Hvorfor bruge Facebook, hvis man selv synes, man allerede har et liv?
by Nadja
I de seneste par uger er jeg flere gange røget ind i diskussioner, hvor jeg har fundet mig selv som den store forsvarer af Facebook. Og flere gange er jeg blevet opfordret til at blogge om det.
Jeg må sige med det samme, at jeg har det ret svært med at skulle skrive det her indlæg. Fordi det irriterer mig, at jeg kommer til at stå som den store forsvarer og fan af Facebook – selvom jeg som udgangspunkt var über-skeptisk overfor Facebook og til dels stadig er det. Og selvom jeg også har en masse holdninger til, hvad der kunne være bedre på Facebook, selvom jeg kun opfatter Facebook kun er et ubehjælpsomt skridt på vejen mod fremtidens velfungerende sociale netværk og selvom jeg stort set aldrig selv benytter de mange ekstra applications og quizzer, der også i høj grad er en væsentlig del af hele konceptet.
Men når det så er sagt, gider jeg ikke spække resten af dette indlæg med ironisk distance. Ulemperne og alt det dubiøse ved Facebook er beskrevet godt og grundigt mange andre steder. Så i stedet vil jeg her komme med 10 reflexioner over, hvad jeg synes er de positive aspekter ved Facebook.
- I min verden er det umuligt at skelne mellem hvem der er private og hvem der er professionelle relationer. Og jeg kan rigtig godt lide, at Facebook ikke tvinger mig til at skelne mellem, hvem, der er hvad. Mange af mine bedste venner er tidligere studiekammerater, der også i dag er mine bedste professionelle sparringspartnere; andre er oprindeligt professionelle legekammerater, der nu er tælles blandt mine nærmeste venner og nogle af mine oprindelige “helt private” venner er pludselig også professionelle relationer, fordi skæbnen har ført os til at arbejde på de samme projekter. For mig giver ikke mening at splitte den slags op længere – og hvorfor skulle man også det? Derinde ved man godt selv, hvem der er venner-venner og hvem der er ens Facebookvenner – og kan lukke op og ned for nyhedsstrømmen alt efter, hvordan man selv bedømmer relationen – lidt på samme måde, som der også er forskel på venner og bekendte, man møder tilfældigt på gaden. Man siger hej til dem alle sammen, nogen taler man længere med, andre hilser man bare på, men i langt de fleste tilfælde bliver man glad af lige at se et ansigt fra en måske svunden tid og tænker lidt videre over det, mens man medet smil trasker videre ned ad Købmagergade. Det er lidt det samme med Facebook – her sker den slags møder bare med langt højere frekvens og når man først har “mødt”/genfundet hinanden behøver man ikke afslutte snakken med et akavet “lad os ses” når man ved, at det får man ikke lige gjort. Den glæde hænger jo ikke sammen med, om det er folk, man kender fra studiet, branchen, private fester eller børnehaveforældrene – den handler om, at vi alle sammen er mangefacettede mennesker, med mangefacetterede relationer, der har været med til at forme os livet igennem. Tidligere gled mange af den relationer ud i sandet. I dag er de lettere at fastholde.
