Lykkekuren
by Nadja
Nu er jeg så småt begyndt at pakke kasserne ud til det nye køkken. Og det betyder – udover stor glæde ved det næsten-færdige-resulat – en masse tid med sortering og polering foran fjernsynsprogrammer af typen “lette nok til at følge med i, selvom man ikke kigger så meget på skærmen”.
Og sådan et flimrede ved et lykketræf over skærmen igår netop som jeg skulle til at – ja, man tror det er løgn, men det er altså sandt – danne mig et overblik over foodprocessorens mange tilbehørsdele. Nemlig Ole Henriksens Lykkekur. Jeg har tidligere harcelleret noget over et Ole Henriksen tv-koncept, som jeg sandt at sige syntes var temmelig kedeligt. Det var da en række kendte danske alfahanner fik en luksusrejse til Hollywood for at blive udsat for Ole Henriksens behandler og højdepunktet af spænding var, når de blev chokerede over, at de skulle have agurkecremeansigtsmassage, hårene fjernet på ryggen eller helsekost i truget. Ole Henriksen gjorde dengang sit for at sprede overmenneskelig energi til det hele – inklusive programmet. Men man sad alligevel lidt undrende tilbage og kunne måske ikke lige helt forstå, hvorfor en række kändisser – inklusive forsvarsministeren, som man måske nok kunne synes havde vigtigere ting at lave – skulle have en forkælelsesrejse på TV2’s regning. De havde ikke på nogen måde gjort sig “fortjent” til det andet end at være latterligt he-man-agtige og derfor sjove at udsætte for peeling. De havde ikke noget reelt behov for forkælelse – og var måske ovenikøbet blandt de danskere, der selv havde råd og berømmelse nok til at få sig lidt på glam-opleveren engang imellem. Og de skulle ikke yde noget i løbet af programmet andet end at lægge sig på briksen og lade sig udsætte for behandlinger, som de fleste kvinder ugentligt udsætter sig selv for.
Men helt anderledes forholdt det sig med det nye program – Ole Henriksens Lykkekur. For her var det et helt almindeligt par, der kæmpede sig gennem hverdagene med jobs, pendlerliv, tre børn. “Børneramt” tror jeg nok man kalder det med et udtryk, der gav fuld mening, når man så deres triste ansigter, glansløse øjne, manglende kærtegn og afmålte bemærkninger til hinanden. Og nu skulle de forkæles af Ole Henriksen og se, om ikke de kunne få øjnene op for hinanden, livet og lykken igen.
Det, der var så interessant at følge var, hvordan de under besøgets første dage lagde ud med den dræbende negativitet, der kan tage livsglæden fra enhver. Lige gyldigt hvad, Ole-drengen foreslog, blev han mødt med et “det kan jo ikke lade sig gøre, når man har børn”, “det kan vi jo ikke”, “det er jo let nok for dig at sige, du kender ikke vores hverdag”…den der konstante bekræftelse af alt det negative og umulige, man desværre alt for tit møder derude i dagligdagen. Og det værste – som TV2-klipper nu ikke synderligt fremhævede, men som jeg bed meget mærke i som kron-eksemplet på negativ tankegang var, da parret netop var ankommet og Ole H. siger “Og så er I fløjet over Paris – det er jo noget af det mest romantiske” og kvinden svarer “vi mellemlandede bare”. For fanden da – magen til lyseslukker!
Og i den første halvdel af programmet blev de ved med at afvise hans forslag som urealistiske, SELVOM mange af de ting, han foreslog ikke var hverken tids- eller økonomi-krævende. De krævede egentlig bare, at man SÅ hinanden og huskede hinanden på, hvorfor man elskede hinanden. Men i anden halvdel af programmet var det fuldstændig vanvittigt at se, hvor glade de hver især blev for at få verdens mindste komplimenter. De voksende simpelthen for øjnene af seerne.
