Husk nu at ønske
by Nadja
“Husk nu at ønske” sagde min mormor altid til min mor og hendes lillebror, når de satte tænderne i forårets og forsommerens første danske ærter/jordbær/kartofler/tomater. Og “Husk nu at ønske” havde hendes mor – min oldemor – helt sikkert også sagt til hende og hendes lillebror, da de var små.
“Husk nu at ønske” sagde min mor derfor også altid til mig og min lillebror, da vi var små og for første gang i det nye år fik serveret nye danske frugter, bær og grøntsager. Selvom man allerede da vi var små kunne få de fleste frugter, bær og grøntsager året rundt, blev det således noget særligt, når den danske sæson begyndte. Og jeg ønskede altid i evigheder og sugede således al saft og kraft ud af årets første bid, så den reelt endte med at være helt slatten og ikke særlig velsmagende inden i munden. Men festligt var det. Og hvert forår og hver forsommer bød på ønsker i en uendelighed.
“Husk nu at ønske” sagde jeg til en af mine veninder, da vi købte en pose friske ærter for fem-seks forsomre siden. Jeg var sidst i tyverne – og først da jeg så hendes spørgende blik, gik det op for mig, at den tradition IKKE var den udbredte tradition, jeg altid havde troet det var. Hun kendte den i hvert fald ikke. Og det gjorde – efter en hurtig rundspørge blandt mine andre venner – heller ingen af dem.
Jeg spurgte min mor. Jeg spurgte min mormor. Og de blev begge lige så overraskede som mig over, at det kun var noget vi gjorde. Vi troede det var noget ALLE gjorde. (En omvendt Ninja – fristes man til at sige). Men vi fandt frem til, at det måske var en reminisens af den jødiske tradition, hvor man beder en taknemmelig bøn hver gang man ser et særligt smukt træ, smager en særligt velsmagende frugt eller dufter til fine olier. Bare sådan for at vise sin taknemmelighed over verdens forunderlighed. Vi fandt aldrig ud af, om det præcis var sådan det hang sammen (hvis der sidder nogen derude, der også er opvokset med den slags ønsketænkning vil jeg meget gerne høre jeres viden og erfaringer!) Men uanset om det er tilfældet eller ej, er det i hvert fald lige præcis sådan det fungerer. Nu godt hjulpet på vej af kassen fra Årstiderne.
Og jeg gør det stadig…Hver gang jeg spiser årets første danske jordbær/kartoffel/tomat/ært tager jeg mig lige et øjeblik til virkelig at smage på den og ønske. Ikke nødvendigvis saft-og-kraft-udtrækkende længe, men længe nok til lige at huske på og bide mærke i årstidernes skiften.
“Husk nu at ønske” vil jeg også sige til mine børn, hvis jeg engang får nogle. For det er en kærkommen opdagelse og opdragelse til at følge årstidernes skiften, nyde frugt, grønt og bær – og få forståelse for vejen fra jord til bord. Og så er der en ekstra livsbonus ved den slags ønsketænkning: Selvom man jo kan ønsketænke når som helst og hvor som helst, er det ikke altid, man lige får det gjort. At ønske sig noget og “Hvad ønsker du dig?” reduceres meget ofte til at handle om ting, sager og statussymbol-ønsker af ønskeseddel-til-jul-typen. Ikke om de store ønsker og livsvisioner, der virkelig betyder noget. Og som det kan være meget sundt at gøre sig klart engang imellem. Eller i hvert fald lige tage sig et øjeblik til at tænke over.
Og der kan frugt/bær/grøntsagsønskerne være en kærkommen undskyldning til lige at tage sig tid til at ønske, hvis der er lidt for langt mellem stjerneskuddene.
Suuk, Hvor skønt, Nadja.
Jeg har aldrig hørt om jeres tradition før – den er smuk og meningsfuld.
Til gengæld havde havde vi en ønskeleg, dengang jeg var med i Børnebevægelsen først i 80’erne. Hver gang vi så en 2CV’er, skulle vi røre ved den, som var tættest på og sige bilens farve. fx rød bil, blå bil osv.
Herefter måtte man ønske.
Udfordringen var, hvis man var sammen med en anden børnemagter, som kendte legen. Da var det kun den, som sagde det først, som fik lov at ønske.