- Og det med at være på hinandens radar skal man ikke undervurdere i det hele taget. Heller ikke, når det gælder ens bedste venner, hvor man ellers med jævne mellemrum bliver opdateret om deres gøren og laden. For det, der er ved Facebook, og som jeg ikke anede eksisterede, før jeg gik i gang derinde (og som i øvrigt netop er blevet udvidet med små kommentarfelter, så der reelt bliver tale om micro-blogging) er de konstant “Status-updates”, hvor folk skriver, hvad de tænker og laver lige nu. Det giver et utroligt godt indblik i, hvad der foregår i hjernerne, hjemmene og arbejdspladserne rundt omkring og gør, at de af mine venner-venner jeg også er venner med på Facebook med, formår at stille rigtig gode og konkrete spørgsmål til, hvordan jeg har det – som meget nemmere og hurtigere lægger op til en diskussion om, hvordan jeg EGENTLIG har det, end et overordnet spørgsmål såsom “hvordan går det?” eller “hvordan var det i New York?” – umuligt at svare på, synes jeg – mens det er meget lettere at fortælle konkret, hvis folk siger “hvad var det med, at din håndværker var gået konkurs” eller “har du så fået danset salsa siden du hjem fra The big apple?”. Samtidig oplever jeg også, at jeg selv får meget mere spontan omsorg og giver spontan omsorg, når jeg ser i andres statusmeldinger, at de lige synes noget er lidt hårdt. For eksempel skrev jeg selv i går – ovenpå crashet mac, backup, der åbenbart ikke virkede og håndværkerkonkurs – at jeg savnede min skytsengel – og straks reagerede rigtig mange meget omsorgsfuldt. Mens mange af mine nære venner som jeg ikke lige er på Facebook med, ikke engang ved, at jeg lige været nede og runde bunden i et par dage. Det er ikke fordi de ikke må vide det – det er bare heller ikke lige det, jeg har haft overskud til at ringe og fortælle alle eller synes det var passende at sende en fællesmail ud om. På Facebook bliver det helt uforpligtende at glæde sine små ups and downs – og opmuntre + lykønske hinanden på meget uformel vis. Det er ikke noget, der betyder MEGET i den store sammenhæng, men det er med til at understrege – genopbygge – relationers intimititet i en travl voksentilværelse, hvor man i mange tilfælde kun ser sine bedste venner så relativt sjældent, at de første mange timers samtale risikerer at drukne i opdateringer og generelle betragtninger. Alt det klarer Facebook mellem de fysiske møder – så man kan gå mere direkte til det, der virkelig betyder noget, når man faktisk er sammen.
- Facebook overtager en masse af de tabte sociale funktioner som lokalavisens annoncer for fødsler, giftermål, forfremmelser og jubilæer (dødsfald følger nok også, når det hele er modnet lidt mere) plejede at varetage, men hvor jeg synes, vi længe har haft et vakuum i det moderne liv. Igen skal man nok få at vide, hvad der sker på den front, når det gælder ens bedste venner. Men når vi snakker alle de andre realtioner, hvor man gerne vil følge med, men ikke bruge voldsom meget energi på at følge med, er det genialt. Det samme gælder “fødselsdagskalenderen” der tidligere lå på enhver husmoders chatol og sørgede for, at man fik sendt en kærlig hilsen på det rigtige tidspunkt. Efter Facebook er fødselsdagshilsenen genindført og det vælter ind med søde hilsner fra nær og fjern, når noget skal fejres. Facebook gør det utroligt nemt at glæde hinanden og tænke på hinanden – og det er samtidig dejlig uformelt. Det kunne virke lidt voldsomt med en opringning i anledning af en gammel folkeskolekammerats fødselsdag – men på Facebook er det bare hyggeligt lige at blive mindet om og det bringer minderne tilbage til netop den kammerats barndomshjem og netop den måde, der blev fejret børnefødselsdag dér.
- Jeg deltager ikke selv i særlig mange, af de forskellige grupper og “bevægelser” man kan blive medlem af på Facebook. Men jeg kan godt lide princippet i, at folk med alle mulige mærkelige særinteresser kan finde sammen i fællesskaber på tværs af landegrænser og segmenter. Man får fingeren på pulsen af at følge nyhedsstrømmen af grupper, folk melder sig til og fra – og bliver pludselig opmærksom på produkter, ideer og arrangementer, man ellers ikke ville have opdaget. Samtidig synes jeg, det er meget motivationsretorisk interessant, at Facebook har formået at mangemultiplere mulighederne for, at helt almindelige borgere kan ytre sig om politiske eller samfundsmæssige emner, gå sammen i protest- eller støttegrupper eller hurtigt sende debatoplæg afsted. Jeg var virkelig træt af de mange spammails, man tidligere fik med opfordringer om at deltage i alle mulige sager og spamme budskabet videre ud i vennekredsen. Efter Facebook er vi stort sluppet for dem, for det hele foregår nu på Facebook, hvor vi selv kan knappe på og af, hvad vi gider at forholde os til.