Og det var på en eller anden måde – midt i alt det amerikanske, overdrevne, Hollywood-agtige – et ordentligt skud motivationsretorik forklædt som reality-show. For det handlede i bund og grund om at tænke og se positivt på tingene og på hinanden. I stedet for altid at fokusere på alt det, der ikke kan lade sig gøre. Og forhåbentlig motiverer andre negativister, der ikke lige har lyst til at rejse til Hollywood med TV2’s kamerahold i bagagen, til at kigge op en gang imellem. Op mod trækronerne, skyformationer, stjernerne og alt det andet, der hverken koster tid eller penge, men som giver en lille smag af lykken hver gang man ser dem.
Jeg elsker bare Ole. INGEN andre kan slå den der Hollywood-latter op uden at lyde som den største faker i verden. Men Ole kan. Han mener det. Han er lissom en sæbeboblemaskine, det vælter bare ud med overstadighed. Og så elsker jeg ham fordi han slynger så skamløst om sig med komplimenter. “Min gud, sikken hud, den er perfekt,” “du ser fantaaaaastisk ud”. Han gør det ved alle, kamerahold eller ej, bad hair day eller ej. Tænk hvis vi andre også kunne finde ud af det. Jeg beslutter, lige nu og her, at jeg vil være lidt mere Ole-agtig.
For mindre end en uge siden re-enactede min moster (der ellers er meget 68-generation-jeg-ser-ikke-fjernsyn-og-hvis-jeg-gør-siger-jeg-hele-tiden-tsk-tsk-lyde-imens) et helt afsnit med præcis samme begejstring som man kan mærke hér. Hun er ret god til at spille Ole. Faktisk blev jeg helt glad og positiv indeni alene af referatet.
Og min mormor, siger jeg jer, er Søren Ryge ovre fra DR1 utro når der Ole på den anden kanal! Det er godt nok aldrig sket før.
Jeg må se det.
Enig i at nogle af de forrige programmer (dem jeg så) var lidt underlige (og ingen, INGEN, har brug for at vide hvordan forsvarsministerens fødder ser ud!), men det med kuglestøderen Joachim B. Olsen havde nu sin egen skønhed, fordi han var så dejlig ærlig. Og scenen hvor lillebitte Ole spørger “kan du løfte mig?”, og meget store Joachim B. Olsen løfter Ole så højt (i strakte arme over hovedet) at han balrer ind i loftet var ubetalelig!
@ Katrine – well honey – you ARE fabulous!
@ Lone – hæ, jeg anede ikke, at der var andre, der var blevet omvendt på den måde. Det er dejligt at høre. Og jeg ser Joachim B. Olsen for mig – og alt andet lige endnu sjovere at kaste rundt med Ole H. end med Marianne Eihilt fra Vild med Dans :-)
Også jeg er solgt til stanglakrids.
Jeg er jyde, sindig, rationel til fingerspidserne og lever tvangsagtigt skeptisk efter devisen: “Der er ikke noget, der er så godt, at der ikke er noget skidt ved det”
Og så kommer den her mand og siger :”Jo, der er faktisk en masse der er dejligt”. Punktum. Uden forbehold. Og han roser – uforbeholdent og ærligt, hvilket i Danmark oftest mødes af mistillid og “hvad er han mon ude på”. Han roser, fordi han kan lide at glæde. Og fordi han fokuserer på det, der er smukt fremfor det, der muligvis ikke er så smukt.
Jeg er normalt typen,der får knopper af den slags. Fordi det konfronterer mig med min egen gammelmandsagtige pessimisme og frygt for svigt.
Men ikke Ole. Han er simpelthen det bedste, den skønneste, den mest vindende personlighed jeg har set på tv. Og uanset at jeg finder programindholdet lige lovlig konceptpræget, så er jeg i dette tilfælde bragende ligeglad. For jeg bliver simpelthen så glad i låget af at se det, og det er jo alt værd!
@ Silhuet – sjovt og godt at se, at du også er med på holdet. Ole H., programmerne og al rosen rammer åbenbart langt mere “bredt” end jeg lige havde troet. Og jeg kan rigtig godt lide, hvordan du giver udtryk for din egen overraskelse, der meget præcist rammer min egen oplevelse, da jeg så programmet: normalt får man røde knopper af den slags, men ikke af Ole .-)
Okay, det her bliver jeg vist nødt til at se. Gad vide hvad min gode gamle indre pessimist siger til det?
