Duften af forår

by Nadja

Noget af det vildt fascinerende ved New York er de mange specialbutikker. Man drysser lidt rundt på må og få og falder ind i supermarkeder udelukkende med billardudstyr, halloween-kostumer eller tryllesæt og ender med at bruge timevis på at endevende de forskellige produkter og undre sig over, at der virkelig skulle være et marked for det. Og sludrer lidt med ekspedientnerne, der altid er hyper-opmærksomme og nørdet-vilde med deres produkter.

Og derfor skulle det ikke have overrasket mig – men det gjorde det så lidt alligevel – da jeg forleden faldt ind i en ret stor og pompøs butik, der var specialiseret i designerparfumer inspireret af de forskellige kvarterer i New York. På rad og række stod de – med navne som Bryant Park, Union Square, Bleecker Street og Chinatown (se hele udvalget og få et indtryk af butikkerne her). Og den flinke mand – der alligevel ikke havde andre kunder – tog mig på en udviddet byvandring gennem byens dufte.

De var markant forskellige. Nogle skønne, andre mere…interessante. På præcis samme måde som det er med New Yorks mere naturlige dufte. Der kan dufte fortryllende på de små pladser fulde af blomster, udenfor et bageri, ved udluftningen til en restaurant. Og der kan – især om sommeren, ved jeg fra tidligere besøg, for varmen har ikke sat ind endnu – dunste af affald.

Personligt ved jeg ikke rigtig. Der er sådan lidt en blanding af “lidt for fortænkt souvernir-gimmick” over det. Men en ting er sikkert: siden han fortalte mig, at deres nyeste duft – Union Square – var inspireret af Andy Warhol-citatet “my favourite smell is the smell of spring in New York” har jeg slet ikke kunnet abstrahere fra, hvor godt her dufter lige nu i byen omkring mig. Alle træerne, buskene, blomsterne på spring. Solskinnet på næsetippen, der har sin helt egen duft. Kagerne folk sidder på bænkene og piller i. Markedsboderne. Smagsprøverne, der pludselig bliver delt ud på alle gadehjørnerne.

Men…det behøver jeg altså ikke en parfume for at kunne sætte pris på. Det skulle da lige være en lille flaske for at kunne sniffe lidt forår, når vinteren igen begynder at falde lang. Men det skønne ved foråret er jo, at man glemmer, det nogensinde var vinter og nogensinde vil blive vinter igen. Så ingen forårsparfume til mig lige nu. Bare lange traveture gennem den forårsduftende by.

Advertisement