Greenpeace, gletschere og Grønland

by Nadja

greenpeace

I dag ligger der hele to spændende skibe i Nuuks industrihavn. Det ene er et gråt orlogsskib af en kaliber, der ville have givet mange point, hvis man spillede sænke slagskibe. Der har har kongefamilien boet under hele selvstyrefesten.

Det andet er et grønt Greenpeace-skib med en regnbue forrest på stævnen. Det skal være hjem for en række forskellige klimaforskere, glaciologer og andre relevante eksperter, der sommeren igennem skal sejle helt op til Nordgrønland og ned langs Østgrønlands kyst for at undersøge klimaforandringernes påvirkning af de store gletschere. Ekspeditionen foregår under temaet “Urgency” – for allerede i 2008 brækkede et stort stykke løs fra gletscheren, og siden er der observeret to nye, store gletscherspalter. Man regner med, at det første nye store stykke vil brække af i løbet af denne sommer – sandsynligvis en is-ø på størrelse med Manhattan. “Urgency”-temaet henviser til, at det ikke er sikkert, at skibet når igennem de isfyldte farvande i tide til at se gletcheren før det første stykke brækker af – men det henviser utvivlsomt også til, at det under alle omstændigheder er “urgent” at få gjort noget ved den globale opvarmning.

Udover at ekspeditionen i sig selv lyder meget, meget spændende, er det også i sig selv interessant, at der ligger et Greenpeace-skib i Nuuks havn. For vi skal ikke mere end et par årtier tilbage, før Greenpeace og Grønland var alvorligt på kant med hinanden på grund af hval- og sæl-bataljerne. Af samme grund er opholdet i Nuuk – hvor der ikke i sig selv er så mange klimaforandringer at observere – også mest af alt et høflighedsvisit for at bevare og styrke de nye, gode relationer mellem de to parter. 

Det bliver spændende at følge ekspeditionens videre færd – og ikke mindst om og hvornår verden får en ny ø, som de fleste af os nok helst ville have været foruden.

gummibaad

Advertisement