Kunsten at lade sig forbløffe
by Nadja
Forleden fik jeg en rigtig dejlig kompliment. En af bloggens faste læsere, skrev (oven i købet blandt rigtig meget andet pænt), at min blog bliver ved med at forbløffe hende. Og da jeg spurgte ind til det, uddybede hun:
Din blog forbløffer mig, fordi du formår at forbløffes over den verden, der omgiver dig. Din evne til at forbløffes over selv de mindste og mest konkrete detaljer (bare apropos, men alligevel i en anden betydning end i dette indlæg!) får netop min forbløffelsesevne til at spire og gro.
Måske skyldes vores sparsomme brug af “forbløffes”, at vi i dag er for dårlige til at forbløffes??
Det syntes jeg var et vældig godt spørgsmål. Og det har jeg gået og tygget meget på de sidste dage. For jeg tror i virkeligheden, det er et meget væsentligt karaktertræk ved tiden, vi lever i, at vi at for sjældent tillader os selv at lade os forbløffe.
Jo mere travlt man har, jo mindre forbløffelse, kan man kapere. Dels fordi den ofte kræver tid og opmærksomhed. Dels fordi forbløffelsen ofte betyder, at man måske skal ændre planer eller tænke anderledes, end man havde forestillet sig, før forbløffelsen indtraf. Men ofte er det netop forbløffelsen, der trigger, at vi tænker nyt og anderledes. Får gode ideer, skaber noget nyt, forstår nye ting, innoverer og alt det der andet, arbejdsmarkedet skriger på og som vores hjerner trives så godt med.
Egentlig tror jeg ikke, det er forbløffelsen i sig selv, det kniber med. Jeg tror, at vi alle sammen dagligt er i masser af situationer, hvor der sker forbløffende ting, man læser, hører eller ser noget forbløffende i medierne. Man rejser og oplever en hel masse andet end det, man havde planlagt sig frem til, da man sad med Turen Går derhjemme. Eller der sker noget forbløffende indenfor ens faglige felt. For en ting er at blive forbløffet: at se, lære, opleve, dufte, tillade, opdage, udforske, støde på, mærke, erkende noget uventet. En anden – og langt sværere disciplin – er at tage det nye man har set, lært, duftet, tilladt, opdaget, udforsket, stødt på, mærket, erkendt, ind og handle efter det. Ændre sine planer. Forskyde sine tankerækker. Droppe Turen-Går-punkterne på rejsedagsordenen og i stedet forfølge de steder, man selv opdager eller får anbefalet af forbløffende mennesker, man møder på sin vej. Men som måske betyder, at man ikke når at se det, man ligesom bare “bør” se på en given destination.
Det er jo en af de mange ting, der er så fascinerende ved at følge børn, efterhånden som de opdager og erkender verden. Deres forbløffelse og spørgen til ting, man selv er holdt op med at undre sig over for længe siden, selvom det i virkeligheden stadig er helt vildt mærkværdigt. Og deres stædige insisteren på at blive ved og ved og ved med at prøve at forstå og udvidde deres nuancespektrum.
Og efterhånden som man bliver ældre, forbløffes man automatisk mindre. Man har set det meste før. Og hvis man ikke har set lige præcis det, har man set, smagt, oplevet, duftet til noget andet, der mindede om det, så man i det mindste har en kategori at placere det i. Det er der jo ikke som sådan noget galt i. Det er jo netop det, der danner os og gør os klogere. Og også noget af det, der gør, at vi trods alt bevæger os videre i dagligdagen uden konstant at måtte stoppe op og undres.
Men det bliver et problem, hvis man når til det punkt, hvor man holder op med at forbløffes og undres og overraskes og spørge og udforske. Hvis man når til et punkt, hvor man tager gløden af alt, hvad man oplever med et “det er ikke lige så flot som Taj Mahal”, når man står overfor Anghkor Wat; lader være med at tage afstikkere til de mindre templer i Anghkor Wat-området, fordi det nu engang er Anghkor Wat, der er det største og mest kendte; afliver nye kolleger entusiasme med et træt “det HAR vi prøvet”, når de kommer med nye forslag, der stadig er lige rigtige, selvom de måske ikke fungerede, sidst man prøvede; eller først føler, man er “rigtigt” i Kina, når man kommer ind i den Forbudte Bys lakæskelabyrint, fordi det hypermoderne Beijing udenfor ikke svarer til ens fordomme om millioner af cyklende maoister.
Og hvis man ikke passer på, mister man hurtigt fornemmelsen af de store forbløffelser, jo ældre og travlere man bliver.
- Dels fordi man fortrænger forbløffelsen, fordi det også er hårdt og tidskrævende og tiltider temmelig udmattende at ændre planer og forskyde sine tankerækker og have et standpunkt til man bliver så tilstrækkeligt forbløffet, at man må tage sig et nyt.
- Dels fordi mange forbløffelser opstår ved de fejltagelser, de fleste af os for alt i verden forsøger at undgå. Men hvis man engang imellem tillod sig selv at komme til at tage lidt flere forkerte tog, have lidt flere ventetider på ukendte steder, cykle omveje, fortsætte smalltalk udover de mest basale, trygge høflighedsfraser, bestille retter vi ikke kan forestille os, hvordan smager og sige ja, når det falder os naturligt at sige nej, ville vi opleve langt flere forbløffelser. For selvom de er omkring os hele tiden, hvis vi bare åbner øjnene og tør tage dem ind, multipliceres chancen for forbløffelse mange gange, jo flere risici man løber og jo oftere man lader sig pirre ud af sit trygge element.
