Obamas udfordring – forvandlingen fra motivationsretoriker til realpolitiker
by Nadja
Mens hele verden ligger for Obamas fødder, hylder hans retorik og venter i åndeløs spænding på at se, om han kan indfri alle valgløfterne, er der i Nadjas lille nørdeland ET helt konkret spørgsmål, JEG venter i åndeløs faglig spænding på at få besvaret:
Kan man som politiker omtransformere sig fra at have været motivationsretoriker i valgkampen til at blive succesrig realpolitiker?
Da jeg for snart mange år siden skrev speciale i retorik, (læs den fulde version her og en kortere variant her)introducerede jeg nemlig begrebet motivationsretorik, der handler om at vække befolkningens samfundsengagement og begejstring MELLEM valg og folkeafstemninger. Motivationsretorikken adskiller sig fra den traditionelle politiske retorik på en række punkter – der er mange flere, men her har jeg udvalgt et par af dem og lige prøvet at eksemplificere, hvordan det er Obama har handlet motivationsretorisk.
- Motivationsretorikken handler om at vække stemmer – snarerere end at flytte eller samle stemmer.
En af Obamas helt store bedrifter er, at han formåede at engagere millioner af amerikanere, der ellers aldrig havde stemt – endsige været registrerede som vælgere – endsige interesseret sig for politik – til at være så engagerede under hele valgkampen, at de på selve valgdagen stod i kø i syv timer for at få lov at bidrage til demokratiet. Og han formåede sågar at vække hele verdens engagement og interesse i det amerikanske valg – ikke bare på “nå, ja, det vedrører os jo-måden” som det altid gør, hvert fjerde år. Men i en grad så medierne flød over med billeder af dansende kenyanere og syngende japanere, der følte deres lykke var gjort, blot fordi de boede i en by, der hed Obama. - Motivationsretorikken bygger på paradokser og grundlæggende værdier, som det er op til enhver at fortolke og forholde sig til på sin egen måde – i modsætning til den traditionelle politiks mere konkrete enkeltsagsdiskussioner.
Selvom Obama også har givet konkrete valgløfter og sagt til og fra om hvordan han mener, forskellige situationer skal løses, har hans kampagne allermest handlet om at indgyde vælgerne helt grundlæggende værdier – og det er især ordene HOPE og CHANGE vi har hørt igen og igen kombineret med sloganet YES WE CAN. Mere grundlæggende og ukonkret bliver det ikke – og dermed får vi hver især muligheden for at lægge vores egen fortolkning ind i begreberne – og dermed hver især skræddersy kampagnen, så hovedbudskaberne rammer netop os. - Motivationsretorikken skaber nye fællesskaber på tværs af traditionelle segmenter og målgruppeforventninger – fremfor at henvende sig målrettet til specifikke samfundsgrupper.
Obama taler meget inkluderende. Alene i vindertalen fik han understreget, hvordans hans opfattelse af THE UNITED STATES både tæller blå og røde stater, mennesker i alle farver, gay og straight, rige og fattige. Han opstiller yderpunkterne, vel vidende at de fleste af os så vil føle os godt tilpas i spændingsfelterne. Han eksemplificerer ovenikøbet selv spændingsfelterne ved ikke rigtig at kunne sættes i bås – for eksempel ved ganske vist at være sort, men også at være halvt hvid. Han siger ikke til nogen, hvor de hører hjemme eller hvem de er eller bør stemme på – han lader folk segmentere sig selv. - Motiviationsretorikken trives især i umodne retoriske situationer, hvor hverken modtagere, medier eller tvingende omstændigheder endnu er helt fastlagt – fremfor kun at spille spillet på de velkendte og allerede definerede spillebaner.
