En hyldest til de gode lærere
by Nadja
Mit seneste indlæg om stræberi og udenfor-følelse i skoletiden har sat gang i et længere kommentarspor om pædagogik. Rigtig meget af det har handlet om forfejlet pædagogik – og så pludselig var der en, der spurgte: “Hvad med eksempler på gode lærere?”
Og det spørgsmål er jeg rigtig glad for. For jeg har tit tænkt på, at det egentlig er synd for vores gamle lærere, at de aldrig rigtig får at vide, hvis vi har syntes de har været rigtig gode. Typisk fordi man først opdager, hvor gode de var, når man er videre i livet – og det så føles akavet at skulle ringe for at sige det. Det har jeg nu gjort et par gange efterhånden – og hver gang er de blevet rigtig glade. Så det burde man måske egentlig gøre lidt oftere…
Men lad mig nu i første omgang lige dedikere dette blogpost til alle de gode lærere derude. Dem der bør hyldes for at have åbnet vores øjne, håndteret svære situationer, fået os ud af vores skaller eller bare givet os et godt råd, da vi havde brug for det.
Nu lægger jeg lige selv ud med nogle eksempler – og jeg glemmer garanteret også nogle, der fortjente at blive omtalt. Og så håber jeg, at I andre også vil bidrage med ekspempler og hyldester til gode lærere. Og nævn da også meget gerne deres navne – ville da være fantastisk, hvis de googlede sig selv og fik en uventet – men velfortjent hyldest.
- Jeg talte flydende tysk, da jeg startede i gymnasiet, fordi jeg havde været på udvekslingstur i 9. klasse og havde suget de tyske gloser til mig som en svamp. Til min første konsultation sagde min tysklærer Janne Rosenmejer: “lad være med at række hånden op før til sidst i timen. De andre bliver bare irriterede – og jeg ved jo godt, du kan det. Det er først til sidst i timerne de svære spørgsmål kommer – og der har vi brug for at du siger noget. Så vent med at sige noget til vi når til analyserne og fortolkningerne.” Det var en kæmpe hjælp – og et råd jeg har brugt i mange andre sammenhænge i livet. Folk der kender mig, tror nok ikke på det, når jeg siger det – men jeg prøver faktisk virkelig at begrænse og ikke udtale mig HVER gang, jeg kender svaret eller har en holdning.
- Min engelsklærer i gymnasiet – Birgitte Speyer – indledte en gang timen med at sige “i dag står Nadja for undervisningen”. Det var selvfølgelig på mange måder grænseoverskridende og ikke lige noget, der gjorde, at jeg gled et i et med de andre i klassen (hvilket man jo dengang meget gerne ville). Men til gengæld var det en meget effektiv lærestreg i forståelsen af, hvor svært det var at stå bag katederet og holde overblik over det hele, få alle i klassen i spil og nå rundt om det hele på en time. Et crash-course i pædagoikum, må man sige.
- Min dansklærer i gymnasiet, Mogens Bruus, fik givet os et fuldstændig fantastisk indblik i den danske litteratur. Jeg skal aldrig, aldrig glemme indledningen til “Ved Vejen” som han læste ufatteligt levende op for at give os en fornemmelse af Bangs impressionistiske sprogbrug. Hvis man først en gang havde hørt det prentede billedet af Louise Ældst sko sig ind på nethinden og man forstod virkelig hvad det betød, når en stationsforstander mente, at der var “satans til forslag i tiden”. På samme med brudstykker som “Skønt som en sønderskudt banegård”, “Jeg har længtes mod skibskatastrofer og mod hærværk og pludselig død” og Årestrup… åhhhh Årestrup. Lægen hvis hånd måske nok lå ovenpå dynen, men “hvis tanker var derunder” og som kunne beskrive en appelsinspisende pige med ordene (og orangens søde skive i din purpurmunds indfatning fik for tabet af sin guldhud en guddommelig erstatning.
- Min biologi-geografi-og-historie-lærer i 6.-7. Per Bøge, der selv tegnede alt vores undervisningsmateriale, forstod at gøre atlasser, mumier og krybdyr ufatteligt fascinerende – og ikke mindst lærte os at lave de flotteste og mest farvestrålende plakater ved hjælp af papirklip.
- Min biologilærer i gymnasiet, Vibeke Tromholt, der gjorde genetik og gen-etik ufatteligt spændende ved at lade os deltage i en konkurrence, hvor vi skulle udvikle undervisningsmateriale om de komplekse emner. Vi vandt ikke konkurrencen, men vi var tændte, engagerede og lærelystne som bare pokker mens det stor på.
