“Sammen vender vi strømmen” ala America

by Nadja

Ind i mellem alt skod-tv’et er jeg selvfølgelig stødt på en hel del reklamer. Og en af dem, der bliver vist igen og igen har virkelig bidt sig fast i mig:

Vodpod videos no longer available. from www.wecansolveit.org posted with vodpod

Og den har bidt sig fast af flere grunde: Dels er appellen til det samlede nationale “vi” gennem en konstellation af krig, civil rights og månelanding slående. Især fordi der ikke går en dag uden at jeg taler med nogen, der henviser til USA’s store aktuelle økonomiske problemer. De kalder mig en “Rich European” og ærger sig over, at de med den nuværende dollarkurs ikke kan rejse til Europa, fordi deres penge ingenting er værd. Og “truslen fra Kina” er de også meget bevidste om – hele frygten for, at verdensordenen meget snart bliver vendt på hovedet, så USA bliver blandt fremtiddens økonomiske underdogs lurer lige under overfladen. Men med appellen til at USA som “great nation” igen ofrer sig for resten af verden, giver reklamen et skud amerikansk selvfølelse og genetablerer fornemmelsen af at “We can do it”. Mens jeg sad og baksede rundt med, hvordan jeg skulle få videoen “embedded” i indlægget opdagede jeg oven i købet, at de kalder den “Anthem” – som i nationalsang. Ny nationalsang…

Dels er der virkelig, virkelig behov for, at denne “great nation” får deres – pardon my French – shit together, når det gælder miljøbevidstheden. Og der er SÅ meget at tage fat i. Efter at have arbejdet i tre år med at formidle energi- og klimabevidsthed for DONG Energy er jeg temmelig opmærksom på folks energivaner, -viden og holdninger. Og på den front er der ingen tvivl om, at Danmark er lysår foran USA. Derhjemme har vi haft “Sammen vender vi strømmen” og “Lyt til din energist”-kampagner siden energikrisen i 70’erne og Elsparefonden har pålagt alle danske elselskaber at formidle energibevidsthed i en grad, så selv de mindst bevidste udemærket godt ved, at det kunne være en god ide at tage kortere brusebade, skifte glødepærerne ud med sparepærer, droppe stand-by-forbruget, udnytte ovnens for- og eftervarme bedre og skifte fryseren ud med en mere energibesparende en af slagsen.

Men det er som om USA (med undtagelse selvfølgelig af enkelte hyperbevidste enklaver) er på stadie -0,38 når det gælder miljøbevidsthed. Det er næsten ikke til at bære at se alle toiletterne, der ikke alene mangler “stort-lille-skyl”, men skyller så dårligt, at man ofte må skylle to gange. Alt ligger badet i lys. Alt er trippleemballeret, så man samler ufattelige mængder skrald pr. dag. De kolossale køleskabe gløder af strømforbrug. Folk lader computerne stå tændt konstant. Stand-by-bevidsthed er en by i Rusland. Der vaskes endnu mere ukritisk og endnu oftere end derhjemme. Og så er der bilkørslen…for med undtagelse af selve New York, hvor de færreste har bil, er det jo to biler pr. husstand i suburbia – og byplanlægning, der kræver, at man kører selv de mindste ture.

Og når man så ganger op med, hvor utroligt mange flere millioner de er herovre, får man seriøs sved på panden. Ikke bare på USA’s vegne, men på resten af klodens vegne. Heldigvis lader det så til, at Al Gore & Co så småt begynder at få deres pointer igennem, og reklamer som den ovenstående er garneret af masser af reklamer og kampagner, der handler om at spare vand, elektricitet, papir, emballage og vaskepulver. Men det er så også virkelig på tide, må man sige. For man får virkelig lyst til at vende reklamen på hovedet og sige på resten af verdens vegne “We can’t wait for the US to be aware of the climate crisis”.

Advertisement