Test dig selv – ville du egne dig til at arbejde i IKEA?
by Nadja
OBS:OBS:OBS – For at få det optimale ud af dette indlæg, anbefaler jeg, at du prøver quizzen “Er IKEA noget for dig?”, inden du læser videre. OBS:OBS:OBS
Forleden åbnede en rekordstor IKEA-butik i Odense. Og det var i sig selv en begivenhed, der fik IKEA-medarbejdere fra landets andre butikker til at arbejde frivilligt for at få den nye butik skudt godt igang og over 800 IKEA-fans til at stå i kø en tidlig og isnende kold novembermorgen – og endnu flere til at strømme til i dagens løb for at fejre den store begivenhed. Denne begivenhed beskriver Informations udsendte medarbejder Marchen Neel Gjertsen i overstrømmende positive vendinger i denne artikel, der blandt andet hylder IKEA som et af de eneste tilbageværende eksempler på ægte, reelt fungerende socialisme. IEKA fremhæves som perfekt børnepasning, job-center og fællesskabsskabende institution.
Jeg kan godt følge Marchen. Jeg er også selv stor IKEA-fan og synes, de er nogle af få, der virkelig forstår, hvor Corporate Social Responsibility handler om – og som virkelig formår at “walk the talk” når det kommer til deres værdier om demokratisk design til små priser. Jeg har oplevet fantastisk service derude, er ekstremt glad for mit nye IKEA-køkken og synes, ligesom så mange andre, faktisk at det er en reel oplevelse/udflugt at svinge forbi IKEA engang imellem.
MEN (og her skal man ikke være særlig ferkvent bruger af denne blog for at vide, at der var et MEN på vej). Mit positive indtryk af IKEA blev forleden sat på en alvorlig test. Og det var ovenikøbet IKEA selv, der inviterede mig til at tage testen.
Det kom sig af, at et medlemmerne af min retorik-nørde-gruppe havde medbragt et link til en quiz som hendes “retoriske artefakt”, vi lige skulle endevende i plenum. En quiz, hvor man som potentiel jobansøger kan finde ud af, om man passer ind i IKEA-ånden. Eller som de selv formulerer det:
VELKOMMEN TIL QUIZZEN “ER IKEA NOGET FOR DIG” Vi søger unikke, hårdtarbejdende og entusiastiske medarbejdere, der ønsker at indgå i vores team. Men på samme måde som alle IKEA-sofaer ikke passer til alle kunder, så er IKEA ikke en arbejdsplads, der passer til alle ansøgere. Quizzen “Er IKEA noget for dig” giver dig en idé om, hvor godt du vil føle dig tilpas i IKEA kulturen. Vær ærlig, og hvis det viser sig, at vi passer godt til dig, så se på, hvad vi har at tilbyde vores medarbejdere.
OK, tænkte hun. Sjovt. Og så havde hun svaret helt ærligt og siddet og følt sig ret sikker på, at hun selvfølgelig passe fint ind i kulturen. Med rette – hun er et ekstremt dygtigt, sympatisk og empatisk menneske – et fund for enhver arbejdsgiver. Men NEJ. Da hun havde besvaret det sidste spørgsmål tænkte computeren sig om og spyttede følgende svar ud i hovedet på hende:
IH DU STORE KINESER. Dit rum virker lidt sparsomt. Det ser ikke ud til, at du vil trives i IKEA-kulturen.
Hvis du kigger i IKEA-kataloget eller besøger et af vores varehuse, ser du, at alt i IKEA handler om at have det godt. Vi mener, at vores medarbejdere skal det lige så godt med at være sig selv på arbejdet, som de har det derhjemme. IKEA har en unik kultur, og nogle af de værdier, der er vigtige for dig, finder du måske ikke i IKEA. Dine svar tyder på, at du måske vil have det bedre med at være kunde end medarbjder i IKEA. Vi håber, at vi har alt, hvad du skal bruge for at skabe et lykkeligt, varmt og komfortabelt hjem. Tak for din interesse for at arbejde i IKEA.
