Fitness for den indre GPS
by Nadja
Der kommer et tidspunkt i enhver succesfuld ny teknologisk dims’ eller social netværkstjenestes liv, hvor det efterhånden bliver meget svært at undslå sig længere. Længe – meget længe – kan man holde bastionenen som den uden telefonsvarer, mobiltelefon eller Facebook-profil. Og selvom mange ryster lidt på hovedet af, hvor reaktionær, man er, høster man måske også (i hvert fald i visse kredse og blandt visse venner) et par point på ægtheds-og-de-indre-værdier-kontoen. Den går for det meste længe – og folk tager hensyn (længe, meget længe) og sørger for at ringe til ens fastnettelefon og fange en personligt, fordi der ikke er nogen telefonsvarer. Og så – lige pludselig – uden at man selv rigtig har opdaget, at det var NU udviklingen var løbet om hjørner med én – er man pludselig den eneste, der ikke ved noget om fødslerne, der var gået igang; forlovelserne (for den slags er jo kommet på mode igen og forkyndes eftertrykkeligt på Facebook) der var blevet annonceret og festinvitationerne, der egentlig burde have talt en selv på gæstelisten. Og alle deltagerne i et selskab bryder hulkende sammen af grin over hentydninger, man ikke helt selv forstår – eller folk, man ikke anede kendte hinanden sidder pludselig og spørger til temmelig intime detaljer i hinandens liv og man aner ikke, hvor de ved DET fra.
“Hvorfor sagde I ikke noget?” spørger man – og svaret er: Vi skrev det jo på Facebook. “Hvor ved du det fra?” spørger man. Og svaret er “det læste jeg på Facebook”. Og pludselig bliver de sidste bastioner sværere at holde. Sværere og sværere. Og andre folks tålmodighed med, at man ikke “følger med” bliver mindre og mindre. Til sidst forsvindende lille.
Jeg selv har altid været en af dem, der var lidt langsommere, end de hurtigste i min omkreds, når det gjaldt telefonsvarer, mobiltelefon og Facebook-profil-oprettelse. Og nok temmelig meget hurtigere, end de langsommeste i min omkreds, til at acceptere de nye tider. Men jeg får den løbende – fornemmelsen af at man også kan være FOR på og have digitaliseret det hele FOR meget. Og inden jeg overgiver mig til en ny dims eller netværkstjeneste skal jeg altid lige diskutere med mig selv i et stykke tid.
For tiden er der to dimser eller kommunikationsmuligheder, jeg lige skal tage mig sammen til og hvor jeg kan mærke, at andres tålmodighed med mig efterhånden ligger på et lille sted.
Den ene er at modtage mails på min mobiltelefon. Her er det primært et spørgsmål om, at jeg lige – efter tre måneders flaneren i New York og en større ombygning – økonomisk strækker ikke-strengt-nødvendige-nyindkøb i andre kategorier i et par måneder. Men det er så alligevel ikke HELT rigtigt. For reelt set har jeg også kunnet komme på nettet fra min gamle mobil. Jeg har bare ikke gjort det. For jeg kan også så godt lide fornemmelsen af tidslommer og at ikke alt kan gøres alle steder fra, at jeg udskudt det længst muligt. Men NU kan jeg godt mærke, at folk begynder at kigge spørgende på mig, når jeg siger “ring på mobilen, hvis det haster – jeg er ikke på pinden hele dagen”. “Jamen hvorfor tjekker du ikke bare mail på iPhonen”, tænker d i deres stille sind. Og jeg ved, at det kun er et spørgsmål om måneder før det vil blive betragtet som uprofessionelt, at jeg ikke har udstyret så meget i orden, at jeg kan tjekke mail allevegne.
Det med mail på mobilen får så være – for på den anden side hylder jeg jo også fleksibiliteten og at kunne arbejde fra cafeer og parker og lade arbejde og fritid glide sammen. Så det har jeg egentlig ikke den helt store kvababbelse med – skal primært bare have købt en ny telefo.
Langt værre står det til med GPS’en. Her er presset heldigivis ikke så massivt endnu, fordi det primært er mig selv det går ud over, hvis jeg ligger og kegler rundt i 45 minutter i et industrikvarter, fordi jeg ikke har GPS. Men jeg kan alligevel mærke, at folk begynder at synes, det er sært, at jeg ikke har GPS. Og hvorfor vægrer jeg mig så sådan ved at få en? Det gør jeg, fordi jeg elsker selv at finde vej. For det meste er jeg også ret god til det – har en intuitiv fornemmelse af, hvor et centrum af en ukendt by nok ligger; en næse, der nemt vejrer de hyggelige kvarterer; øjne på stilke, der hurtigt spotter skønne omveje og en mavefornemmelse, der fortæller mig, at jeg nok godt kan skrå igennem den vej her for at ende det rigtige sted. Det er en sport for mig. Jeg synes, det er sjovt. Og jeg bliver glad, når det lykkes. Og er næsten altid afsted i så god tid, at det ikke er noget stort problem, når det først lykkes efter et par omveje.
