Når sorgen synker ind
by Nadja
I dag ville min mor være fyldt 65 år. Og hvis hun stadig havde været i live, ville det ikke være gået stille af. Hun var nemlig ufatteligt god til at fejre livet og udnytte enhver undskyldning til at gøre livet lidt festligere.
Men nu er hun desværre ikke i live længere. Hun døde i Beijing for et par år siden. Et par år siden. Et par år siden, er det allerede. Det er allerede et par år siden. Er det virkelig allerede et par år siden? Ja, det er det. Det er ikke længere en ny sorg. Den er for længst sunket ind. Blevet noget, vi der elskede hende, lever med, accepterer, forholder os til – og alligevel stadig overhovedet ikke kan fatte.
Jeg har længe gået og tænkt på, at man hører utroligt meget om død og sorg, lige når den indtræffer – og utroligt lidt om, hvordan man lever med sorgen og savnet, når den første akutte sorgtilstand så småt fortager sig. Og man står tilbage med en hverdag, der er forandret for altid – og alligevel ligner sig selv. Og nu tænker jeg, at jeg i dagens anledning lige vil dele et par af mine observationer med jer:
- Et halvt år inden min mor døde, læste jeg en kronik, Politikens Washington-korrespondent Marcus Rubin havde skrevet om tabet af sin mor. Den hed Kaddish – og referede til den gamle jødiske tradition, hvor man hver dag i det første år efter dødsfaldet siger en bøn for den afdøde. Hvilket han selv havde taget op i en moderne version, hvor han hver dag læste et nyt kapitel i bogen. Den tanke kunne jeg enormt godt lide. Men samtidig lå tanken om, at jeg selv kunne miste min mor, mig fuldstændigt fjern.
- Samme efterår mistede en af mine gode veninder sin mor. Hun var den første af mine nære venner, der mistede sin mor. Og det var virkelig svært at vide, hvordan man skulle være der for hende. Hvad skulle man sige? Hvor ofte skulle man selv kontakte hende? Hvornår skulle man holde sig tilbage? Var det ok at sige noget sjovt eller fortælle om noget, man var glad for, når hun nu selv var så ked af det? Hvad skulle man skrive på bårebuketten? Hvordan kunne man være der bedst? Ordentligt. Samtidig kom det utroligt tæt på, at det jo skulle ske for mig også engang. At jeg skulle miste min mor. Men det var stadig overhovedet ikke på lystavlen, at der var en reel risiko for, at det kunne ske – så hurtigt.
- Et par måneder senere døde min egen mor – og pludselig var jeg ovre på den anden side. Tvunget op ad en stejl læringskurve. Med i et fællesskab af dem, der havde mistet deres forældre. Ekspert på bårebuket-kort, kistepynt, urner, gravplads-muligheder, dødsannonceindrykning og gravtaler. Bekendtskabskredsen delte sig i to: Dem, der selv havde mistet forældre og pludselig trådte frem af massen og tilbød deres hjælp og erfaringer. Og dem, der havde det ligesom jeg selv havde haft det, da min venindes mor døde et par måneder før – søde og hjælpsomme – men uendeligt usikre på, hvordan de bedst kunne være der for mig.
- På et tidspunkt læste jeg om Joan Didions nye bog – The year of magical thinking, der handler om det år, hvor forfatteringen mistede først sin mand og så sin datter. Og en af hendes sætninger prentede sig fast i hukommelsen: Spørg ikke en sørgende om hun er sulten – stik hende en skål suppe. Det var jeg ikke selv god nok til, da min veninde mistede sin mor – for da var jeg også selv berøringsangst og vidste ikke lige, hvad der var det rigtige at gøre. Men nu ved jeg, at man bare skal handle, ringe, komme forbi, tage initiativ – og så til gengæld være helt på det rene med et afslag. Det skal man huske. Både lige når sorgen indtræffer og alle konstant spørger, hvordan man har det – men man aner ikke, hvad man skal svare. Alle vil gerne “være der for en” – men man aner ikke engang rigtigt, hvordan man selv skal kunne være i det hele. Alle vil gerne hjælpe – men man kan ikke finde ud af at række hånden ud efter hjælp. Og når hverdagen indtræffer – og man stadig har brug for at blive spurgt, hvordan det går og brug for, at folk er der for en og forstår, at man nogle gange reagerer mærkeligt og at det måske er sorgen, der titter frem – også selvom dødsfaldet skete for et par år siden.