Og her kunne man så afslutningsvis binde den sløjfe, at netop forbløffelsen er noget af det, jeg sætter så stor pris på ved at blogge. At dele sine tanker og lade sig forbløffe over de mange nye vinkler og perspektiver, der kommer ud af kommentarsporene, når alle mulige forskellige menneskers forskellige tilgange bliver anlagt på samme ting. De overraskende søgeord, der har bragt nye læsere til bloggen og virkelig må have efterladt en og anden googler temmelig forbløffet over den drejning et søgeord har taget i min optik. Og når der kommer uventede spørgsmål fra uventet kant. Så tusind tak, Anne, fordi du forbløffede mig med dit spørgsmål om forbløffelse.
____
Og så lige på den übernørdede konto: Sidder lige og tænker, at når man udtaler ordet “forbløffet”, kan mimikken og fornemmelsen af at udtale ordet i sig selv ikke rigtig undgå at få en til at se lidt forbløffet ud. Der er noget med det der bløf, der automatisk får en til at se lidt fjoget ud på den gode måde (for er det ikke det, man er, når man er forbløffet? Fjoget på den gode måde?) Så på den måde bliver ordet lidt et “fornemmelses-onomatopoetikon” – altså et “fornemmelses-efterlignende” snarere end “lyd-efterlignende” ord. Findes der egentlig andre eksempler på dem? Og har de ligefrem et særligt navn? Kalder alle stilfigursnørderne derude!
Det er en god mavefornemmelse at have forbløffet dig med min forbløffelseskommentar ;-) Jeg føler mig faktisk lidt beæret!
Du rammer endnu engang sømmet lige på hovedet, og jeg har egentlig ikke noget at tilføje.
Jeg tror, du har helt ret i iagtagelsen, at det kræver langsomhed at lade sig forbløffe.
Og så lige til det übernørdede: Jeg vil helt klart prøve at lægge mærke til flere af de udtryks-/følelses-/fornemmelses-/lydefterlignende ord. Eksemplerne findes helt sikkert. Rent sprogligt er det vel logisk at ord dannes på baggrund af sådanne faktorer (lidt ligesom kragen, som er opkaldt efter “sin lyd”).
Go’ dag.
(For resten så linker du forkert til min blog. En mindre vigtig detalje dog.)
@ Anne – link skulle være fixet nu .-) og ved samme lejlighed fik jeg så dit fine indlæg om forbløffelse. Tak for det også.
Med hensyn til det übernørdede. Kragen smager af et klassisk onomatopoetikon – et lydefterlignende ord. Dem findes der faktisk en del af derude. Og de er som oftest rigtig sjove. Så hvis du ikke har været opmærksom på dem før, er det en sjov jagt, du nu skal i gang med. bare et lille tip: Hebraisk er fuldt af dem. For eksempel hedder en flaske “bak buk” fordi det lyder som klukkelydene, når man hælder noget ud af en flaske.
Så mit spørgsmål gik egentlig mere på, om der findes noget lignende, hvor det ikke gælder lydene, men mere handler om fornemmelser eller måden ens ansigt ser ud på, når man siger det. Jeg kan i hvert fald mærke, at jeg næsten ikke kan sige “forbløffet” uden at mine øjenbryn løfter sig og min mund former sig sådan lidt forbløffet i det. Uden at det er -øf-lyden i sig selv, der er den vigtige.
“Det smager surt” – ordet surt er vel også sådan et “fornemmelses-onomatopoetikon”?!
@ Fru Green – “det smager surt”. PERFEKT. For ikke at sige “syrligt”, der får en til at spidse munden endnu mere. FEDT. Jagten er i gang!
“Jeg smiler fordi min gode veninde snart kommer hjem fra NY.”
Udtale af ordet ‘smiler’ kan næsten ikke undgå at få mig til at gøre det…
@ Jenny – og din veninde smiler tilbage over Altanten og glæder sig også til at se jer. Og er helt enig. Man kan næsten ikke sige ordet “smile” uden at smile!
[…] danser. “Skal du med i aften” spørger hun. Og jeg er…lad os bare sige, at jeg er forbløffet. På den gode måde, men synes også det er fuldstændig uoverskueligt at forestille mig mig selv […]
Jeg er glad for ord, som begynder med s + konsonant. De er SKønne at SKælde ud på og man lissom SPytter ordene ud!
@ Kirsten – ha – sidder her og spytter ord og kan sagtens se, hvad du mener. Især SP får ens mund til at forme sig som en SPydSPids. NICE!
At blive forbløffet er da et af tilværelsens bedste spekter. At få indsigt ad en vinkel, men ikke havde regnet med. At få pillet ved sine fordomme eller føle sig foranlediget til at tage et nyt standpunkt, som man tilmed kan forsvare. At opdage her til morgen – ved hjælp af en gammel indisk vismand – at hinduisme tolererer ateisme og kætteri (ligesom vist også taoisme og buddhisme), at opdage at en ny trend eller et nyt paradigma måske er undervejs. Eller for en økonomnørd som mig at opleve, at den nationaløkonomiske statistisk udvikler sig helt andeledes end forventet.
Men forbløffelse forudsætter, at man overaskes i forhold til noget som man ved, her indsigt i og derfor kan forholde sig til. Og alt for få mennesker får lov til at opbygge viden og overskud at opbygge og udvivkle den indsigt.
@ J.S.N. Sikke nogle gode eksempler på ting, der har forbløffet dig for nylig. Og i øvrigt en vældig god pointe, at forbløffelse forudsætter, at man i forvejen har en forventning om, hvordan tingene “plejer” at være. Det er måske i virkeligheden det, der er forskellen på barnets forundring over tilværelsen (der kan gælde selv de mest almindelige ting – og altså ikke dem, der reelt er forbløffende, hvis man har referencerammerne på plads) og så den voksnes forbløffelse, når tingene viser sig at være helt anderledes end forventet.