Spøg til side, så er det for mig at se et tegn på civiliserethed at kunne give ægte komplimenter – forstået på den måde at det er så nemt at nedbryde, og så forbandet svært at bygge op. Således også hvad angår den måde man taler til andre på. Men det er altså IKKE sofistikeret at svine andre til.
Hurra for Ole, hvis han er som jeg håber.
*klistrer sig fast til tv’et og venter*
Alsså, nu sidder jeg jo her ude i kommunerne og arbejder med anerkendende metode sådan procesagtigt og til at fremelske mere arbejdsglæde. Det er MEGET moderne, kan jeg godt fortælle jer. Faktisk så moderne at det lige om lidt helt sikkert bliver ramt af en backlash-bølge.
Well. Ole er jo reality-tv-pendanten til anerkendende metode. Så simpelt er det, jeg ser det bare først nu.
@ Katrine: good point. Men jeg er bange for, at der alligevel er den forskel, at det ikke er nok at beslutte sig for, at man vil bruge anerkendende metode og så prøve at rose, hvis det ikke virker/er ægte. Det er ligesom at alle siger “nu skal vi være innovative” – men derfor bliver man ikke nødvendigvis innovativ af at være på overlevelsestur, hvor man iklædt røde næser og waders skal tænke “out of the box”. Ole H. walks the talk. Og det er ret svært at gøre overbevisende, hvis man bliver tvunget til det af buzzwords og populære metoder.
@ Nina – well – god fornøjelse…nu er det jo spændende om næste program kan leve op til hyldesten her i kommentarsporet OG om det virker lige så stærkt, når man nu er promtet så meget til, hvad programmet kan. En stor del af min begejstring bundede helt klart også i overraskelsen.
@ Nadja: Men det er uretfærdigt over for anerkendende metode, buzz eller ej. Kogt helt ned handler det om at flytte opmærksomheden fra problemerne (hvad er der galt og hvordan løser vi det?) til styrkerne (hvad gør vi godt og hvordan kan vi gøre mere af det?). Det er ikke per definition tom ros. (Og minder i øvrigt, hvis jeg må være så fræk, påfaldende om din beundringsværdige tilgang i din spritnye evaluering af Facebooks gode sider). Det er også det Ole gør. Hans ros virker altid ægte og ærlig i al sin affekt, og mit bud er at det simpelthen er fordi han har besluttet sig for altid at se og det gode og sige det højt.
@ Katrine – all right. Du ved meget mere om anerkendende metode, end jeg gør. Og som du ved, sætter jeg selv meget stor pris på at tænke så positivt som muligt og rose, når jeg kan komme til det. Så det var ikke min mening at lyde så hård som jeg godt kan se, det gør. Pointen var bare, at hvis det skinner igennem, at det er for “villet” eller påtaget, virker det ikke så godt. Men hvis det er ægte entusiasme, er der næsten ikke noget, der kan være stærkere.
Så er det sket. Endelig fik jeg set Lykkekuren, og nu er jeg med på hvad I snakker om. Ole er simpelthen bare fantastisk. Når han møder et nyt menneske, er det som om han stiller sig selv spørgsmålet “Hvad er fint ved denne person? Hvad godt kan jeg bibringe denne person?”. Og så gør han det.
Det anerkendende er ikke kun noget han gør i forhold til andre, men også til sig selv: I går talte han om, hvordan han som ung tacklede at folk kommenterede at han er en “lille fyr” som han selv udtrykte det. At han – i stedet for at stirre sig blind på den manglende volumen – koncentrerede sig om det faktum at han er stærk, og at han kan bygge muskler op.
Der er noget at lære her. Hvis ikke du havde skrevet på bloggen om Oles Lykkekur, havde jeg afvist programmet som åndssvagt og ligegyldigt, simpelthen på grund af titlen. LYKKEKUR min bare. Hmm. Tankevækkende at jeg aldrig ville have set programmet ellers. For det er jo netop Oles pointe, at man kan ville det gode for sig selv og andre, og det kan ændre hele ens tilgang til verden. Så i og med at jeg var positivt indstillet over for programmet på forhånd, kunne jeg fokusere på noget andet end at sidde og være en sur cigar med kritikerbrillerne på.
