Her må du gerne…
by Nadja
De seneste dage er det blevet lidt sjovere at gå tur ved Søerne. For omkring har nogen placeret de mest fantastiske skilte. De er påbuds blå-hvide med autoritativ skrifttype, så de ser ud som noget kommunen har placeret. Men i stedet for at skrive “færdsel på isen forbudt” eller lignende forbud, er der her tale om positive påbud. Her må man gerne “…køre i rullestol”, “…være dårlig til engelsk” eller “…være dansker”. Og så den allermest velplacerede – lige ved tunnelen under Fredensbro, hvor der meget ofte står gademusikanter, som folk godt kan finde på at brokke sig højlydt over, selvom de fleste alligevel lige får et smil på læben og en mental svingom af deres musik – “Her må du gerne spille mundharmonika”.
Jeg er vild med de skilte – og synes, de er et helt fantastisk eksempel på god motivationsretorik. Af mange forskellige grunde:
- De får os til at stoppe og tænke lidt midt i det offentlige rum. Vi er egentlig bare på vej fra A til B mellem hverdagens gøremål. Og pludselig stopper vi op, studser og smiler. Under os lidt – tænker over tingene på nye måder.
- Vi ved ikke umiddelbart, hvem der har sat dem op. Men de mimer de noget kommunalt og autoritativt, samtidig med, at de vender alting på hovedet. Fra kommunens side venter vi, at de kun sætter skilte op, når noget er forbudt eller påkrævet. Her opfordres vi i stedet til at gøre forskellige ting.
- Den eksplicitte tilknytning af skiltets påbud til stedet, gør stedet til en særlig zone. Det er klart sjovest der, hvor det helt specifikt – som i mundharmonikaens tilfælde – er knyttet til noget, alle københavnerne kender til og derfor bliver fanget af.
Men det er også interessant, når man pludselig ser skiltet:
For så må man jo uvægerligt må tænke – ok, jeg må gerne være dansker dér – men betyder det egentlig, at det må jeg ikke to meter længere til højre? Er det faktisk svært for mig at stå ved – eller i hvert fald hvile i – min nationalitet for tiden? Måske, måske ikke – men man får i hvert fald lige vendt tankerne.
Lige ved “her må du gerne være dansker-skiltet” hænger der også et andet rigtig sjovt skilt, som jeg umiddelbart grupperer sammen med disse, fordi jeg synes, de meget formår at gøre det samme. Og måske er det samme aktionsgruppe, der har sat dem op – måske er det bare et tilfælde, for det ser helt anderledes ud. Nemlig sådan her:
Og det skilt synes jeg simpelthen også bare er SÅ spot on. Fanger hele problemstillingen med, at byen selvfølgelig ikke skal være alt for trashet – men at her altså hurtigt kan blive for pænt på den kedelige måde. Street art, stickers og tags er også med at gøre tingene lidt urbane, krøllede og inspirerende. Se bare hvor meget disse falske skilte har sat i gang hos mig. Og hvor meget de allerede er blevet noget, folk snakker med hinanden om – og som dermed er med til at sætte nye tanker og samtaler igang københavnerne imellem. (for vi københavnere taler jo med hinanden). Og nu skriver jeg så “falske skilte” fordi jeg tror, de er sat op af en gruppe street art-kunstnere. Men da jeg ikke kender historien, men bare har sammensat min egen logik, foreligger der faktisk den mulighed, at det virkelig er Miljø- og Teknikforvaltningen, der er totalt på forkant med motivationsretorikken, hvilket jeg i så fald må komplimentere dem rigtig meget for! Men desværre tror jeg snarere der er en risiko for, at de meget snart fjerner dem igen – hvilket jo netop er sticker-tavlens pointe: at der ikke er plads til ting, der falder udenfor rammerne.
Uanset hvem der står bag vil jeg meget gerne sige hurra for vedkommende – supergod ide og superflot eksekveret og placeret. Og mest alt – totalt forfriskende, at nogen argumenterer mod forbud ved at lave positive påbud. Hvor er det i grunden rart at få alt det at vide, man gerne må.
Jeg har ikke røget i 2 måneder fordi jeg har sagt til mig selv at jeg gerne må lade være med at ryge:)
@ Hanne – fantastisk. Så mangler vi bare, at ikke-ryger-skiltene rundt omkring bliver udskiftet fra “rygning forbudt” til “Her må man gerne lade være med at ryge” :-)
Tak for endnu et fantastisk blogindlæg.
Jeg foreslår det lige her også – altså skilte, hvor man skriver :
“Her ville det være fint, hvis du lige lod være med at smide dit skod, for små børn leger her og sådan nogle skod smager nok ret grimt og er muligvis også giftige?” “I denne uge ville det være fint, hvis du lige tog din tomme pizza-bakke med hjem fra Fælledparken, for Bjarne holder ferie!” – altså sådan nogle lidt sjovere skilte der kunne motivere folk til oprydning i det fælles rum?