- Det er et rart procrastination-frikvarter engang i mellem. Helt basalt lidt sjov og spas mens tankerne tumler rundt i baghovedet.
- Jeg har efterhånden fået tilbudt rigtig mange spændende arbejdsopgaver gennem Facebook. Og igen – det er jo selvfølgelig fra folk, jeg også kender i den “virkelige verden”. Men som jeg måske ikke lige ville have tænkt på at ringe til, eller som ikke lige have tænkt på at ringe til mig. Men nu dukker jeg pludselig op på “radaren” med jævne mellemrum og det bliver nemt lige at sende en føler for at høre, om jeg har tid til at løse en opgave. Jeg har også selv henvendt mig til tidligere kolleger, som jeg måske ellers ikke lige ville have tænkt på, for at få hjælp til opgaver, jeg selv baksede rundt med.
- Da min Mac for nylig crashede, var det nemt at melde ud om “katastrofen” i min Facebook-update, så folk vidste, at jeg ikke lige var så på som ellers – og derinde kunne jeg skrive mails til folk og finde deres kontaktdata, mens alle mine andre mailadresser var gået tabt.
- Jeg synes, at microblogging-genren er utroligt interessant rent professionelt. Det kræver en helt særlig pen at skrive gode, fyndige, interessevækkende statusupdates. Og det er ikke nødvendigvis folk, der ellers er gode skribenter, der er de bedste til det. Det er en genre, der ligger tættere på det mundtlige end det skriftlige og det er sjovt at se, hvordan der opstår nye formuleringer ud fra det – og hvor stærkt konkrete detaljer virker. Også der.
- Jeg er pludselig i tæt og helt naturlig kontakt med venner og familie i udlandet. Gennem mine statusupdates er de pludselig lige så meget “in the know” om min gøren og laden som mine venner herhjemme. På en helt anden måde end gennem breve, mails og telefonsamtaler.
- Jeg kan mærke på de forældre, jeg kender, at de synes, det er rigtig rart med lidt “social voksen-tid”, hvis de sidder alene derhjemme og passer på de sovende unger. Men jeg synes også selv, det er et hit, at jeg er kommet tilbage i kontakt med mange af mine venner, der har børn, og som det ellers kan være ret umuligt at finde ud af, hvornår man kan ringe til. (man vil ikke forstyrre på arbejdet, der er ulvetime, når de kommer hjem, man vil ikke forstyrre midt i putningen og pludselig er det blevet så sent, at der er risiko for, at de udmattede forældre selv er faldet i søvn. Nu stempler folk ind, når de er vågne og har “kan lege”.
Og afslutningsvis: Nej, det behøver ikke hverken at være den store tidsrøver eller at fylde ens inbox op med mails om, hvem af ens venner, der nu har taget en “which Barbie are you”-test. Man vælger præcis selv, hvilke mails man vil modtage fra Facebook, hvilke venner man vil følge hvor meget med i og hvem, der skal have adgang til at se ens fulde profil. Og mulighederne for at tilpasse, begrænse, afgrænse og skræddersy bliver stadigt flere og børnesygdommene (hvoraf nogle, da jeg startede for et halvt år siden var reelle irritationsmomenter) stadigt færre.
Så jeg ville aldrig drømme om at sige, at Facebook kan erstatte de nære relationer “in real life” – men det er et rigtig smart redskab til at håndtere og facilitere en masse af det sociale kit – den sammenhængskraft – ethvert samfund har brug for og hvor vi for nogle år siden befandt os lidt i et vakuum.