Og da hun så det svar, blev hun ærligt talt lidt småfornærmet. Især det med det “sparsomme rum” var svært at forstå – Var hun indskrænket? Ensporet? Asocial? U-hyggelig? Siden hun havde et “sparsomt rum” og åbenbart aldrig under sine tidligere IKEA-besøg havde forstået, hvor rart og imødekommende, der er derude. Hun bad sin kæreste besvare quizzen – og han havde også et sparsomt rum. Og det var først, da hun bad hun en veninde besvare testen, at hun så, hvad der skete, hvis man besvarede spørgsmålene “rigtigt”. For så er stemningen straks ganske anderledes.
Det drysser ned med konfetti over svaret, der lyder:
Tillykke. Du har skabt et hyggeligt IKEA-rum. Er du klar til at skabe en IKEA-karriere?
Du ser ud til at passe rigtigt godt til os. I IKEA har vi en unik kultur, der kombinerer individuelle kvaliteter og egenskaber, og som gør, at vi adskiller os fra de fleste andre virksomheder. Vi glæder os på dine vegne til, at du kan begynde at finde ud af, hvordan det er at arbejde for IKEA. Gør dig klar til at dykke ned i vores historie, vores forretning og – vigtigst af alt – vores kultur. Hvorfor? Fordi ingen andre er helt ligesom os. Og det vil en som dig sikkert sætte stor pris på.
Og her hører det så med til historien, at min veninde og hendes kæreste begge er selvstændige og har været det i mange år – mens den veninde, der fik konfettisvaret er ansat i en meget stor organisation. Og jeg kan sige så meget som, at da vi så afprøvede den i nørdegruppen og siden også på diverse mere eller frivilligt tvangsindlagte (og nu også dig, hvis du fulgte min opfordring og prøvede quizzen inden du læste videre) slog det ikke fejl EN eneste gang – de selvstændige blev erklæret uegnede. Lønmodtagerne fik konfetti og opfordringer til at arbejde hos IKEA. Og nu skal det lige understreges, at der med alle de mennesker, jeg har spurgt har været tale om lønmodtagere, der virkelig også er meget dygtige, kloge, seje, inspirerende og sympatiske, og som jeg derfor godt kan forstå, hvis IKEA gerne ville smigre og rekruttere. Men samtidig synes jeg, det er tankevækkende og lidt skræmmende, hvad det er for kriterier, der afgør, om man er ude i kulden eller inde i varmen. For når man i så høj grad som IKEA bryster sig af sin kultur og selv Information elsker dem så meget, at de hylder som vellykket socialisme og demokrati, er det jo ikke rart at få at vide, at man ikke “passer ind”.
Og derfor begyndte vi jo selvfølgelig at dissekere testen for at se, hvad det var, der gjorde udslaget. Og det, der fælder de selvstændige er, at vi har en tendens til at vælge svarmulighederne, der handler om selv at tage initiativ, når tingene går skævt, tage sagerne i egen hånd, handle hurtigt, komme med forslag til forbedring af rutinerne. Nøglen til konfettien ligger tilsyneladende i, om man altid er glad for at trække sine kolleger ind over alle opgaver og spørge sin chef til råds om opgaver og rutiner. Men så snart, man begynder at vælge de mere “selvstændige” løsningsmuligheder, bevæger man sig væk fra det “hyggelige IKEA-rum. Det med rummet viser det sig i øvrigt, at man skal tage helt bogstaveligt. Ved siden af spørgsmålene, er det et hvidt værelse, hvor man kan se sin “progression” i testen alt efter, hvor mange møbler, der er i rummet. Når computeren så beregner ens resultater, fjerner den møblerne et for et, hvis man har svaret “forkert”. Det er derfor, de siger til alle os udstødte, at vores “rum er sparsomt”. Men den feature havde ingen af os opdaget i begyndelsen – og så er formuleringen med “et sparsomt rum” altså ret problematisk, fordi den hurtigt tolkes i forlængelse af begrebet “rummelighed”.