Eller hvad med sådan nogle forskellige bænke: “Her må man gerne tale til de andre der sætter sig!” eller i bussen “De her er sæder er for os, der bare ikke gider snakke mere i dag”
Og så minder den med stickerne mig altså om det her med at man skal tage byen tilbage – jeg synes ikke det kan være rigtigt at det kun er store firmaer som har råd til “outdoor” som skal have lov at komme med budskaber til fællesskabet – det er da meget mere fornøjeligt med mennesker som taler til mennesker?
@ TM – Det er spot on med sticker-pointen. Det er jo det, det helt grundlæggende handler om. Hvorfor skal det kun være dem, der kan betale for de store billboards, der må ytre sig?
Og så findes der åbenbart – selvfølgelig, fristes man til at sige – en FB-gruppe for skiltene, hvor bagkvinderne selv forklarer pointerne. Og de er gode! Og ikke mindst findes der en masse andre skilte, end dem, jeg allerede har set. Så det er bare om at tage på opdagelse for at finde dem.
http://www.facebook.com/group.php?gid=137113383979&ref=ts#/group.php?gid=137113383979
Skilte i England kan faktisk være lidt sjove og konverserende på den facon, Trine-Maria anbefaler. For måske 8 år siden ankom jeg til Birmingham og så et skilt, som jeg kan huske endnu. I stedet for et piktogram med pil til elevatoren lød det:
“Don’t struggle up the stairs! A lift is available”
Piktogrammer er selvfølgelig lettere at afkode på tværs af kulturer osv., men det er altså svært opmuntrende at blive tiltalt og konverseret i lidt flere ord fra officielt hold.
“Her må du gerne spille mundharmonika”-skilket har også reddet min dag mange gange! Og så giver jeg dig også helt ret i din sidste sætning “Hvor er det i grunden rart at få alt det at vide, man gerne må”! :)
/James – http://obzz.wordpress.com
Mundharmonika-skiltet har også reddet min dag mange gange! Og så giver jeg dig også helt ret i din sidste sætning, “Hvor er det i grunden rart at få alt det at vide, man gerne må” ! :)
/James – http://obzz.wordpress.com
@ Christine – fantastisk eksempel. I en lidt anden boldgade, fordi det udvider feltet fra at handle om for- på- eller tilbud til at handle om “information fra officielt kant” i det hele taget. Det er både sjovt, hyggeligt og pudsigt, når der kommer lidt mere personlighed med ind i ordlyden. Og pointen er jo klar alligevel. Nice.
@ Obzz – Ja, det er så fedt at få lov – og desuden at blive gjort opmærksom på nye muligheder. For eksempel så jeg i dag et nyt skilt, der gav mig lov til at spise shawarma på en lille græsplæne ved Dronning Louises Bro. Det var rigtig rart at få lov til – og selvom jeg kun sjældent spiser shawarma og aldrig rigtig har overvejet, hvorvidt jeg måtte eller ikke måtte sidde på netop den græsplæne og indtage den, hvis det var, fik det da lige trigget en tanke – og jeg tænkte “ja, her ville faktisk være rigtig dejligt at sidde og spise shawarma – eller et eller andet for den sags skyld”. På samme måde som mundharmonikaskiltet gjorde mig opmærksom på, at der faktisk er alt for få mundharmonika-spillere i mit liv – og at man skal værne om dem der er – for eksempel dem, der ofte spiller i tunnellen under Fredens Bro.
“Du må gerne smile, for lige her smiler verden igen. Se selv :-) ”
…sådan er det at læse med her. Du er simpelthen så knuselskeligt god til at plante smil også dér, hvor der ikke nødevndigvis er solskin.
Tak for det og for dig, Nadja!
@ Louise – sådan en vil jeg gerne være – en der planter smil. Så tak for den kompliment. Den plantede også et stort smil her :-)
Fantastisk Nadja – made my day. Den blev jeg straks nødt til at sende videre på Facebook :-)
@ Mette – Uh, det er jeg glad for at høre. Det var i det hele taget så hyggeligt at høre, at du følger med på bloggen. Og det her er nemlig lige præcis et eksempel på noget, der folk glade og inspirerede og bevidste – og som nogen har udført med meget enkle virkemidler.
Og tak for snakken til festen forleden. Det var virkelig en dejlig aften – og en meget inspirerende samtale.
[…] tænkte jeg. Og meget fint. Sådan en fin lille tankevækker, så langt mere diskret end de skønne “her må du gerne skilte” – men på mange måder samme fine overraskelseseffekt midt i søernes offentlige rum. Og det […]