Oplysning til Borgerne om Samfundet On Demand. Fantastisk! Jeg er meget taknemmelig for grundigt svar og meget klogere. Skønt at kunne lytte uden at forventes at være indforstået med det selvsagt latterlige og ikke desto mindre selvsagt værdifulde ved Facebook.
@ Christine: Jamen du skal da være så velkommen. Jeg er glad, hvis det medvirkede til at opklare nogle af dunkelhederne.
@Nadja: Det gjorde det. Og jeg lover at melde tilbage her, hvis jeg en dag hopper med på vognen.
Og apropos at ironisere over sit medieformidlede sociale liv, så så jeg en reklame for Don Julio i dag med følgende caption:
KNOW LOL
KNOW :D
KNOW WHAT REAL
LAUGHTER SOUNDS LIKE
KNOW YOUR TEQUILA
@ Christine: *LOL*.
Fornemmer jeg mon pludselig en mikroskopisk åbning?
Den kører også for fuldt skrald på Kommunikationsforum:
http://kommunikationsforum.dk/default.asp?articleid=12966
http://kommunikationsforum.dk/default.asp?articleid=12988
http://kommunikationsforum.dk/default.asp?articleid=12988
De to sidste er interessant – og oplagt – nok artikler om hvordan Facebook kan udnyttes kommercielt.
Jeg er stadig en sur moster. På den søde måde. :-)
Og jeg vil gerne spørge til hvad der så sker med os venner, fx Christine og jeg, når vi nu ikke er med og derfor ikke bliver opdaterede på mikro- og makro-facon? Er det en hypotese værd at facebook vil påvirke vores sociale adfærd når vi er sammen udenfor det virtuelle fællesskab – hvilket du faktisk antyder i din tidligere post (den der også er om GPS’er). Og kan vi ikke godt forlange af hinanden at vi har en aktiv holdning til sådan en forandring? Eller er det totalt naivt og kan jeg lige så godt overgive mig nu, for jeg vil gøre det om max et halvt år alligevel når det bliver helt umuligt for mig at være sammen med andre der er på facebook og er syvmileskridt foran mig i den løbende opdatering af hvad hinanden laver?
Katrine, jeg følger din tankegang, for det kræver i dén grad noget af os alle – både dem på og dem uden for Facebook/andre netværk – at holde fast i hinanden, når det nu er blevet så let og overskueligt at vide hvad alle mulige perifære bekendtskaber foretager sig. Det kræver telefonopkald, e-mails, real-time BESØG (oh, tidsrøver!) og andet besværligt.
Virkelighed er en luksus vi bliver nødt til at insistere på, når Facebook gør det muligt for os at foregive at vi lever.
Når det er sagt, så må jeg bøje mig og sige at jeg for et halvt år siden var mindst lige så sur-moster-agtig som dig (det kan Nadja bevidne), og er i dag – om ikke born-again-Christian, så i hvert fald vidende om at Facebook kan noget. Hvad det noget så skal bruges det vil fremtiden vise. Det sætter i høje grad tanker i gang om hvor meget mennesker behøver nærhed.
Nina kommenterer på Nadjas blog og vinker til Katrine og Christine.
Nina synes egentlig der er meget hyggeligere at være herovre end på Facebook (måske er det blomsterne i Nadjas header?).
Nina har det lidt svært med 3. person ental og vil egentlig bare gerne tale almindeligt.
@ Katrine: Ja, det var jo der det hele startede. Ikke med mine egne holdninger, men med en tør konstatering af, at det ER sådan det altid går med nye applicationer og kommunikationsmuligheder. Man kan holde stand længe, meget længe. Men på et vist tidspunkt bliver det for besværligt/uholdbart at stå udenfor, hvis man stadig vil tage aktiv del i fællesskabet. Det er med personlig beklagelse, at jeg konstaterer det – men det vil virkelig undre mig meget, hvis det ikke også bliver tilfældet her. For ikke at sige, at det nærmest allerede er det.