Jeg elsker også omvejene. Jeg elsker alt det uventede jeg opdager, når jeg kører spejdende afsted. Jeg elsker at finde et godt sted at vende og med fuld fart suse tilbage til den vej, hvor jeg skulle være drejet fra. Jeg elsker at ankomme og have en fornemmelse af kvarteret omkring destinationen i stedet for bare at suse fra dør til dør.
Jeg må jo indrømme, at det tit er svært at være alene i bilen og kigge på kort samtidig med, at man suser afsted langs motorvejen. Og jeg må indrømme, at der er visse industrikvarterer i København og omegn, jeg efterhånden kender mere end almindeligt godt… Men jeg er altid nået frem og det har kun meget få gange været med mere end et par minutters forsinkelse.
Men nu er der jo så kommet GPS-muligheden. Og efterhånden har jeg været passager i flere biler med GPS. Og det ER jo smart. Gu’ er det smart. Og gu’ ville det lette mig for ret meget baks, når jeg kører afsted på mine opdagelsesrejser til Avedøre Holmes industrikvaterer. Men jeg er bange for at miste meget af glæden ved opdagelsesrejserne, at få sløvet indstinket. At glemme at lytte til den indre stemme fordi GPS-stemmen nemt kan overdøve den. Så meget kan den indre stemme blive sløvet, har jeg hørt, at der er kommet flere spøgelsesbilister efter GPS’en er kommet, fordi folk helt ukritisk drejer ned ad den første motorvejstilkørsel de ser – og ikke opdager, at det var en afkørsel.
Og ja, jeg kunne jo bare have en GPS, når jeg virkelig havde brug for den – og så lade være at slå den til, når det ikke var strengt nødvendigt. Selvfølgelig kunne jeg det. Men jeg ved jo, at det bliver ligesom når mobilskeptikere skal “dele” mobilen eller kun vil have den tændt i særlige tilfælde. Det holder lige præcis en uge – og så har man vænnet sig så meget til den nye dims, at man slet ikke fatter, man kunne leve uden.
Jeg får helt sikkert en GPS inden længe. Lur mig, om den ikke ligefrem følger med, når jeg får den der telefon, hvor jeg også kan tjekke mails… og i stedet for at begræde tabet af den indre stifindertrang, må jeg jo så i stedet lægge endnu større omhu i at vælge snedige destinationer, listige “via-punkter” og skønne ruter, så jeg kan nyde al den ekstra udsigts-tid jeg får som chauffør, når jeg ikke skal holde øje med kortet eller KRAK-udprintene hele tiden. Og så må jeg jo melde min indre GPS til en eller anden form for fitness, der kan erstatte det naturlige fysiske arbejde, jeg de sidste 30+ år har udsat den for.
Ha! Klubben af GPS-resistente er jeg også medlem af. Stritter faktisk ret meget imod, netop af den grund du nævner: Hvor bliver Lost In Transportation-oplevelserne så af? Hvordan i alverden skærper man så evnen til selvstændigt at finde vej i verden?
Men Nadja, vi er faktisk allerede på vej mod afgrunden, altså den moralske, den hvor den frie vilje lammes og sættes på automatpilot. Tænk på tiden før Kraks rutevejvisere, og tænk på hvilken forandret tilgang til kortlæsning krakifiseringen har fordret. Så måske har du ret – det er blot et spørgsmål om tid.
PS. Da jeg i sommer kørte gennem Mojaveørkenen i lejet bil med GPS, gik det op for mig at navigationssystemet ikke kunne hjælpe mig med at finde benzinstationer, hvilket ret beset var det eneste jeg havde brug for, da vi løb tør for benzin i 43 graders varme (muligvis havde systemet funktionaliteten, men jeg kunne blot ikke finde ud af at aktivere den…).