- Jeg har – uden at ansøge om den – fået tildelt en ny ekspertrolle i min omgangskreds. Når talen falder på død og sorg, tier alle, hvis jeg begynder at sige noget. Mit ord bliver lissom lov, på en måde, jeg ikke bryder mig om, fordi oplevelser med død og sorg jo er præcis lige så individuelle som vores forhold til vore forældre. Og psyker i det hele taget. Til gengæld kan jeg godt lide – og forstå – når folk spørger mig til råds om, hvordan de skal tackle konkrete situationer med dødsfald og sorg i vennekredsen. Ikke at mit ord skal være lov her heller – men efterhånden har jeg snakket med så mange andre sørgende og efterladte, at jeg trods alt kan se, hvad der er gennemgående mønstre – og hvad der måske er mere individulle erfaringer.
- Jeg græd ikke særlig meget i tiden omkring dødsfaldet. JO, jeg brød da fuldstændig sammen med jævne mellemrum – men den store konstante film-agtige gråd, kom aldrig. Og det havde jeg det lidt mærkeligt med? Hvorfor græd jeg ikke, når jeg nu var så ked af det? Jeg oplevede også, at mange af mine veninder græd, mens jeg selv sad helt køligt overbliksagtig – og undrede mig over, at jeg ikke græd. Det har siden vist sig, at det er meget almindeligt ikke at græde så meget i tiden omkring dødsfaldet – og at mange andre ligesom mig kan føle et mærkeligt strejf af dårlig samvittighed over, at man ikke bryder sammen sådan som man forestiller sig, man vil gøre, når nogen dør. Det er igen en meget individuel ting, hvordan man selv – og ens tårekanaler – reagerer. Mine har til gengæld reageret ved, at jeg siden er blevet ekstremt meget mere grådlabil end jeg var tidligere. Jeg tuder til romantiske film. Jeg tuder, når jeg sidder i et tog og lader tankerne svømme ud gennem vinduerne. Jeg tuder på cafeer, hvis jeg bliver spurgt til mine ømme punkter. Jeg tuder – og den er stensikker hver gang – når the challenge-winners i Americas Next Top Model får besøg af deres mødre under konkurrencen. Jeg bliver enormt rørt. På en måde, jeg aldrig blev rørt før. Så mange bække små udgør så rigeligt den store å, der udeblev i forbindelse med selve bisættelsen.
- Når man har mistet en af sine forældre, er det lidt som at komme med i en hemmelig klub. Alle de bekendte, der manifesterede sig som hjælpere i tiden omkring dødsfaldet, har jeg fået en langt mere intim relation til siden. Ikke at vi render hinanden på dørene eller Facebook hver dag. Men vi rækker lige ud til hinanden ind i mellem. Tjekker op på hinanden. Drikker en kop kaffe over en snak, vi kun kan have med hinanden. Med omvendt fortegn svarer det nok lidt til det, der sker, når folk bliver forældre. Det kan drive os, der ikke har børn endnu til vanvid at få at vide, at man ikke kan udtale sig om det med børn, før man har prøvet selv – men der er jo nok noget om det. Uanset hvor meget, man teoretiserer KAN man givetvis ikke forestille sig, hvordan man reagerer, når man pludselig har ansvaret for et lille menneske. På samme måde KAN man ikke forestille sig, hvordan det er at miste en forælder. Det er selvfølgelig ikke alle medsørgende, man svinger lige godt med og oplevelserne kan være meget forskellige – igen givetvis på præcis samme måde, som der jo er mange måder at nybagt mor på. Men dem det fungerer med, er noget helt særligt. Også selvom man overhovedet ikke snakker konkret om sorgen, når man mødes. Der er noget helt grundlæggende over fælleskabsfølelsen når de store, uundgåelige livsforandringer indtræffer – og de er samtidig nøglen til nye, vigtige relationer.
