerne til at opstille mål for vores samfund og herunder hvordan vi lever med hinanden og her mener jeg at den demokratiske dannelse er et vigtigt element
[…] vi synes, det er fint, vigtigt og nødvendigt, at vi bliver ved med at fastholde borgerpligten og vigtigheden af at afgive sin stemme. Men også, at det ikke er nok, at man afgiver sin stemme en gan… Der er så meget, vi selv kan være med til at påvirke, forandre og gøre bedre mellem valgene og […]
[…] indlæg, jeg skrev dengang, kan du læse herovre. Og så kan du også lige høre mig filosofere lidt over det hele i dette […]