Hvad har du altid i køleskabet?

by Nadja

Dengang jeg flyttede hjemmefra, kom en veninde og jeg til at tale om, hvad “man” altid skulle have i køleskabet. Og det endte med at blive en rigtig interessant diskussion, fordi det viste sig, at det var VIDT forskellige ingredienser, vi hver især betragtede som helt essentielle. Og vi faktisk – trods vores store åbenhed og tolerance og alt det der… – var ret uforstående overfor, at den anden kunne tænke anderledes på det punkt.

Det er mange år siden nu, men det sker alligevel med jævne mellemrum, at folk spørger efter en ingrediens eller et køkkenredskab hjemme hos mig, og slet ikke forstår, hvordan man kan leve uden müsli, hakket kød, mel, leverpostej eller et arsenal af frosne grøntsager. Og omvendt griber jeg også forgæves ud efter julienne-jernet i de fleste køkkener – og forstår SLET ikke, hvordan det kan lade sig gøre at leve uden. Når jeg selv sætter skallerne af temmelig mange økologiske citroner til livs dagligt.

Selvom jeg er typen, der meget gerne prøver nye produkter (for det meste bare en enkelt gang, fordi jeg er så nysgerrig omkring produktudvikling)  må jeg indrømme, at jeg har min fuldstændig faste rute gennem de supermarkeder, jeg plejer at bruge. Der er hylder, jeg yderst sjældent kommer forbi – og samtidig helt faste pit-stops foran kølemontrer, hvor jeg altid skal have en opfyldning. Og så er det jo, man med ægte antropologisk forbløffelse ser på alle de andre, der følger HELT andre ruter, står læææænge foran hylder, man aldrig havde tænkt på var der og fylder deres vogne med varer, det simpelthen aldrig ville være faldet mig ind at købe. Mens jeg i søvne kan vælte de varer, jeg plejer at købe, ned i kurven.

Alt det gik jeg lige og trippede lidt over, da jeg forleden var kørt helt til Helsinge for at handle. For de har en fantastisk Irma, der har mange af de varer, jeg ellers savner i sommerlandet. Og jeg blev egentlig lidt irriteret på mig selv over, hvor segmentforudsigelige mine mentale automat-indkøbssedler er.

Helt essentielle varer, jeg må ud og fylde op af, hvis jeg er ved at løbe tør:

 • Masser af økologisk frugt og grøntsager (heldigvis ikke så svært, når man abonnerer på Årstiderne)
 • Frisk økologisk mælk (synes, det er ultimativt skodagtigt ikke at kunne få frisk mælk i min kaffe)
 • Ordentligt toiletpapir (den slags skal man bare have nok af, og det svier til en selv (for nu at sige det som det er) hvis man slækker på kvaliteten)

Varer, jeg altid sørger for at have:

 • Masser af friske krydderurter, rødløg og hvidløg (så kan man få næsten alt til at smage godt og man kan hurtigt røre en frisk pesto)
 • Æg (så kan man næsten altid lave sig et måltid og bikse en omelet sammen, hvis nogen skulle falde uventet forbi. Og ja, selvfølgelig økologiske, men det er næsten overflødigt at skrive, når det gælder æg)
 • Kikærter på dåse og tahin (så kan man altid lige røre en humus, hvis alt andet glipper og man ikke havde nået at udbløde de tørrede kikærter)
 • Kokosmælk (så kan nemt lige gøre lidt ekstra ud af grøntsager, der er ved at miste sprødheden)
 • Olivenolie fra O&Co (så kan man med et par dryp løfte enhver salat)
 • En god pølse eller serranoskinke (som prikken over i’et på diverse)
 • Applethins eller florentinere fra Jules Destrooper (“så har man altid lidt lækkert, hvis nogen skulle komme forbi”, som min mormor ville have sagt)
 • Maldon Sea Salt (fordi man bare ikke kan gå tilbage til almindeligt salt, når først man har prøvet de sprøde krystaller)
 • Gode, hele kaffebønner (fordi man aldrig må gå på kompromios med kaffekvaliteten og der dufter så godt, når man maler dem)
 • Økologiske citroner (ja, bare fordi jeg er helt bip med alt, hvad der har med citron at gøre og bruger skallen i alt og saften i alt andet)
 • Irmas frosne bær (så kan man altid forvandle diverse frugt til gode smoothies)
 • God rødvin og en flaske champagne på køl. (forklaring næppe tiltrængt :-)

Ting, jeg synes, det er rare at have:

 • Maltrugbrød fra Emmery’s (smager så godt, at man nærmest ikke behøver pålæg)
 • Indkogt balsamico, harrisa, sweet chili sauce, grovkornet sennep, mørk muscovadosukker og akaciehonning (lette løft til enhver creation)
 • Mejerivarer fra Thise og Øllingegaard (eller Osted Mejeri, hvis jeg er på de kanter) (især til smoothies om morgenen)
 • Blåskimmelost (fordi det smager så forbandet godt)
 • Fuldkornspasta og bønner i enhver afskygning (til mere mættende måltider – fuldkornspastaen mest fordi bønnerne lige kræver et døgn udblødningsplanlægning som ikke altid passer ind i mit skema)
 • God tun (og på det seneste – for at det ikke skal være løgn – også torskelever. Altid godt at have, hvis det kniber med fiskedagene ellers – hvilket det imidlertid sjældent gør. Men for en sikkerheds skyld)
 • Frossen fisk, rejer og kammuslinger (så kan man altid lige trylle en gæst-værdig ret sammen)

Nærmest pinligt forudsigeligt, er det. Jeg ved det godt. Enhver segmentforsker med respekt for sig selv ville på et øjeblik kunne kategorisere mig som “økobevidst luksusboheme der gerne betaler lidt ekstra for gode råvarer og spændende ingredienser og tager masser af køkkeninspiration med hjem fra sine mange rejser og spiser ude mindst halvdelen af ugens aftener men elsker at lave mad når hun er hjemme og altid er klar til spontant besøg”. Og ville i så fald ramme plet i sin beskrivelse.

Men jeg VED jo, at alle har hver deres mønstre – uanset, hvor forudsigelige de mønstre så måtte være. Og jeg ved jo, at der må være købere til alle de produkter, jeg ikke kender – for ellers ville de ikke blive ved med at bestille dem hjem på hylderne. Og jeg ved, at mønsteret helt sikkert ser anderledes ud for dem, der dagligt skal mætte en hel familie. Så jeg er enormt nysgerrig efter at høre om andres ruter, valg, pitstops og bevæggrunde for at købe de varer, de gør. Så jeg vil blive rigtig glad, hvis nogle af jer vil dele jeres automat-indkøbslister (eller elementer af dem) her i kommentarfeltet… Hvad har du altid i dit køleksab? Hvorfor netop det? Har de stigende fødevarepriser påvirket dit valg? Hvordan prioriterer du kvantitet overfor kvalitet – økologi overfor konventielt producerede fødevarer – ukendte produkter overfor velkendte? Etc etc etc.

Advertisement