Anyhow – jeg kan godt forstå, at en stor organisation som IKEA med et stort verdensomspændende brand, der i store træk skal ligne sig selv fra Alabama til Beijing ikke kan have en masse alt for entreprenant tænkende typer rendende, der stiller spørgsmålstegn ved alt hele tiden. Og i den forstand virker deres kultur-test jo efter hensigten. Den får effektivt sorteret de u-kollegiale typer fra. Men den risikerer, at sortere mange af de innovative og krøllede hoveder fra undervejs. Og den får med temmelig stor sikkerhed fornærmet ret mange, der ellers var svorne IKEA-fans til at få en dårlig smag i munden. For mon ikke der er nogle af de konfettioverdryssede, ville få en dårlig smag i munden over at få at vide, at man passede ind i kulturen, når kulturen bliver beskrevet så omklamrende og ensrettet som den gør. (eller det er måske bare mig, og således det endegyldige bevis på, at testen har ret og, at jeg ville ikke egne mig til IKEA-kulturen)
For pludselig kommer alt det, der før virkede så åbent, venligt, demokratisk og rummeligt til at smage af corporate religion på den dårlige måde og ensretning af tankegang. Og det kan jeg trods alt ikke forestille mig andet end ligger temmelig langt fra IKEA-kulturen?
Her har du undtagelsen, der bekræfter reglen, for jeg endte i første omgang op med at høre til i Ikea, selvom jeg er selvstændig.
Men – jeg tog testen igen og svarede anderledes på de spørgsmål, hvor flere svar var rigtige for mig, og endte i det sparsomme rum…
@ Anne – Godt så :-) Altid godt med undtagelser, der bekræfter reglen. Jeg vil så sige, at jeg også selv godt kunne “slippe igennem” uden at gøre voldsomt store knuder på mig selv – og ved at svare ud fra, hvordan jeg normalt arbejder, når jeg sidder hos store kunder og tager hensyn til kulturen omkring mig. Det kan jeg jo sagtens finde ud af, når det skal være. Men hvis jeg svarede ærligt i forhold til, hvad jeg SELV ville synes, var det bedste, endte jeg i et YDERST sparsomt rum.
Det kan jeg godt genkende!
Sjovt indlæg.
Jeg forstod med det samme sammenhængen mellem positivt svar og inventar. Men jeg kan godt se, at hvis alle ens svar ikke udløser møbelbonus, så fanger man det nok ikke lige så nemt.
Jeg endte sjovt nok som den ideelle Ikea-medarbejder. Og jeg troede faktisk først, at alle svar udløste nyt møblement, og at møblerne snarere afspejlede, hvilken problemløsningstilgang, man havde som Ikea-person.
Jeg fandt det egentligt ret oplagt, hvilke svar quiz-designerne antydede som som værende de rigtige i quizzens kontekst af ungt, sjovt fællesskab. Det var egentlig ikke specielt omklamrende i min optik, men giver en interessant vinkel på, hvilke kvaliteter de eftersøger i deres butiksmedarbejdere.
Og jeg tror egentlig, at fra Ikeas synsvinkel giver det meget sig selv: Folk, der har lyst til at arbejde i Ikea er de samme folk, der får et positivt svar i testen, og folk, der har drive eller krøllethed nok til at være selvstændige alligevel ikke vil søge arbejde – og dermed tage testen.
Det er lidt ligesom at brokke sig over, at Nettos jobopslag slår på nogle andre værdier, end dem man selv prioriterer. ;-)
Sikke et tankevækkende indlæg, Nadja!
Det kommer på den helt rigtige dag i verdenshistorien, synes jeg. Nemlig den dag, hvor 20 år er gået, siden det totalitære styre i øst fik et slag midt i solar plexus. Den dag, verden mindes, at Berlinmuren faldt.
Og hvorfor nu denne analogi? Det er ikke det at ordet socialisme optræder i forbindelse med IKEA, for jeg ved jo godt, at det i sidste ende handler om bundlinje, og man kan derfor hurtigt blive enige om, at IKEA næppe kan sættes i forbindelse med økonomisk socialisme. Men på en eller anden måde får uniforme virksomheder som IKEA mig ofte til at tænke på samfundsformer a la det østtyske, hvor en handling (uanset hvilken størrelse) kun kunne udføres, hvis en overordnet havde givet tilladelse hertil. Det var nok denne association, der frastødte mig mest, da jeg tog testen: Tanken om at arbejde et sted, hvor selvstændighed i ordets bogstaveligste forstand hverken belønnes, fremelskes – eller ønskes (jeg er godt nok ikke selvstændig i ordets skattemæssige betydning, men er det i enhver anden betydning).