Hurra for Ole og hurra for din blog, Nadja!
@ Nina – ja, jeg fik desværre ikke set det i går…men er glad for at læse, at du havde en god oplevelse. Det er altid godt, når vi får rykket lidt rundt på hinandens forudindtagelser herinde :-)
Åh ja!
Og Nadja, her kommer en udfordring. Den er seriøst ment, faktisk, selvom den måske kan ligne en kærlig drilskhed.
Men altså. Du har med begejstring skrevet om Facebook, så selv to forhærdede næsten-sure damer får lyst til at komme med på moden. Du har fået mig til at se Lykkekuren på (oh skræk!) en anden kanal end DR2 og det har fået mig til at knuselske Ole Henriksen. Du er hende der ser den smukke udsigt og ikke det grimme hus, der skygger.
Derfor: Kan du skrive et blogindlæg med samme tilvalgte begejstring, denne gang omhandlende Danmark? Hvad er der værd at begejstres over ved dette land?
(Og nu kommer så et lille benspænd – der må ikke anvendes citater fra sange!)
Det er virkelig seriøst ment og også meget egoistisk ment, for i tilfældet Danmark kunne jeg så vældigt godt trænge til et skud henriksensk/passsk klarsyn iblandet glædeudbrud.
Ren og skær Nadja On Demand. Håber du vil lege med :-)
@ Nina – ahem, glup. Altså først og fremmest tak for den kolossale kompliment, som jeg er meget glad for at få! Og så “tak for udfordringen” som er god, interessant og meget tankevækkende. Men som liiiiiige kræver noget inventio og overvejelse, før jeg kaster mig ud i den. Men jeg erkender behovet… i høj grad. Så lad mig tygge på det. Jeg tør bare ikke lige love noget – sådan her og nu :-)
Mens vi venter på inventio – herligt at du overhovedet vil overveje at tygge på det. Men modsat dueller mellem russiske poeter eller skydegale cowboys behøver man altså ikke tage imod en udfordring af denne karakter, så du skal ikke føle dig forpligtet :-) Selvom du selvfølgelig godt ved det, bør dette forhold naturligvis præciseres af hensyn til bloggerens generelle gluptilstand.
Nå ja, og faktisk så kan poeter, cowboys og for den sags skyld også skydegale bandemedlemmer på Nørrebro og omegn faktisk godt lægge våbnene og ignorere udfordringer til duellering. Så tyg lige på dén, alle I bandetyper der læser Nadjas Reflexioner.
As if :-)
@ Nina – tak fordi du understreger mit frie valg :-) Synes imidlertid, det er en ret fascinerende udvikling med de her nye on-demand-tendenser. Meget inspirerende – og temmelig (tanke)-provokerende.
Og hun gjorde sgu.
Undertegnede.
Bestilte en hot-stone massage ved en Ole Henriksen Klinik i det århusianske, og er nu – efter en 2-timers session – helt og aldeles mør, veltilpas, superduftende, svævende, afslappet og næsten lykkelig.
Det kan på det kraftigste anbefales! :D
Uuuuuhhhhmmm
@ Silhuet – fantastisk. Sådan skal det være. Selvforkælelse + mørning af krop og sjæl. Lyder dejligt.
Og hot-stone-massage er virkelig et hit. Mens mine forældre boede i Beijing, fik jeg afprøvet alle mulige mærkelige massageformer (og nu kan jeg vist lige så godt tage de mere “dirty minds” blandt af jer i opløbet og sige, at det alt sammen var på “pæne” steder) fordi det er en helt naturlig del af kineserens kultur at gå til massage jævnligt. Så det var utroligt nemt og billigt at få kvalitetsmassage.
Og blandt de mange funky behandlinger var hotstone klart en af favoritterne.
Eneste malurt i bægeret i forhold til din kommentar er, at jeg faktisk ikke vidste, at Ole-drengen havde klinikker herhjemme. Det er liiiiidt farligt at vide…