- Jeg hørte en fantastisk børnepyskolog på P1, der fortalte om sorgbearbejdelse med børn. Og understregede, hvor vigtigt det var, at man ikke satte den afdøde op på en piedestal. For det var dels et stort pres for børnene at skulle leve op til de tabte forældre, hvis de altid blev omtalt med “Gud tager altid bedste”. Og børnene kunne også have behov for at sige, at forældrene også havde været irriterende. Det påtvungne glansbillede gjorde ondt. Og det synes jeg også selv, jeg kan mærke. Ligeså gerne som jeg vil have bekræftet, at min mor virkelig var et unikt, fantastisk, inspirerende og vidunderligt menneske, der nåede at have et fantastisk liv, ligeså gerne vil jeg grine ad hendes spøjse sider. For dem var er også mange af. Og vi elskede hele pakken.
- Når nogen dør, opdager man virkelig, at der er en grund til, at klicheer er klicheer. For det bliver de jo kun, hvis der er en vis grad af sandhed i dem. Jeg føler virkelig, at min mor lever videre i os. Jeg er blevet ekstra opmærksom på betydningen af, at slægter følger slægters gang, at man skal leve hver dag som var det den sidste, ikke udskyde til imorgen, hvad man kunne gøre i dag, aldrig gå i seng med et uafklaret skænderi i baghovedet – og altid sørge for at sagt til dem, man elsker, at man elsker dem.
- Og hvorfor er det så egentlig, at en forældres død er så grundlæggende livsomvæltende? Udover -selvfølgelig – det konkrete savn af personen? Igen er det jo meget individuelt og afhænger helt af de efterladtes forhold til de afdøde – men helt grundlæggende vil det for de fleste menneskers vedkommende handle om, at man – uanset alder – bliver voksen på en helt ny måde, når man ikke længere har en at læne sig op ad, regne 100 % med, være sikker på interesserer sig for en, elsker en ubetinget, selvom man er skideirriterende engang i mellem og gerne vil høre ALT (nogen gange også for meget) i alle detaljer om det, man tænker på og kæmper med, mod, for. Årene går, men tager stadig sig selv i at opleve noget, der er så stort, at man mentalt er i gang med at ringe til mor. Blive ked af det og have lyst til at kaste sig over hendes skulder. Stå med en opskrift, der er ved at kikse og ringe efter akutte råd. Være i tvivl om, hvordan det nu var det var, dengang på ferien. Et livsvidne, et hukommelsesbiblitotek. En ubestinget bagstopper, en livline.
- Min mor er død. Men derfor vågnede jeg alligevel i dag – som jeg er sikker på, at jeg vil blive med at gøre det resten af livet den 24. marts – med et klingende “I dag er mors fødselsdag”. For selvom hun desværre ikke længere selv er i live, kan man jo godt fejre hendes liv.
Nadja, du bliver “eksperten”, fordi du er så god til at sætte ord på. Men du har ret: man kan ikke forestille sig det. Og det ER lidt lissom, når man får børn (og andre store ting i livet) – f.eks. kan jeg ikke tåle alt for splatteragtige eller uhyggelige film, efter at jeg er blevet mor.
Vi ved jo alle sammen, at vi kommer til at stå over for den sorg på et tidspunkt. Men vi skubber tanken fra os. Spørgsmålet er, om man kan øve sig? Jeg minder tit mig selv om, at der kommer en dag…osv…og så prøver jeg at tage det som en øvelse i at leve livet bedst muligt, men inderst inde ved jeg godt, at man ikke kan være forberedt på det.