@ Nina – mens jeg skrev dette indlæg tænkte jeg godt på Krak-i-ficeringen også. Og at når jeg nu alligevel Krakker det meste, kunne jeg lige så godt tage skridtet fuldt ud og bruge GPS’en i stedet. Det er jo ovenikøbet mere miljøvenligt uden alle de Krak-print…og i princippet kan GPS’en vel bedre håndtere, hvis jeg skifter planer undervejs og giver dermed større explorerfrihed…
Men når jeg alligevel har haft det mere ok med Krak end med GPS-tanken, tror jeg, det skyldes, at jeg mere bruger Krak som anbefaling, inspiration, forslag til gode ruter – mens jeg forestiller mig, at GPS’en vil blive en decideret sovepude. Men jo mere jeg skriver om det nu her, jo tyndere føles isen og argumenterne…
Mht benzintanke – jeg troede faktisk forlængst at GPS-universet var plastret til med annoncer for diverse relevante og knap så relevante services, butikker og spisesteder along the way. Og hvis det ikke er tilfældet allerede, må det da være noget, der i DEN grad er på vej?
Mens jeg skrev, blev jeg mere og mere overbevist om at funktionaliteten allerede fandtes i apparatet, men at det bare var mig der var så teknologiovervældet at jeg ikke havde skænket det en tanke at overveje muligheden. Og i mellemtiden har jeg checket det – det ER en realitet. Shame on me.
Det ville have kunnet dulme de hårdt prøvede chaufførnerver!
@ Nina – well – for den rene er alting rent. Er det ikke sådan, du plejer at sige? Men for den, der har arbejdet med marketing i mange år og ved i hvor grad, man gør alt for at “ramme” forbrugerne lige præcis der, hvor de er (både fysisk og mentalt) er GPS’en simpelthen en FOR oplagt mulighed til ikke at være gennemvævet med marketingbudskaber :-(
Altså, to ting.
1) Fuck teknologityranniet! Det er gået op for mig at internettet nok ikke er en døgnflue. Og mails er rimelig smarte. Og jeg kan godt tjekke dem på min Iphone (men det koster knaster, vil jeg lige fortælle). Men jeg nægter at være på Facebook. Jeg vil ikke lave et katalog over mine venner, holde øje med hvem der kender hvem eller opdatere min daglige gøren og laden. Og jeg bliver rigtig rigtig sur hvis mine venner begynder at regne med at de bare kan skrive på Facebook at de er gravide eller skal giftes, i stedet for at ringe til mig. Næmli. Så bagstræberisk er jeg.
2) GPS. Her er jeg så lidt mere moderne. Jeg kan nemlig også godt lide at finde nye veje, og jeg har opdaget at med Smutter (som vores hedder), kører jeg ad nye ruter, fordi jeg hidtil var tilbøjelig til at vælge ruter der så meget som muligt gik ad veje jeg kendte i forvejen. Det blæser Smutter på, så pludselig kører jeg i Avedøre (hvorfor er det altid Avedøre) og lærer en ny vej at kende.
@ Katrine: Altså – to svar :-)
1) OK – det var lidt af et killerargument til fordel for med GPS’en. Hvis det netop åbner for nye overraskelser og veje er det jo i sig selv en pointe. Det er dn slags, man først opdager, når man bruger det – og det argument kunne faktisk godt få mig til at ændre mening.
og
2) Det er lige præcis det samme med Facebook. At der faktisk også er en masse andre pointer ved det end det, man først opdager, når man er igang og prøver det i praksis. Mens det udefra set ser ud til at forfladige verden, kan der faktisk opstå en masse uventede møder, tanker og muligheder, når man prøver det i praksis. Men don’t worry – jeg skal nok sætte dig på den analoge liste, hvis der er større nyheder i farvandet :-)
@Katrine og Nadja: Ja, jeg skal vist også stå i stampe længe endnu på den analoge liste, selvom jeg er henrykt over at kunne tjekke mails på min (arbejdspladssponsorerede) mobil.
For ligesom dig, Katrine, har jeg simpelthen ingensomhelst appetit på Facebook. Overhovedet slet ikke.
Uden for Facebook eksisterer der – i hvert fald for mig – kun en temmelig stereotyp vrangforestilling om Facebook, som mange af de brugere jeg kender (ikke mindst de studerende, jeg underviser) løbende forstærker ved at ironisere over deres egen brug af det. Og det virker absurd at skulle registrere sig på en dunkel præmis om, at det måske nok virker fjollet, men at man nok skal blive fanget af det.
Så, faktisk, Nadja, vil jeg sætte stor pris på, hvis du vil føre lidt blogbog henad vejen, løfte sløret for nogle af de positive overraskelser, der er fulgt med i praksis. (Måske har du allerede gjort det?)