- I gymnasiet fik jeg såmænd også endelig en god gymnastiklærer – Elsebeth (Jørgensen? – måske??) og hun forstod nemlig også at differentiere undervisningen og tilbyde nogle lidt andre options end fodbold, atletik og fodbold og atletik. Hun formåede at få mig til at synes, det var sjovt at have gymnastik. Og så gjorde hun noget helt genialt – hun gav os mulighed for at vælge et massagekursus i stedet for fodbold og atletik og fodbold og atletik. Og det var faktisk enormt godt at lære den slags fra grunden og få en masse teknikker til både sportsmassage, feel-good-massage, ansigtsmassage og hovedbundsmassage. Det kan godt være, at jeg ikke er så god til basket (mild underdrivelse) men jeg giver en damn good massage!
- Min latinlærer på ungdomsskolen, Kim Brynå, gjorde det til en fornøjelse at komme til frivillig latin tirsdag og torsdag i hele 9. klasse. Ærligt indrømmet var han pisselækker og det var helt sikkert medvirkende til, at vi sad en hel flok tøser, der bare ELSKEDE at have latin. Men udover at have udseendet og glimtet i øjet med sig var også bare smittende engageret i faget og vildt god til at sætte det hele i kontekst og give os den grundlæggende sprogforståelse der gør, at jeg stadig i dag kan deciphrere mærkelige ord på andre sprog.
- Min første engelsklærer – Hr. Møller-Pedersen – var så meget af den gamle skole, at jeg aldrig har vidst hvad hans fornavn var. Men han fik med sit smittende engagement og sin glæde over alt, hvad der er engelsk, gjort os stærkt begejstrede for det engelsk sprog. Og var samtidig så meget af den gamle skole, at vi også fik grammatikken med i købet.
- Og så er der min alltime favourite Fru Hanne Goldschmidt. Kvinden der sørgede for, at jeg kan opremse de syv vidundere, hvis man vækker mig midt om natten. Og bare i DEN grad formåede at være sig selv hele vejen igennem. Og hvor er det bare fedt at fået al den grundviden om Homer, amforaer, temperamenter, korehaller og græske tragedier med i sin dannelsespakke. Det er da virkelig oldtidskundskaben der gør, at gymnasiet giver en almen dannelse at bruge som udgangspunkt for resten af livets læring.
Og nu hvor jeg først er gået igang, er der mange, mange flere, jeg burde nævne. Og der er alle dem fra universitet, jeg slet ikke er kommet ind på… og så er der alle de lærere, der ikke var lærere sådan i traditionel forstand, men alligevel var dem, der introducerede en til nye fag, kundskaber eller verdener. Men de ovennævnte eksempler må vist være det for nu. For der tegner sig allerede et tydeligt billede af, hvad det er der skal til: det er det smittende engagement der kommer af, at man elsker sit fag og brænder for at videregive det. Og i bedste fald er det kombineret med en oprigtig interesse i elevernes/de studerendes tarv – også udenfor klasselokalet.
Tak gamle lærere derude for de verdener I har åbnet for mig og mange andre undervejs :-)
Åh, Nadja, dine sidste to indlæg kan godt nok sætte tanker i gang. For eksempel den der med gymnastiktimerne. Atletik og gymnastik – uha…og vi skulle altid tage mærker og medaljer og den slags og jeg fik aldrig nogen (men jeg var en HAJ i svømmehallen, så på den måde blev det hele udlignet). Men det er ikke gymnastiklærerne jeg vil fremhæve, hvis jeg skal tænke tilbage på mine lærer.
Jeg husker bedst fru Nielsen, som var ældre og elskelig og klasselærer af den milde gamle skole.
Og der var James fra Skive Gymnasium, som overtog os i latin 2.g, efter et totalt mislykket første år. Takket være hans begejstring gik vi fra intet at kunne til at få gode karatkerer (næsten) alle sammen.
Jeg vil også gerne fremhæve min specialevejleder Leonardo Cecchini. Når jeg tænker tilbage, kan jeg se, at han fik sagt nogle helt rigtige ting på de rigtige tidspunkter.
Ja, lad os fremhæve de gode lærer til eksempel!
PS: gad godt have en lille bid af din stræbermentalitet, Nadja ;-)
…ups – “lærere” skulle der stå.