Tak fordi du bruger dig selv og dine evner til at dele ud af dine erfaringer her.
Varme tanker til dig i dag!
Kirsten
Det var så et af den slags blogindlæg, der går ind i min bog som nødvendige, og måske hidtil uskrevne. Tak. Det var lige præcis hvad jeg havde brug for, her seks dage før min mor ville have blevet 60.
Og en kommentar til stjerne nr. 4: Du var så lige præcis en af de dødsfaldsnovicer, der måske ikke vidste hvad du skulle gøre, men alligevel gjorde det: Godt turde lytte, godt turde ringe, godt turde prøve dig frem. Det er jeg dig evigt taknemmelig for.
En lille rettelse af ovenstående slåfejl – for den gode ordens skyld: Hun ville have blevet 65. De fejrede jo 60-års-dag på samme tid :-)
@ Stensamler – takker. Jeg er rigtig glad, hvis det kan hjælpe andre, at jeg deler mine tanker. Og jeg tror i det hele taget, at det kunne hjælpe de fleste af os til at håndtere sorg, dødsfald og dødsangst, hvis vi var lidt bedre til at tale om det. Jeg tror, det er en god strategi at leve hver dag somom den var den sidste. For det skal jo heller ikke ende i, at man går gennem livet og bruger al sin energi på at tænke på døden.
@ Veninden – den kommmentar til stjerne 4 er jeg virkelig glad for. For jeg følte mig i den grad utilstrækkelig. Så jeg er glad, hvis min famlende følen mig frem ikke var helt gal…
Hvor meget man tænker på døden, og hvor meget man er i stand til at leve i nuet afhænger af ens sind.
Men at tale lidt mere åbent om døden, ville helt sikkert være en god ide.
Min italienske svigermor på 87 gør det gerne ( – nogen gange næsten for melodramatisk). Det føles faktisk befriende.
@ Stensamler: nemlig. Jeg er overbevist om, at jo mere åbent man tør tale om og favne døden, jo mindre frygter man den.
Tillykke med mor ;-) Og tak fordi du skriver om de hér ting. Når jeg besøger din blog tænker jeg tit på, at “tekst til bårebuket” næsten altid er dagens mest læste.
Jeg tror også, at den forsigtighed omkring at omgås døden som du beskriver, hersker i folks informationssøgning. Det er nok mest “veteranerne” (der har lært at døden ikke bliver farligere af at blive omtalt) der faktisk læser bøger om døden/efterladte/døende etc. Det første stop vil for langt de fleste være Nettet, og dine tekster om emnet er virkelig kvalivare. Præcis hvad jeg selv ville ønske at læse hvis jeg ikke allerede selv var, aerhm …ekspert i denne tvivlsomme disciplin.
P.S. Ikea får altid krammet på mig. Alle de dér mor-datter par som har taget mandagen fri for rigtig at hygge sig. Jeg HADER dem! Jeg føler mig helt alene i verden og gråden står faretruende højt i halsen i 20 sekunder. Så går det over igen. Fordelen er, at Ikea-turene bliver meget hurtige og effektive på den måde ;-)
Det er 20 dage siden, at det var 20 år siden, jeg måtte sige farvel til min far. Og det er tre dage siden, han ville være blevet 93, og jeg fejrede ham med et lille nik mod stjernehimmelen og et ironisk “vasådær”, da en stjerne syntes at blinke igen.
Ganske som du, Nadja, har jeg samlet mig min egen lille liste af sager, sorgen gør ved en, og tanker omkring den berøringsangst, de fleste synes at have om døden, men som jeg selv altid har været forunderligt befriet for. Jeg kender derfor godt rollen som ekspert, og jeg synes bare du skal træde i sorgsutterne og dele ud af dine betragtninger så meget du kan, om du så føler du ved mere end andre eller ej. For det er helt sikkert, at det synes de, og det er det eneste der er vigtigt. De fleste mennesker ved slet ikke hvor de skal starte, når sagen er sorg, og behøver lidt blid igangsætning.