For når du spørger, om det påvirker – eller vil komme til at påvirke – vores IRL-relationer er svaret (uanset hvor meget man har lyst til at protestere over det): JA. Og det gør det sådanset allerede. Der er en masse indforståetheder og jokes, I ikke vil kunne forstå og en masse tanker, babybilleder, jobtilbud, lejlighedsopslag, festinvitationer, nye parforhold, afsluttede parforhold etc etc.
Det meste kan man snildt leve uden og meget af det er ren støj – men det KOMMER til at påvirke, hvad der bliver snakket om og jeg har allerede mange gange været i situationer, hvor alle dem på Facebook i månedsvis havde vidst alt om graviditeter, forlovelser, jobskifter etc – mens dem, der ikke var på Facebook lignede store spørgsmålstegn. Og måske også – med rette – blev ret fornærmede, fordi meget mere perifære bekendtskaber pludselig vidste alt muligt om deres nærmeste venner, end de selv gjorde.
Jeg siger ikke, at det er fedt, at det er sådan. Jeg konstatererer bare, at sådan er det allerede. Sorry.
@ Nina – og for et år siden var JEG en sur gammel moster – eller i hvert fald en reflekteret med sund skepsis og stor kærlighed til virkelighedens møder, vink og smil. Som I andre er – jeg synes, det er ret irriterende, hvis man på grund af sund skepsis skal kaldes sur, gammel moster.
Men jeg må bare konstatere, at Facebook ikke har taget tid fra virkelige møder i det virkelige liv – faktisk er der kommet MERE tid og flere møder og mange af mine relationer i det virkelige liv er blevet endnu bedre af at være i løbende kontakt.
Det ville jo være helt forfærdeligt, hvis det var et enten eller. Men heldigvis kan det sagtens være et både-og.
@Nadja, en mikroskopisk åbning? Njoarj… min fornemmelse af de der syvmileskridt er i hvert fald taget kraftigt til, på godt og ondt (i maven). Og af samme grunde, som Katrine anfører: Er det virkelig bare et spørgsmål om at overgive sig, få det overstået?
Til gengæld er jeg jo vant til at være derude bagefter, fordi jeg, som nogen af jer har opdaget på hæ…-du-ved-ikke-hvem-B.S.-er???!-måden, sjældent ser tv og også var meget længe om at få mobiltelefon – men pludselig fx netop gik glip af sms-besked om en veloverstået fødsel i allernærmeste omgangskreds.
I hvert fald, jo, det giver altsammen en virkelig sær fornemmelse af at være den ældste (altså: mest reaktionære) blandt sine jævnaldrende og en undren over, hvordan vores mediemæssige tempo og appetit er blevet så forskelligt.
Rigtig interessant indlæg! Det ville være langt sjovere, hvis jeg var uenig, men det er jeg ikke – jeg er faktisk bare enig over hele linjen! Men alligevel spændende at læse din fine opstilling over fordelene! :)
@ Christine – Nu har jeg altid sat meget stor pris på, at du, som ellers er så alvidende, samtidig kan være så uvidende om popkulturen. Og på mange måder tjener det dig til ære. Og jeg mener egentlig ikke det er reaktionært, på samme måde som jeg ikke synes, man skal udskældes for at være en sur moster. Det ER en sund skepsis og der ER konsekvenser af udviklingen. Og nogen gange VILLE det gode gamle være det bedste.
Men mine Facebookargumenter er noget lidt andet end ikke at vide, hvem eller hvad B.S. Christiansen og DVD’er er. For grundlæggende er det totalt gammeldags og noget, der levede i bedste velgående i form af fødselsdagskalendere, julekort, telegrammer, annoncer og lokalaviser helt frem til vores bedsteforældre – og til dels også vores forældre. Det er kun lige vores egen generation, der har været ekstremt dårlige til at følge med i omgangskredsens ve og vel på andet end de helt store mærkedage. Og nu får vi så nogle redskaber, der giver os de muligheder tilbage. De kan så OGSÅ en masse andet – men i bund og grund er det det, det handler om.