Vi fik i den grad lært at stave i gamle dage, da jeg gik i skole, men på pc’en går det nogle gange lidt for hurtigt…
Undskyld, hvis jeg spammer dig til, men du skal lige have et link til mindeord om James. Han havde alle de kvaliteter du nævnte:
http://www.gymnasieskolen.dk/article.dsp?area=1541
@ Stensamler – når du ligefrem retter dine egne stavefejl her på bloggen, har du da vist også et strejf af stræbermentalitet :-)
Og tak ellers for de gode eksempler. Bliver helt glad af al den hyldest.
Sikke en god idé, Nadja.
Det er vist ikke helt tilfældigt, at en femtedel af min gamle folkeskoleklasse er uddannede folkeskolelærere. Jeg tror det har at gøre med, at vi havde lærere, som gjorde en fantastisk indsats for os. Mit eget valg af lærergerningen hænger i høj grad også sammen med nogle helt bestemte læreres måde at være lærere på:
I folkeskolen så min engelsklærer Sandvad, at jeg var glad for engelsk. Han vækkede en gryende interesse for sprogets muligheder ved ikke blot at opfordre mig til at skrive ekstra stile, men ved at han helt enkelt hver evige eneste gang gav mig stilen tilbage med kommentarer og spørgsmål til indholdet, så jeg fik lyst til at skrive en ny stil om det samme. Der var slet ikke tale om at han “rettede stile” på klassisk vis, men derimod at han indgik i en skriftlig dialog med sin elev. Og hver gang var det vedkommende og relevante spørgsmål. (Min erfaring siger mig, at denne form for engagement kan man ikke engang forvente på universitetet, så vi var heldige at have en sådan lærer, som så tidligt kunne hjælpe os med at stille høje kvalitetskrav til undervisningen).
Gudmand, min højt elskede filosofilærer, som jeg godt nok kun havde et enkelt år i et lille fag, men hvis intense nærvær brændte sig ind i sjælen. Efter gymnasiet blev vi gode venner, og han lærte mine venner og familie at kende. Han blev ved med at insistere på, at jeg skulle kalde ham ved fornavn, men det nægtede jeg. Gudmand var et kildevæld af både teoretisk viden (han underviste i seks fag i gymnasiet, hvilket ikke er så lidt!) og ikke mindst praktisk filosofi. Undervisningen var ganske givet temmelig rodet og forvirrende og måske ikke liiiige egnet til eksamen, men det var inspirerende som bare pokker!
Min mor, som også var lærer. Hun viste mig op gennem min barndom, hvordan det ser ud fra den anden side. Hun viste mig den arbejdsindsats, der ofte ligger bag, og frem for alt viste hun mig i praksis, hvordan lærere kerer og bekymrer sig om “deres” børn.
Disse tre lærere–og mange andre med dem–har været udslagsgivende for hvem jeg er som person, og hvorfor jeg i en høj alder har besluttet mig for at blive lærer. De insisterede alle på at være nærværende over for deres elever. Fælles for dem er også, at ingen af dem desværre vil kunne google sig selv, fordi de alle er døde inden for de seneste fem år. Med mindre, naturligvis, at der findes computere dér hvor de er nu
;-)
Jeg havde en helt fantastisk dansklærer i gymnasiet, som til en vis grad var skyld i mit senere karrierevalg. Han var lidt af en legende på gymnasiet, og afgjort af den gamle skole, men han var utroligt vidende, inspirerende og så lige igennem mine teenage-kvaler.
Sidste år faldt talen på ham til mit ti års studenterjubilæum, og en af de andre fortalte, hvordan den samme lærer havde været medvirkende årsag til, at han aldrig klarede sig hele vejen gennem gymnasiet. Hans timer havde været et helvede, læreren havde været ondskabsfuld, sarkastisk, upædagogisk osv. osv.
Den perfekte lærer formår selvfølgelig at ramme alle eleverne, men mon ikke der også skal et gran af kemi eller fælles sprog til mellem læreren og den enkelte elev, før projektet lykkes?
@ Kirsten Marie
Nu du skriver det, tror jeg faktisk meget ofte, at dem nogle betragter som yndlingslærere, var andres hadelærere. Det er jo superfedt for både lærer og elev, når man mærker engagementet i faget fra den anden part. Og givetvis ligeså forfærdeligt, når det går den modsatte vej. For begge parter.
Selvfølgelig ville den perfekte lærer kunne ramme alle – men hey, vi ved jo fra alle livets andre aspekter at “you can’t make an omelette without breaking eggs” og at hvis man prøver at favne alle, bliver man som oftest bare ligegyldig. Så jeg tror bestemt, at de lærere der står ud i nogen erindring for det supergode, står ud i andres som det mest forfærdelige.