Jeg er ikke sikker på, tabet af en forælder, (ligegyldigt tidspunktet i ens liv det sker på; som ganske ung eller som voksen), nødvendigvis er den tand ekstra kanøflende fordi der nu ikke er det ubetinget altelskende anker længere at falde tilbage i armene på. Jeg ved, min far havde kappet de bånd for mig, givet mig grund til at bygge mine egne ankre, længe før han sov sin sidste søvn, og alligevel er han hver gang, altid, lige siden og stadigvæk, den første, jeg gerne vil fortælle, når noget stort er sket. Eller når noget småt er sket. Eller når noget der overhovedet er værd at fortælle er sket i det hele taget. Stort set. Hvilket fortæller mig, at dette er ganske grundlæggende for mennesker. Ligegyldigt om vores forældre har været Tarzan og Florence Nightingale eller Freddy Kruger og “Mommy Dearest”, så sidder det så dybt i os, i vores eksistens, at der bare altid skal være to mennesker, helst en af hver slags, at gå til, at bekende sig til, at se i øjnene mens vi fortæller vores nyhed, og genkende stolthedens glans i deres øjne. Og derfor gør det så hulens ondt, og giver så rungende en tomhed, når den ene falder bort.
Det barmhjertige ved sorgen er dog, at den bliver smidigere med alderen. Ikke vores, men dens. Den bliver lettere at danse med, efterhånden vil vi samme vej, og den lader os lære noget nyt, måske noget lidt dybere, hver gang vi finder mod til at beskæftige os med den. Derfor skal vi heller ikke være bange for den, men snarere tage godt fast, for nok er dansen på dens præmisser, men derfor kan man jo godt være den, der leder. :-)
En sidste bemærkning: Joan Dideon mistede ikke sin datter, men var tæt ved. Hendes bog burde virkeligt være en obligatorisk del af ethvert livs pensum. Det er uden sammenligning den fineste beretning om et tab, jeg har læst, og den mest præcise beskrivelse af sorgens væsen selv; hvad den kommer med, hvad den gør ved os, fysisk og psykisk, og hvor den eventuelt bærer os hen. Som hun selv nævner, er bogen det nærmeste man kommer en “Anatomy of Grief”. Jeg anbefaler den til alle.
I overmorgen ville min far have have fyldt 76. Tillykke, far. Og klogt indlæg, Nadja.
Tillykke med din mor, Nadja…
Jeg hører til en af dem, der synes, at du er ret klog omkring død og sorg – ja, klog i det hele taget!
Dejligt at læse din tekst – kan genkende alt. Havde lige skrevet en masse – men i virkeligheden behøver det ikke stå her, du har sagt det hele. Og det er din mor, der har fødselsdag.
Knus
@ Alle – WAUW. Her har man lige været ude og spise med gode venner i et par timer – og vender man hjem til en stribe fantastiske kommentarer. Tusind tak for dem. Jeg er helt varm og blød inden i – og ikke mindst glad for at mærke, hvordan dette blogpost også har affødt at mange andre afdøde forældre bliver hyldet og mindet og tanker delt. Tusind tak!
@ Frk. Jensen – ja, det er helt utroligt, hvordan bårebuket-indlægget bliver læst ufatteligt mange gange. Jeg er SÅ glad for, at jeg skrev det i sin tid. Så banalt et eller andet sted – men åbenbart helt ufatteligt tiltrængt. Og det er også noget af det, der – udover levendes http://levende.wordpress.com fantastiske blog – har vist mig, hvor stort behovet er for et rum, hvor der er plads til at tale om sorgen. Kender virkelig godt til IKEA-spidsbelastningen – tror faktisk ved nærmere eftertanke, at den slår selv Americas Next Top Model :-)
@ Hanne – tak, tak, tak for denne lange tankevækkende og tanketunge kommentar. Vildt god pointe det med, at forældrene har gjort hvad de kunne for at frisætte en! Og godt at du lige fik mindet mig om, at Didions datter faktisk klarede den. Tankevækkende nok er det ikke den del, der står printet i min eridring.