Og så kan man desuden sige, at JA – hvis vi indtil Facebook dukkede op havde sludret med hinanden flere gange om ugen og sås både hver og hveranden dag – og Facebook pludselig kom der og vi efterfølgende kun sås virtuelt, var det ret alvorligt. Men uanset hvor gerne vi ville ses og sludres vi jo IKKE hele tiden. Havde det ikke været for min blog, havde jeg heller ikke været i samme grad af kontakt med dig og Katrine de sidste par dage. Men nu har vi pludselig en interessant dialog her – og det forhindrer os ho (forhåbentlig) ikke i OGSÅ at ses på legepladsen og spise middag igen en af de nærmeste dage…
@ Astrid – sikke en dejlig kommentar. Hvor rart, at du lige gav det besyv med :-)
Jamen, det er fint at leve noget af sit liv online. Jeg tillader mig ovenikøbet af og til at gøre det i arbejdstiden fordi jeg betragter det som en måde at udvide horisonten på.
Jeg synes problemet er når nyheder på facebook erstatter de nære relationer, de vigtige episoder i livet, der hvor det virkelig gør ondt eller er fantastisk eller giver sommerfugle i maven. Den slags synes jeg at vi skal TALE med hinanden om, så vi kan leve med i hinandens liv, ikke bare være informerede. Simpelthen. Og det kan for min skyld godt være på mail, mere bagstræberisk er jeg heller ikke. :-)
Det er mig ligegyldigt om andre venner ved noget før mig. Det er jo ikke nogen konkurrence om at komme først. Men jeg ville blive meget ked af ikke at høre de vigtige nyheder på grund af en standardindstilling der hedder facebook.
PS. Jeg synes også det er et fantastisk indlæg om facebook. Jeg lærte en bunke og var, som altid, rasende godt underholdt. Et skud Nadja er altid den bedste måde at live dagen op med. :-) Hurra for bloggen, den holder!
@ Katrine – jamen jeg tror, vi er helt enige på det punkt. Det ville være ærgerligt, hvis Facebook betød, at vi aldrig kom til at tale sammen længere og visse nyheder er bare rarere at høre direkte fra dem, de angår. Det tror jeg også nok skal blive ved med at være tilfældet, når det gælder de bedste venner. Men resten af “netværket” tror jeg i stigende grad vil blive holdt “orienteret” gennem FB.
Og så siger jeg tusind tak for komplimenten. Det er da kæmpestort, hvis et “skud Nadja” liver dagen op. Uanset om det er ansigt til ansigt, i telefonen når undertegnede lige har fået drukket lidt for mange spontane glas rødvin med andelsfrænderne, som det for eksempel var tilfældet i går aftes… eller her på bloggen :-)
[…] 8, 2008 af Nadja I forlængelse af mit indlæg om fordelene ved Facebook, spurgte de gode folk på Kommunikationsforum, om jeg kunne have lyst til at uddybe, hvad jeg mente […]
[…] looked online for an image of the ad, but the third comment on this post was the only mention of it I could find (btw, google found nothing relevant – I found this using […]
Fantastisk skriv om FaceBook, Nadja! Gode eksempler, der sætter hovedet på sømmet. Hjælper mig i min daglige diskussion med omgivelserne om fordele og ulemper. Og som hjælper mig til at finde ud af, hvad jeg selv skal bruge FaceBook til.
@ Birthe – Det er jeg vel nok glad for at læse. Godt, hvis noget af det kan bruges i gode diskussioner derude – og del endelig andre fordele og ulemper, hvis du skulle opdage nogen undervejs :-)