Kirsten Marie og Nadja:
Jeg tror I begge har meget ret. Jeg har en oplevelse med min dansklærer fra gymnasiet, som jeg kunne have beskrevet med nøjagtig samme ord som Kirsten Marie – jeg ved endda at flere fra min klasse har det på samme måde som klassekammeraten ved jubilæet.
Det er noget jeg har tænkt meget over, for det er lidt pudsigt hvordan een mand kan være et kæmpe forbillede for mig, mens han kan være en pest for andre. Og mine tanker ledte mig til en nærmest empirisk undersøgelse af hvordan det hænger sammen med elev-lærer forhold. Der viste sig det noget triste (men ikke så overraskende, desværre) billede, at de der har gode oplevelser med nogle lærere, faktisk har det med de fleste andre også. Og på den anden side er det sådan, at de der er på kant med nogle også er det med flere andre. Så langt, så godt. Det leder mig videre til at tro, at problemet i højere grad er baseret på elevens indstilling til lærere (eller måske i det hele taget den autoritet lærere m.fl. har) end på lærerens evne til at favne alle.
Nå, nu nåede vi vist tilbage til den pædagogiske diskussion som affødte denne post i første omgang. Jeg beklager. Så lad mig da slutte med rent faktisk at rose min dansklærer fra gymnasiet, for hvadenten det gode forhold skyldes min tilgang til ham eller hans væsen, satte og sætter jeg stor pris på det. Tak til Hyllested for tre år med stor faglig såvel som personlig udvikling!
@ Lind – det er altså ok at blande kommentarsporene. Især når indlæggene hænger så tæt sammen som disse.
Interessant med din lille empiriske undersøgelse…og når man tænker over det, er det jo ikke så mærkeligt. Egentlig. Som den videbegærlige elev bliver man jo også smigret, når man kan mærke, at læreren gerne vil hjælpe en til at lære mere eller udvikle sig. Hvilket samtidig både kan gå udover ens sociale popularitet i de unge år + få de knap så lærelystne (i det fag) til at føle sig endnu dummere og mindre interessante i lærerens øjne. Måske ligefrem føle sig forfulgte.
Sådan er vi jo (som kommentarsporet herovre https://nadjasreflexioner.net/2008/01/08/at-indr%c3%b8mme-sine-fejl-og-mangler/ jo også antyder ) for eksempel nogle, der havde i det gymnastik. Men lur mig, om ikke de boldglade elskede gymnastiklærerne og deres pædagogik – og følte sig rigtig godt tilpas i de timer (mens undertegnede helst af alt havde skulket, hvis ikke det var fordi, jeg er så vanvittigt pligtopfyldende, at det aldrig faldt mig ind rent faktisk at gøre det :-)
[…] I dag til frokost kom vi (lidt i forlængelse af alle minderne om folkeskolens gymnastiktimer og gode lærere) til at snakke om vores respektive erhvervspraktikker. Og det var faktisk rigtig interessant at […]
Jeg kom til at tænke på dette blogindlæg, da jeg læste et postkort og en efterfølgende e-mail-kommentar fra en læser på PostSecret’s blog i denne uge – du kan finde det cirka midt på siden:
postsecret.blogspot.com
(Tag i øvrigt at abonnere på bloggen, hvis ikke du allerede har gjort det – det nærmer sig et højdepunkt i min uge, når den bliver opdateret hver søndag! Og et eller andet siger mig, at du også vil elske PostSecret…)
@ Anne – er det den med suprise-partyet, du tænker på? Trist. Men godt spottet til dette blogpost :)
Og tak for linket. Havde hørt om post secret, men aldrig set den. Godt at kende nu.
Hvor er det vildt. Da jeg var forbi Postsecret i går, var der en der afslørede, at vedkommende meget længe har overvejet at kontakte sine gamle lærere for at takke for mange gode oplevelser med læring – og har besluttet at gøre det nu.
Og i dag finder jeg i stedet den med surprise-partyet. Hvor er det bidende bittert. :(
@ Lind – bidende bittert er skræmmende rammende :(
Min hed Loa Carnera, var dansklærer og klasselærer for os fra 7. og frem, og hun var skrap som ind i helvede, men jeg ved for a fact at stort set hele klassen elskede hende. Hun talte til os som de voksne vi følte os som, og fandt sig ikke i når vi hver især forsømte levede op til den tillid hun viste os, både fagligt og socialt. Der blev stillet krav, forstås. Det var sundt. Jeg tror også at de få som ikke elskede hende, havde det svært.