@ Christine: Well – altså ALLE – inklusive mig selv, der efterhånden er blevet ret glad for Facebook – omtaler det med ironisk distance. Og jeg har det faktisk temmelig svært ved, at det pludselig fremstår somom det er mig, der er den helt store fan. Det er jeg ikke, jeg kan sagtens se masser af ulemper og dubiøse ting i det – og der noget over hele Facebook-opsætningen og retorikken, der grundirriterer mig. Men når det så er sagt, er jeg samtidig blevet positivt overrasket over en hel masse ting og behov, som Facebook har vist sig at udfylde/opfylde for mig, som jeg ikke engang helt var mig selv bevidst. Jeg har faktisk allerede blogget om nogle af de overraskende fordele ved Facebook for et stykke tid siden, da jeg selv var ret meget nybegynder: https://nadjasreflexioner.net/2008/02/03/vi-voksne-kan-ogsahave-lyst-til-at-lege-og-det-g%c3%b8r-vi-sa-pa-facebook/
Og jeg skal nok snarest skrive et uddybende blogpost, der fortæller mere om status og mine overvejelser her et halvt år senere… er på vej…. :-)
Ja, kan du ikke gøre status over Facebook? Lissom m cykelhjelmen… :-)
Det er gået op for mig siden sidste post at en af de vigtige grunde til at jeg ikke har lyst til at være på Facebook er at sitet mudrer grænserne mellem det private og det professionelle. Det gælder for mange online fællesskaber, fx også dette, men her er jeg langt mere anonym, og selvportrættet af mig mere fragmenteret. Og Linkedin, et andet eksempel, er strengt professionel.
Enhver arbejdsgiver, chef, kollega med flere kan gå ind og finde dig og dine relationer. De siger godt nok at de ikke gør det særlig meget, og at “en druktur” ikke forhindrer dem i at kalde en ansøger til samtale, for eksempel, men det tror jeg overhovedet ikke på. Og hvem siger at de ikke også gør det efter at man er blevet ansat?
@ Katrine – jojo D’damer. Det skal jeg nok :-)
Men jeg kan godt løfte sløret for noget for lidt af det her som direkte svar til din kommentar:
Det jeg sætter pris på, er NETOP sammenblandingen af alle mulige mærkelige relationer, man er stødt på i livets løb. Privat; professionelt; gennem gode venner, hvor man i årevis er mødtes en gang om året til fødselsdag og enormt godt kan lide hinanden, men aldrig ses ellers; tidligere kolleger og samarbejdspartnere, som man pludselig ikke ser, når man skifter arbejde, men egentlig satte enormt stor pris på; gamle gymnasiekammerater, man har tabt forbindelsen med, men som man egentlig rigtig gerne vil følge. Venner børn og venners forældre og vennes søskende. OG selvfølgelig de rigtig gode venner – men de er egentlig de mindst vigtige i denne sammenhæng, selvom man også får et langt mere nuanceret billede af, hvad de går rundt og tænker på i dagligdagen end man ellers ville have fået, når man kører trivselsrunder en gang hver tredje måned eller hvor meget det nu kan blive til i det travle voksenliv.
I min verden er det umuligt at skelne mellem hvem der er private og hvem der er professionelle relationer. Mange af mine bedste venner er tidligere studiekammerater, der også i dag er mine bedste professionelle sparringspartnere; andre er oprindeligt professionelle legekammerater, der nu er tælles blandt mine nærmeste venner og nogle af mine oprindelige “helt private”venner er pludselig også professionelle relationer, fordi skæbnen har ført os til at arbejde på de samme projekter. Det giver ikke mening at splitte den slags op længere – og hvorfor skulle man også det? Og hvorfor skulle det være så forfærdeligt, hvis ens chef vidste, at man satte pris på en fredagsøl i ny og næ? Det ved vi jo omvendt også om dem, at de gør – og i fremtidens arbejdsmarked er det i stadigt stigende grad en helt all right ting at være et “helt” menneske og have erfaringer og relationer, der kommer alle mulige steder fra. Jvf min klumme fra Protocol om “Myten på DEN røde tråd”. https://nadjasreflexioner.net/2008/05/02/myten-om-den-r%c3%b8de-trad/
Og det er det, jeg synes, er så befriende ved Facebook i modsætning til fx LinkedIn, der forsøger at fremstå professionelt, men hvor det alligevel er totalt mudret, hvor man kender folk fra.
Men som sagt: fortsættelse følger…
@ Christine og Katrine: Godt så, nu har jeg skrevet temmelig uddybende om det :-)
https://nadjasreflexioner.net/2008/09/16/hvorfor-bruge-facebook-hvis-man-selv-synes-man-allerede-har-et-liv/