At vade i konkrete detaljer

by Nadja

guggenheim.jpg

En af de øvelser jeg husker tydeligst fra kurset i Skriftlig Formidling på 1. år på retorik, var da vi skulle lære om “konkrete detaljer”. Først læste vi John Updikes digt fra Central Park, hvor han nøjenøje nedrister alt hvad han ser og alt hvad der sker. Og bagefter blev vi selv sendt rundt på KUA for at opsamle konkrete detaljer.

Nu forholder det sig jo sådan, at selv de kedeligste omgivelser bliver spændende og værd at skrive hjem om, hvis man formår at vride de konkrete detaljer ud af dem. Men alligevel ER nogle omgivelser bare mere inspirerende end andre. Og på mange måder er mit liv her i New York som at vandre rundt i en real-life-version af Updike-digtet. Som nu i dag:

Ældre ægtepar i mokkafarvet sedan skar ind foran en antik skolebus fyldt med hassidiske jøder. Alle uskadte, men stor bule og lang palaver.

To hærdebrede mænd med “Madison Ave. Clean-up Squad” skrevet tværs over ryggen sparkede småskrald og papirkugler hen til kloakristen og hoppede lidt på de største for at presse dem ned gennem gitteret.

Fem vejarbejdere arbejdede minutiøst med spatler på at skære de store firkanter i den nylagte fortovsbeton. Og 80 % af alle forbipasserende drømte lidt om at lægge en hånd og signere fliserne.

6 biler med fyrværkerieksplosioner ud af vinduerne; 7 pile-gennemborede tigre; 70 oppustede fårehuder; en horde svævende ulve; 25 krakelerede – stadig ufærdige – lerstatuer; en serie malerier skabt ved hjælp af krudteksplosioner var blandt hovedingredienserne i Guggenheimmuseets udstilling af den kinesiske kunstner Cai Guo-Quiang’s udstilling I want to believe.

En ulasteligt klædt business-man, tre nysgerrige teenagere, en klynge mødre med børn og barnevogne og en masse turister bremsede for at følge en filmoptagelse på Madison Avenue. Den kvindelige skuespillerinde var en meget virkelighedstro Carrie Bradshaw-look-a-like. Men det var ikke S.J.P. da det kom til stykket. Højest en form for rip-off på Sex and the City-filmen, der kommer til maj.

Et sæt meget “upper-east-side”-forældre lyttede tålmodigt til deres søn, mens han fremlagde sine fremtidsplaner over æggesalaten på E.A.T. Svigerdatteren nippede tavst til sin salat.

Et lille udpluk af dagens konkrete detaljer. Bare et lille et. Og så nåede jeg ikke engang ind i Central Park i dag, selvom jeg var lige på randen af den og vejret var smuktsmukt. Gad vide, hvilke Updike-detaljer jeg gik glip derinde?

Advertisement