Der er også lærere som ikke var yndlingslærere dengang, nogle nærmest tværtimod, men som jeg som voksen har opdaget at jeg husker. Kirsten Koefoed for hendes store historiebegejstring, så stor at hun viste lysbilleder fra alskens ruiner rundt om i Europa, taget på familiesommerferier, og derved naivt udsatte sine to sønner for mobberi fra os jævnaldrende skolekammerater. Og hvis egen sarte sjæl heller ikke helt kunne modstå vores drillerier. Det må have været hæsligt for hende, og jeg skammer mig. Af mødet med hende har jeg bagudlært at man skal opføre sig ordentligt, især over for de tyndhudede her i verden. Og at man skal være give sin begejstring videre til sine børn (Søren og lillebror elskede tydeligvis deres forældre med hud og hår og undsagde dem ALDRIG nogensinde. Det vakte respekt).
Men som gammel spejderleder har jeg også lyst til at sende en tanke til alle de fantastiske mennesker som knokler i klubber og foreninger, fugtige kælderlokaler, pilrådne spejderhytter og dårligt vedligeholdte haller uden at få en femogtyveøre for det. Det de laver, handler måske ikke om det vi sædvanligvis kalder for viden. Men de brænder for at give en masse børn udfordringer, oplevelser og sammenhold. Og måske samler de nogle af de børn op, som af den ene eller den anden grund ikke får en yndlingslærer. Jeg har haft fornøjelsen af at blive mudret til, sådan rigtigt, i selskab med en række gode ildsjæle i blå uniformer: Erik Alleslev, Thomas Studtmund Klausen, Mette Bella Gyberg Frandsen, Lis og Kirsten, Grethe og Christa.
@ Katrine – sikke nogle fantastiske fortællinger. Man ser dem alle sammen levende for sig.
Og god tilføjelse med spejderlederne – og alle de andre pædagoger, fritidsfrivillige og sportstrænere de som kategori repræsenterer.
Nadja- fin idé med hyldst til de gode lærere:) Det skal lige siges at jeg også havde glæden af Vibeke Tromholt og Birgitte Speyers undervisning.
Siden folkeskolen har jeg haft svært ved engelsk, hvilket ikke blev bedre af at jeg havde 4 forskellige lærere i den periode. Så da jeg kom på gymnasiet kunne jeg rent faktisk ikke mæle et ord- og hvis jeg gjorde var det ikke til at forstå. Men så var det at jeg fik Birgitte som lærer(meget dygtig), og man må sige at jeg virkelig har høstet frugterne fra hendes timer, hvilket resulterede i en bestået eksamen.
Inden jeg kom på gymnasiet havde jeg kun haft biologi i form af natur og teknik fra de små klasser i folkeskolen og så fra undervisningen i 8. klasse. Så det var ikke meget jeg kendte til den verden og for at være helt ærlig, så kedede faget mig meget på det tidspunkt. Dette blev der også vendt om på, for jeg valgte faget på højniveau i gymnasiet og var sååå heldig at få Vibeke. Siden har biologi været mit yndlings fag- og jeg ved det også er tilfældet med mange andre der har haft glæden af Vibekes undervisning… om det så var på lavt eller højt niveau!
Så jeg vil sige mange tak til disse to fantastiske kvinder for at gøre deres undervisning interessant og lærerig.
@ Christina – hvor dejligt at læse, at der er andre, der har haft glæde af de dygtige og engagerede lærerinder. Sjovt nok havde jeg præcis ligesom dig heller aldrig prøvet at have en engelsklærer i mere end højst et år ad gangen, før jeg fik Birgitte Speyer i gymnasiet. Jeg var slet ikke hæmmet, som du beskriver – men jeg kunne tydeligt mærke forskellen på, hvor meget et sammenhængende, planlagt forløb betyder i stedet for det konstant abrupte.
Nu bliver jeg helt nysgerrig efter at høre, hvornår du blev student fra Øregård – undertegnede ville nemlig lige have haft 16-års-jubilæum. Så det er allerede ved at være en rum tid siden…
@ Nadja- Jaa… jeg kan ikke helt hamle op med dig… er nemlig lige blevet færdig som student i år (2008), så er helt nyudklækket eller hvad man nu kan kalde det. Men sjovt at det stadigvæk er de samme lærere der underviser på stedet :)
Apropo det engelske, så har du ganske ret i at et uafbrudt forløb giver et stort udbytte… Det var i hvertfald det der skulle til for mit vedkommende ;-)
@ Christina – jamen for søren da…jeg havde godt på fornemmelsen, at det nok var på sin plads at sige tillykke med huen! Tillykke, tillykke og hurra for, at du forlader gymnasiet med både gode engelsk- og biologikundskaber.