Hvis man IKKE var sammen med nogen, man kendte skulle man tilfældigt røre ved en fremmed. Uh, det var lidt farligt og kildede i maven…
@ Heidi – 2CV-legen er heller ikke så tosset. Og jeg kan fuldstændig fornemme den farlige og lidt forbudte fornemmelse af at SKULLE strejfe en fremmed for at kunne få lov at ønske. Tak for den historie – det kunne være, jeg skulle sætte en lille “ønskelegs-indsamling” igang. Meget inspirerende.
Jeg ihukommer et nummer af Reflexioner, der netop omhandlede stjerner.
Man burde måse lave sit eget lille særnummer: Refleksioner over stjernestunder. Til eget brug og til egen tilbagevendende erindring om, at værdsætte. Øjeblikke. I tiden.
Nu vil jeg have mig nogle kirsebær :D
Knus
@ Silhuet – god ide. Straks taget til efterretning… Og huskede du nu at ønske, da du spiste kirsebærrene? :-)
Se´fø´li :D
(men jeg sir´ ikke hvad, for så forbliver det jo uopfyldt ;-) )
I Italien bruger man det.
@ Silhuet – Godt! Og nej, selvfølgelig skulle du ikke fortælle, hvad du ønskede. Den slags holder man i disse sammenhænge for sig selv. Det er på en eller anden måde noget af magien – og ikke mindst også det, der gør, at ønskerne kan være helt ufatteligt vidtløftige :-)
@ Kirsten Nørgaard – Interessant! Det må du meget gerne uddybe, hvis du ved mere.
Jeg har hørt det flere gange i Italien, men jeg har ikke kunnet finde ud af, hvorfor man gør sådan.
@ Stensamler – hmmmm, meget interessant. Jeg vil tro, at det bunder i lidt den samme glæde over årstidernes skiften og forårets overflod af friske råvarer. Lidt på samme måde som fastelavn, høstgilder, ålegilder etc etc havde større reel betydning herhjemme dengang årstiderne havde større betydning for, hvad vi kunne få at spise hvornår.
Helt klart noget, jeg ved lejlighed vil kigge lidt nærmere på…
Jeg tror du har ret i, at der er noget glæde og taknemmelighed over det…alt det nye og lækre, og at det er et vendepunkt, hvor man så skal gøre et eller andet ekstraordinært.
Jeg skal nok prøve at undersøge det lidt nærmere. Først vil jeg spørge min gamle italienske svigermor.
@ Stensamler – Ville være overordentligt dejligt med kloge insights fra “gammel italiensk svigermor”. Glæder mig meget til at høre, hvad hun siger.
[…] under the rainbow bor jeg. Og jeg har det med regnbuer lidt ligesom med årets første friske danske grøntsager, bær og frugter. Så snart jeg fornemmer optræk til regn, der møder solskin, farer jeg febrilsk rundt indtil jeg […]
desværre kan ingen rigtig forklare mig hvorfor…øv!
@ Stensamler – men tusind tak for forsøget! I sig selv interessant det med, at man har en masse indgroede traditioner, som man ikke rigtig selv tænker over, før der er nogen, der spørger.
Var på russisk restaurant i går. Der var ikke så travlt og ejeren (som var vores tjener) var yderst venlig, god til at fortælle om både mad- og vodka-menu – og yderst interesseret i vores oplevelse af de russisk retter.
Vi sluttede måltidet med kirsebær-pelmeni – russiske dessert-ravioli som var rigtig gode. Da vi sætte tænderne i dem, sagde vores ven: “In Russia, when you taste something new, you must make a wish”.
Så det gjorde vi.
@ L12 – æhææææ. MEGET interessant. Kan jo også sagtens være det stammer fra de russiske rødder (der for mit vedkommende – og muligvis…og så er vi jo lige vidt…også for ejerens vedkommende…falder sammen med de jødiske).
Under alle omstændigheder et godt supplement til “nye frugter/grøntsager/bær-ønskerne” der jo har det med at klumpe sig sammen om foråret. For kirsebærpelmini kan man jo prøve for første gang året rundt…
Og tilbage er kun spørgsmålet: hvor har du lige fundet en russisk restaurant med kirsebærpelmini på kortet (jeg ELSKER pemnini – både salte og søde, men har aldrig prøvet kirsebærvarianten før)