Obamas oprindelige claim to fame var en tale på et partikonvent, hvor det slet ikke handlede om opstilling af præsidentkandidater. Men han gjorde det så godt, at alle tilstedeværende hver især følte, at de selv havde opdaget ham. Og lige siden har han spillet sit eget spil. Hans kolossale kampagne blev finansieret af mange små bidrag fra folk, der ellers aldrig havde bidraget til politiske kampagner. Mens Hillary og McCain, der spillede efter de traditionelle fundraising-regler hurtigt tabte terræn. - Motivationsretorikken udspiller sig især i medier, vi ikke traditionelt betragter som politiske medier – reklamer, teaterstykker, tv-shows etc – fremfor avisernes 1. sektioner, tv-aviserne og debatprogrammerne. Obama har brudt alle regler for, hvad der traditionelt blev opfattet som politiske medier. Der har været snakket meget om, hvordan Obama har allieret sig med nogle af Web 2.0’s (undskyld Thomas) største helte for at skabe ny, engagerende politisk retorik på nettet. I stedet for at købe enkelte reklameblokke til at udgyde kortfattede politiske budskaber, satte han sig massigt på hele sendefladen på flere kanaler med en halv-time-lang infomercial, hvor han selv kunne sætte dagsordenen ved at fortælle sine konkrete historier og argumentere igennem uden at blive afbrudt. Han afsatte tid lige inden valget til at optræde i Jon Stewarts “The Daily Show” velvidende, at det politiske satireprogram er en langt mere væsentlig politisk skueplads end mange af de tradtionelle nyhedskanaler. Og ikke mindst lod han et tv-hold følge hele kampagnen behind the scenes i en grad, der virker meget ærlig og afslørende på seeren (fordi man virkelig ser hele den udmattede familie og hele den stressede kampagnestab) og fik derved virkelig lavet en “show-don’t-tell” kampagne for sin egen ærlighed, udholdenhed og menneskelighed.
- Motivationsretorikken forlader sig langt mere på ethos og pathos, end den traditionelle politiks logosappeller.
Obamas ethos – hans personlige fremtræden – adskiller sig i selv politikere flest. Og det skyldes ikke kun, at manden er så lækker, at der er opstået en masse kvindelige fanklubber alene af den grund. Det skyldes også hans ro og selvsikkerhed, når han taler. Hans lange uddannelse, hans internationale baggrund, hans måde at omtale sin familie på. Og samtidig er han ikke bange for at bruge pathos. Hans retorik har stolte traditioner tilbage til Martin Luther Kings pathosladede taler, han taler gerne om sine døde mormor (som med de kyniske øjne må siges at være afgået ved døden på det helt optimale tidspunkt, når det gjaldt om at vride den sidste sympati ud af vælgerne) og han ser ikke ud til at have behov for at skjule, at en HKH-Kronprinsen-lignende tårekvalthed trængte sig på undervejs. - Motivationsretorikken kommer ofte til udtryk som debatOPLÆG – i modsætning til traditionelle debatINDLÆG. Rigtig mange gange i løbet af kampagnen, har Obama lagt beslutningerne og erkendelserne over på læsernes/lytternes/vælgernes banehalvdel. Det har været OS, der skulle tage stilling. Det var OS, der kunne sammen (yes WE can) og sejren – understregede han også i sejrstalen) var også VORES (eller i hvert fald alle de trofaste, der var til stede i Chicagos Grand Park’s – men vi solede os alle sammen i den…) Vi var inkluderede, også os, der ingen stemmeret havde. Det var vores valg. Og det er vores fælles håb, der nu skal indfries, vores fælles forandringer der nu skal til at ske.
Så langt så godt. Obamas kampagne har mindet mere om motiviationsretorik end om traditionel politik. Ikke særlig meget tvivl om det. Og ikke særlig meget tvivl om, at det virkede helt forrygende godt. Problemet her i Nadjas nørdeland er så bare, at jeg indtil nu stædigt har holdt på, at politikerne bør overlade motivationsretorikken til uafhængige aktører som Jon Stuart, bloggere, skuespillere, reklamefolk, kunstnere og musikere, der kan sørge for at vække begejstreingen, engagementet og interesseren MELLEM valg og folkeafstemninger. Og at politikerne så selv skal fokusere på at selve politiken i en ret hardcore – og måske udefra set lidt dogme-kedelig – periode, når der er reelt er valgkamp. For når man konkret skal til at vælge, er det vigtigt at vide, hvordan politikerne har tænkt sig helt konkret at løse problemerne.
Min vurdering af den politiske apati herhjemme – og i særdeleshed i USA – har hidtil været, at problemet er den mudrede scene. Og at det ville være meget lettere at engagere sig i politik, hvis man kørte motivationsretorik for sig – og standpunktsretorik/realpolitik for sig.
For jeg tror, det er umuligt at spænde troværdigt over begge roller. At modtagerne/vælgerne ikke kan undgå at blive skuffede, når det viser sig, at realpolitikken selvfølgelig ikke svarer til det, man selv havde forestillet sig. Simpelthen fordi enhver på kloden har sin egen tolkning af CHANGE og HOPE. Og vi kan måske nok blive enige om, at YES WE CAN – men der kan herske temmelig stor uenighed om, hvad det er vi kan gøre, hvordan vi skal gøre det og i hvilken rækkefølge, vi skal gøre det.