@ Kirsten-Marie – Godt at vi lige får sagt tillykke til din far også!
@ Kissi – Ja, vi har da virkelig lige fået taget noget samtaler om livet og døden på det seneste. Jeg ville nu gerne have hørt/læst det andet, du havde skrevet. Jeg er sikker på, at min mor ville være generøs nok til at dele lidt af det post-hume rampelys. Og undertegnede vil altid meget gerne have mine egne tanker suppleret.Se bare på hvor meget bedre dette indlæg er blevet af alle jeres andres kommentarer.
Hvor er jeg bare glad for at læse alle de tanker, I alle sammen gør jer – takket være nettet, og ikke mindst takket være Nadja og hendes fantastiske blog.
Joan Didion skriver så rigtigt: “You sit down to dinner and life as you know it ends. The question of self-pity.
People in grief think a great deal about self-pity. We worry it, dread it, scourge our thinking for signs of it. We fear that our actions will reveal the condition tellingly described as “dwelling on it.” We understand the aversion most of us have to “dwelling on it.” Visible mourning reminds us of death, which is construed as unnatural, a failure to manage the situation.”
Men nu, hvor jeg er kommet over på den anden side af den grådlabile sorg, ser jeg, hvordan netop evnen til at turde italesætte døden er at se den i øjnene. Det har forberedt mig på, at jeg selv skal dø, at alle mine andre kære skal dø. Hvis jeg fornægtede dette ved ikke at turde tale om det, var jeg en anden person.
@Hanne – jeg blev så glad for at læse om din far. Mine børn har selv en relativt gammel far, og der kommer da ind i mellem tanker op om, hvor længe de og jeg kan beholde ham. Og så er det sådan en gave at læse om, hvordan du føler din far har givet dig noget med, som har forberedt dig på at kunne stå på egne ben. Er ikke det den smukkeste gave, en forælder kan give sine børn?
Post scriptum:
Desværre døde Joan Didions datter Quintana et halvt år efter Didion færdiggjorde “The Year of Magical Thinking.” Denne del af historien – datterens død – er ikke med i bogen (fordi hun døde halvandet år efter sin far og bogen kun handler om det første år efter hans død), men er til gengæld med i det teaterstykke, som har gået de seneste par år som teaterstykke starring Didions veninde, vidunderlige Vanessa Redgrave. Som i sidste uge mistede sin datter (Natasha Richardson). Det er ikke rigtigt til at bære.
Og jeg nynner:
“En nat måske en martsnat/så mild af regn og tø/skal jeg gå bort i mørket/og holde op at dø”
For når en stjerne slukkes fødes en galakse. Sådan fungerer universet, også selvom det lyder som en kliché.
Der er en tid til at fødes og en tid til at dø.
Og en tid til at holde op med at dø og turde leve, vel vidende at intet varer evigt.
Du har netop skrevet din mor levende i min verden, Nadia. Tak for det.
Nu er det tid at puste lysene ud på kagen, lukke øjnene og ønske. Alt det bedste.
Både her og hisset.
Kærlige tanker
Louise
@ Veninden – Jamen jeg mente også nok, at Joan Didions datter desværre var endt med at dø. Selvom jeg efter Hannes kommentar pludselig også godt kunne huske, at de sad der tilsidst med picnic og glæde og var meget, meget levende (sic!)
@ Louise – Hver ting har sin tid. Meget, meget sandt. Og jeg er rigtig glad, hvis jeg har formået at skrive min mor levende igen med dette blogindlæg. Så er det jo altsammen det hele værd.