@ Andreas – det var nu ikke for at være en dårlig taber. Du har helt ret i, at det sikkert tjener til alles bedste, at IKEA således får sorteret de u-egnede fra. Og hvis det er sådan kulturen er derude VILLE jeg ikke egne mig så godt derude. Det der undrer mig, at de formulerer sig så ufint overfor dem, der ikke passer ind i kulturen. Der er ingen grund til at fornærme os – og der ville have været mange muligheder for at sige på en pæn måde, at vi ikke passer ind i kulturen. Men ingen grund til at provokere os og omtale os som socialt afvigende, bare fordi vi ikke passer ind i IKEA-kulturen. Og så tror jeg i øvrigt ikke på, at en virksomhed kan være så innovativ og så meget på forkant med tidens trends, hvis der ikke OGSÅ er ansat en masse krøllede, innovative hoveder. Det kan godt være, at det ikke er i de danske afdelinger, man finder de jobs – eller at de besættes gennem decideret rekruttering snarere end gennem hjemmesiden. Men jeg kan ikke se andet end at det ville være i IKEAs ånd at signalere, at man også gik ind for forskellighed og selvstændighed. (selvom man så måske ikke lige skulle søge job der).
@ Nina – uha – fantastisk kommentar. Men også virkelig skræmmende overbygning på indlægget. Godt set association og sammenligning – men forhåbentlig også noget, der virkelig ville vække IKEAs bekymring, hvis de så, at det er sådan, det kan blive opfattet.
Jeg passerede ikke – og synes sådan set, at det var rart at få afklaret meget direkte, at IKEA ikke er et sted for mig som medarbejder. Men derfor kunne de jo godt rose mig for at være fed på andre måder. Synes, det er interessant, at man i stedet efterlades i båsen ‘kunde’ – og at det føles som en slem degradering. Skulle det virkelig være nødvendigt for at køre pointen hjem?
@ Lisbet – Jamen jeg er helt enig i, at det er rart nok at få afklaret situationen – og at de skal være ærlige. Det er mere MÅDEN, de siger det på. Og her har du helt ret i det med at blive reduceret til kunde. Der er også noget svært provokerende i det. Før havde jeg det superfint ved at være kunde i IKEA – GOD kunde, ovenikøbet. Men med den der udmelding kommer jeg til at føle mig lidt mærkelig som kunde. Det er som om alle de fede og socialt egnede så holder deres egen fest bag kulisserne, hvor de skal iscenesætte en hyggelig oplevelse for mig – velvidende, at jeg er for socialt afvigende til rigtig at være i stand til at sætte pris på deres anstrengelser.
Og ja, Nadja, jeg er sikker på at der også er krøllede hjerner og skæve hoveder et eller andet sted i den organisation – og var det osse meningen at de skulle føle sig ved siden af?
@ Lisbet – nej, du har ret. Der var jeg lige lovlig hurtig. For der er jo mange af dem, jeg ved, der har passeret testen, der er meget innovative og krøllede hjerner. De er det bare på en mere “kollegial” måde, der passer bedre ind i IKEA-kulturen. Jeg tror skillelinjen går ved, hvor meget man tager sagerne i egen hånd og føler stort behov for altid at udfordre reglerne (og allerhelst bidrage til at ændre dem). Men dem vil jeg nu altså stadigvæk hævde, at der også er brug for i en organisation. Optimalt skal et tema jo helst bestå af alle ni forskellige arketyper. http://www.protocol.dk/content/dk/magasin/back_issues/nobody_is_perfect
Nadja – jeg var egentlig enig – jeg så blot ikke dit svar, inden jeg svarede på det forrige – jeg tænker egentlig (også), at der må være nogen i organisationen, der ikke er så ikea-agtige og som mangler møbler i sit rum, når testen er taget – hvis de svarer ærligt vel og mærke. Og at de er skattede medarbejdere alligevel? Det ku jo være interessant at finde ud af.