Nu er det så spændende at se, om Obama klarer forvandlingen fra motivationsretoriker til realpolitiker. Det håber jeg, bliver tilfældet – og bare det, at han i sin sejrstale lod hele resten af verden levere pathos for fuld knald, mens han selv turde være noget mere nøgtern og forvarsle de realpolitiske tider er et godt tegn. Men jeg frygter et voldsomt backlash – og jeg håber på at blive “proved wrong”.
Jeg kan kun dele din frygt for, at de amerikanske vælgere har guru-ficeret Obama i en grad, så de – uanset hans mulige fremtidige fortræffeligheder – vil blive skuffet.
Og skuffelse er en meget svær modstander at bekæmpe. Og det uanset hvem man er – uanset om man er sympatisk, lækker, intelligent, varm og dygtig.
Alternativet havde dog været at føre en traditionel (og som regel usmagelig) amerikansk valgkampagne, hvilket McCain med stor sandsynlighed havde vundet. Og alt andet lige….havde dét (i mine øjne) været et værre scenarie, end en Obama i modvind.
Helliger målet midlet, kan man spørge?
Ja sålænge midlet ikke er decideret løgn eller trusselspropaganda, så er det vel egentlig bottomline i politisk agitation: Ja, målet helliger midlet
Jeg håber dog at det motivationsretoriske middel varsler et motiveret og motiverende mål. For USA og resten af verden.
Håbet er lysegrønt!
Nadja hvor er der bare mange indlæg jeg må kommenterer på, du behøver ikke svare på dem alle sammen ;-)
Nu er Obama jo godt i gang med sit præsidentembede, eller skulle man blot sige igang, for han er jo også begyndt at indse, at han ikke for evigt kan leve højt på sine valg-slogans. Han bakser med store emner som sundhedsreform, klima og ikke mindst Afghanistan, hvor der altså skal lidt mere til.
På længere sigt bliver det spændende om du får ret i din profeti, citat:
“For jeg tror, det er umuligt at spænde troværdigt over begge roller. At modtagerne/vælgerne ikke kan undgå at blive skuffede, når det viser sig, at realpolitikken selvfølgelig ikke svarer til det, man selv havde forestillet sig. Simpelthen fordi enhver på kloden har sin egen tolkning af CHANGE og HOPE. Og vi kan måske nok blive enige om, at YES WE CAN – men der kan herske temmelig stor uenighed om, hvad det er vi kan gøre, hvordan vi skal gøre det og i hvilken rækkefølge, vi skal gøre det”.
Nu vi er ved tomme slogans, så kan jeg ikke lade være med at bringe nogle eksempler fra valgkampen til Borgerepræsentationen som jeg selv er involveret i. Frank Jensen er jo spidskandidat til overborgmester-posten og jeg morer mig særligt over to ting ved hans kampagne. 1) De store skiltereklamer med ham i profil, fremadskuende og på en mat rød baggrund, jeg kommer altså til at tænke på Formand Mao! Og så hans slogan “Respekt for hverdagen” – hvad f….. skal det betyde??? Hvis man skulle sige noget i den retning burde det da hellere være “Respekt for weekenden”, for det er jo den, der er i mindretal og som presses af overarbejde, rengøring, storindkøb og -vask, mm.
@ Charlotte – Jeg er rigtig glad for, at du lige har genopdaget dette indlæg her et år efter valget. For det er jo desværre gået ret præcist som jeg forudsagde. Ikke at jeg synes, Obama på nogen måde gør det dårligt. Men skuffelsen er begyndt at indfinde sig, som den nødvendigvis måtte gøre efterhånden som det gik op for folk, at det var meget forskelligt, hvad de hver især havde lagt af forhåbninger og drømme i “change”.
Interessant observation med Frank Jensen. Jeg snakkede lige med nogle venner om plakaten forleden, og vi fik snarere allusioner i retning af Kennedy og Al Gore. Så det er interessant, at den også har MAO-associationer, det kan jeg sagtens se, nu hvor du siger det. Så jeg tror, man kan konkludere, at der er et eller andet over posituren, der alluderer statsmand – og en visionær en af slagsen. Så er det selvfølgelig bare spørgsmålet, om vælgerne finder koblingen mellem de associationer og personen Frank Jensen relevant – eller om det virker modsat hensigten…?