Kære Nadja
Nu er det snart et halvt år siden, at jeg pludselig fik tildelt et dobbelt medlemskab til den hemmelig klub. Og jeg genkender så udemærket både opdagelsen af dette hemmelige selskab, den udeblevne gråd, den nyvundne grådlabilitet – det hele. Det meste af tiden går alting egentlig glimrende, men når der går hul i dagligdagen og man f.eks. læser et rørende indlæg på en blog, kunne jeg godt tænke mig, at der fandtes et vidundermiddel. Et middel, der kunne fjerne det skår, der nu for altid vil være i hjertet og følelsen af at være alene tilbage i verden. Og jeg ved at ingen bøger eller samtaler kan gøre det. Men hver lille genkendelse, råd og refleksion hjælper én et skridt videre. Så tak endnu engang for at have ødelagt min dag (- og min bordplade som tydeligvis ikke kan tåle saltvand).
@ Marie-Louise: Uha ja. Du blev altså også sjældent hårdt ramt :-(
Beklager den ødelagte dag + bordplade, men er trods alt glad for, at du ligesom mig kommer et skridt videre ved genkendelse, råd og reflexioner. Det er rart at dele dem – og også rart pludselig at have kontakt med skoleveninder, der kendte ens barndomshjem, dengang det var intakt.
Fantastisk post. Kan i den grad sætte mig ind i det med at tænke på sin mor på hendes fødselsdag – for mit vedkommende ret let eftersom hun havde fødselsdag samme dag som mig eller måske rettere omvendt. Har det til gengæld uafklaret med gravsteder, bruger dem ikke selv ret meget – har ikke voldsomt brug for at se selve stedet og føler det på en eller anden måde lidt grænseoverskridende og påtvunget at jeg så skal stå der og tænke – for mig kommer det meget mere flydende, uventet eller – ofte – når jeg leder efter råd til madlavning eller minder. Heldigvis er min niece kok så der er råd for det første – og delvist med det andet via søskende og scrapbøger. Men stadig synes jeg grundlæggende det er ubærligt. Og at det er noget værre sludder at det er godt livet har en ende – jeg ville da gerne leve så længe jeg har lyst forudsat jeg havde det godt.
@ Marcus. Takker Hr. Og takker også igen for Kaddish – jeg har anbefalet den kronik til rigtig mange i løbet af de sidste par år. Og fik også selv bogen af en veninde (har dog ikke fået læst så meget i den endnu).
Jeg har det på samme måde som du med gravsteder. Og egentlig også datoer for den sags skyld. Men jeg kan jo se på det hele, at datoerne alligevel tiltrækker en særlig opmærksomhed – eller i hvert fald trigger ekstra mange tanker. Tankerne kan jo også sagtens komme i en billiard andre sammenhænge, der intet har med datoer at gøre. Men datoerne trigger dem automatisk. Og det er jo endnu en af de ting, jeg ikke havde set komme.
– jeg skulle finde et eller andet om Politikens MAGASINETs farvel – og så havner jeg efterfølgende her i en spalte om død – et svært men nødvendigt emne at samtale om.
Det må være et moderne fænomen, at nogle kan blive temmelig gamle før de erfarer død i den nærmeste omgangskreds. Lige meget hvor mange erfaringer – bliver det dog aldrig let. Situationen så forskellig hver gang, så erfaringerne tit har overskredet holdbarhedsdato. Ikke lige nu trang til at bidrage med andet end – tak for læsningen.
@ perolofdk – Selv tak. Det var dejligt, du læste med og havde lyst til at kommentere. Og ja, i den forstand er mange i min generation nok så priviligerede, at det først er her i 30’erne de fleste af os for alvor støder på dødsfald i den nærmeste omgangskreds. Men nu kommer de så desværre også i foruroligende tætte stimer. Og jeg er overbevist om, at du har ret i, at hver situation er forskellig. Billedet med overskreden holdbarhedsdato på erfaringer er meget rammende.