Da jeg havde taget testen, så slog det mig: Om netop sådan en test har sin berettigelse nu, hvor der er krise og arbejdspladserne får mange hundrede ansøgninger til opslåede jobs. Den var måske ikke gået før krisen hvor der var mangel på arbejdskraft, men nu hvor der er så mange at vælge imellem, så kan man godt melde klart ud og sortere en masse fra endnu før man ved om de ville passe til organisationen.
Jeg har ikke så meget fidus til tests, der baserer sig på så få spørgsmål og så af den type. Jeg føler mig hensat til “Hvis du er en bil, hvilken slags er du så?”
Det er den følelse jeg sidder tilbage med, men spørgsmålet er så om det netop er fordi jeg ikke er målgruppen?
(Mit rum var også sparsomt.)
Tak for et interessant indlæg – spændende case.
@ Nana – det er en rigtig god pointe. Især fordi der godt kunne være mange, der egentlig trives bedst som selvstændige, der søger “ly for finansstormen” netop nu. Og måske har brug for at få fortalt på den hårde måde, at det vil være spild af alles tid at søge…
I øvrigt er jeg helt enig, når det gælder den slags tests. Det kan være enormt sjovt og engang imellem også tankevækkende at skulle vælge mellem begrænsede svarmuligheder – men man skal passe meget på med at tage svarene for gode varer. Især fordi man meget ofte vakler mellem to muligheder, og det med så få spørgsmål kan blive ret udslagsgivende – især hvis man får en så brutal “svar-analyse” som det er tilfældet i denne test.
Har også taget testen og havde også et for sparsomt rum.
Jeg bør som konsulent i Finansministeriet ellers være ærketypen på person ansat i en stor organisation, men måske jeg er havnet på en forkert (bog)hylde (sådan en med et svensk-klingende navn a la “Esketorp” eller “Tommelila”)
Når jeg nu tænker over det, så burde et sparsomt rum ikke være diskvalificerende for et job i IKEA. Deres kataloger er jo altid fyldt med en masse møbler presset ind i et lille rum. Man ser jo aldrig møblerne i store 200 km. villaer, vel?
For en ordens skyld: Er det ikke usædvanligt, hvis ikke simpelthen ukorrekt, at bruge ordet sparsom på den måde? Rummet kan være ‘sparsomt møbleret’, men vel ikke bare ‘sparsomt’. (Måske er der ekko af en svensk formulering?) Under alle omstændigheder kan det lidt fremmedartede eller sjældne ordvalg i sig selv bidrage til at få beskeden til at klinge ekstra overlegen og ekskluderende.
@ Charlotte – jeg tror nu ikke, man kan betegne Finansministeriet og kulturen dér som en typisk stor arbejdsplads i Danmark :-) Så måske giver det ret god mening, at du, der trives godt der, ifølge IKEA ikke ville trives så godt i deres kultur?
@ Christine – Det tror jeg, du har meget ret i. Sproget er flere stedet i testen ret ubehjælpsomt og bærer kraftigt præg af en dårlig oversættelse fra svensk. Og jeg tror mange af de uheldige konnotationer bunder lige præcis i det – kultur- og sprogforskelle, hvilket bliver ekstra ironisk testens emnefelt taget i betragtning. Og NEJ, man kan nemlig ikke sige, at rummet bare er sparsomt – og det er derfor, man ikke lige tænker på det som et fysisk rum = værelse, når man læser svaret, men hurtigt får konnotationer i retning af noget mere følelsesmæssigt = rummelighed. Ikke fordi det ville være mere korrekt sprogbrug – men fordi det åbenbart alligevel ligger mere lige for.
@Christine og Nadja – og det sjove her er jo så også, at IKEA har en sparepære ved navn Sparsam. Her tænker man umiddelbart på noget meget positivt, ikke sandt?
At være sparsommelig af hensyn til økonomien og miljøet er vel ikke så dårligt, eller hur, IKEA-kompisar?
[…] Nadjas reflexioner og interessante dissekering af IKEA-quizzen her: https://nadjasreflexioner.net/2009/11/09/test-dig-selv-ville-du-egne-dig-til-at-arbejde-i-ikea/ Tagged with: arbejde, IKEA, IKEA-quizzen, Nadjas reflexioner, […]