Men hensyn til hverdagen synes jeg personligt, den er stærkt undervurderet. Det er jo DEN livet består af – og det er synd at så mange mennesker primært lever for weekenden, ferierne, højtiderne og livets store begivenheder. På den måde “glemmer” mange helt at leve livet. “Life is what happens to you while you’re busy making other plans” sang John Lennon. Og det er lige præcis, hvad jeg ofte oplever i travle, moderne menneskers liv. Man har så travlt med at glæde sig til næste weekend, at hverdagene imellem dem bare skal overstås. Så jeg kan faktisk vældig godt lide det slogan – det handler for mig om at skabe gode rammer for det, der reelt er livet – i stedet for at fokusere på de få særlige lysglimt. Det svarer lidt til, om man er typen, der har en spisestue stående i tilfælde af, at der to gange om året kommer mange gæster – eller om man indretter sit hjem, så der kan leves i alle rum hele tiden.
Men når alt det så er sagt, skal weekenden da også respekteres. Og du har da helt ret i, at den er presset af gøremål, der burde høre “hverdagen” til. Men hvem ved – hvis vi faktisk fik løst mange af hverdagens udfordringer, fordi vi begyndte at respektere den lidt mere, kunne det jo være, det automatisk hjalp på weekenderne også :-)
@Nadja – Sjovt at din formidling af nærværende link og og min actio på det omkranser (red. sikke dog et hæsligt ord – kender du det, at et ord bare ‘smager’ dårligt og bare ser helt forkert ud på skrift) en kronik af Søren Krarup, som, endnu engang, gør op med afgudsdyrkelsen af menneskerettighederne, og runder i den forbindelse Marx, næstekærlighed, Kirkegaard og alle danske Joe Public’er. En smule ud af en tangent – i øvrigt, som præstefætteren ynder at excellere udi – og med fare for at gøre dig ked af det, så har du, Frank Jensen og Søren Krarup fat i noget af det samme. Endnu mere skræmmende er velsagtens, at jeg modvilligt må konstatere at stå bag jer alle – modvilligt altså. Hvis bare Krarup og slige havde ambitioner om at favne så bredt som Obama – fra motivationsretorikken til realpolitikken. Så ville verden være et dejligt sted at leve. Hov, så kom jeg selv ud af en tangent.
Måske du kan omskrive dit indlæg; Krarups udfordring – fra næstekærlighed til humanisme : )
@ Kristoffer – interessant – og du har helt sikkert ret i nogle interessante perspektiver dér. Men jeg kan ikke rigtig svare ordentligt på det, uden at kende Krarups kronik. Eller vide, hvad det er med Frank Jensen i den forbindelse. Kan du ikke lige enten linke til artiklerne eller uddybe forbindelserne. Lyder i hvert fald vældig interessant.
http://politiken.dk/debat/kroniker/article831285.ece
her kommer et link. Uddybende kommentarer følger ved lejlighed.
Kristoffer
@ Kristoffer – tak, det må jeg straks lige få kigget på.
Kære Nadja
I går var jeg inde og se en film der hedder “Over gaden, under vandet”, der som titlen antyder foregår på Christianshavn. Handlingen er det moderne parforhold med karriere, børn, ægteskab og utroskab og alle de udfordringer det giver. Filmen var egentlig ikke så fantastisk, men den fik mig faktisk til at tænke på hvor vigtigt det er at nyde hverdagen og være tilstede i nuet, for var der noget filmens karaktere ikke var, så var det det. Som en første handling vil jeg for at nyde hverdagen gå en tur i Øbro Kurbad når jeg har fri, og det er jo samtidig også en god måde at lade op til weekenden – skal have 10 mennesker til fødselsdagsmiddag, så der er lige behov for lidt overskud.
God weekend
Charlotte
@ Charlotte – Jeg er faktisk rigtig glad for, at du begynder at nyde hverdagen også. Dels helt livsnydermæssigt, fordi det er dumt andet, når nu livet rummer så markant mange flere af dem. Men også fordi hverdagene har det største potentiale til forandring – og jævnfør mine tanker om “borgerpligt” – https://nadjasreflexioner.net/2009/11/20/at-afgive-sin-stemme/ Det er i hverdagen, de små forandringer rykker, mens mærkedagene gerne skulle markere alt det, der er sket siden sidst. Lyder skønt med kurbad – og bon anniversaire.