Lydspor

by Nadja

I dag skinnede septembersolen fra den smukkeste skyfri himmel. Og da jeg havde en fin lille pause mellem arbejdsopgaverne, besluttede jeg mig for at svinge ind forbi Jazz-kælderen i Skindergade, hvor man indtil på lørdag kan låne et par af lydkunstneren Christina Kubisch elektromagnetiske hovedtelefoner.

Det er nogle helt særlige hovedtelefoner, der lukker de normale lyde ude. Men til gengæld skruer op for alle de elektriske lyde, man ellers aldrig kan høre. Ikke alene kan man høre tyverialamernes hamren, fjernsynsskærmenes summen og lysreklamernes hvalsang. Man kan også høre hemmelige orgeltoner i haven rundt om Helligåndskirken, S-togenes accelleration, dunkende læbestifter i Magasin og lyden af elektronisk jackpot i Tivolis spillehal.

Det er sjovt. Sjovt, fordi man går helt i sin egen verden, når man har den slags hørebøffer på.  Sjovt, fordi man opdager nogle helt andre sider af storbyjunglens  tarzan-råb. Sjovt, fordi man får en god undskyldning for at gå opdagelse blandt Hovedbanens bagagebokse, sætte sig stille ned på Helligåndskirkens bænke og tabe en tyver på en enarmet tyvekængt. Sjovt, fordi man også er ekstra opmærksom på interessante lyde i flere timer efter, man har taget høretelefonerne af.

Og så lige et par praktiske oplysninger:

Skynd dig ned forbi. Lørdag den 19. er sidste dag.

Man bestemmer selv sin rute og tempo, men det er især sjovt at følge kunsterens egne spor, hvor hun fremhæver særlige lyde. Der er en kort og en lang rute, der tager henholdsvis ca. 45 minutter og 1,5 time. Jeg tog den lange – og synes klart 2. del var sjovest. Så hvis man kun kan nå halvdelen, bør man overveje at tage 2. del med det samme (den med togtur, hovedbanegård og Tivoli)

Og det er helt gratis. Man skal bare lægge sit sygesikringsbevis eller lignende som pant.

OBS:OBS:OBS:OBS

Hvis du læser dette EFTER den 19. september 2009 og får lyst til en lydtur, kan du i stedet prøve de fine fortællinger i Vesterbro Site, som Johanne Løgstrup fra Flamingoeffekten har kurateret. Det er noget helt andet, fordi det er forudindtalte fortællinger, der afvikles på planlagt tid. Men de er rigtig fine – og kan downloades til en helt almindeligt iPod.

Advertisement