Så skal jeg ellers lige love for, at mit humør fik en gang lak
by Nadja
I går fik jeg et af de dejligste julekort, man kan forestille sig. Ikke alene var det skønt at skue – med orientalske mønstre, der allerede var semi-synlige gennem den kvadratiske kuvert. Det indeholdt også lige det, jeg havde brug for – uden at vide, at det var lige det, jeg havde brug for.
Og det, jeg åbenbart lige gik og havde brug for uden at vide det, var to CD’er med Kai Normann Andersen-sange. Og det er vel og mærke ikke moderne genindspilninger af nutidens kändissser – det er de originale indspilninger fremført af blandt andet Marguritte Viby og Liva Weel. Med 30-50’er-artikulation og lakpladeknitren. Og de er der næsten alle sammen…”Man binder os på mund og hånd”, “Forelsket i København”, “Hot hot, jeg har det hede hule hot hot” (dobbeltformerne classic), “Titte til hinanden”, “Jeg giver mit humør en gang lak” og “Man bliver så glad, når solen skinner”. Jeg savner ganske vist min absolutte favorit – Musens Sang. Men den er trods alt en af de kendteste, så den skal jeg nok få opsnuset, nu hvor jeg er blevet opmærksom på behovet for at genintroducere Kai Normann-Andsersen i mit livs soundtrack. Og lige nu er der mere end rigeligt i de 47 skæringer, der lige nu danner lydtæppe for mit bloggeri.
Og så kan man jo spørge sig selv, hvorfor det så lige var Kai Normann Andersen-nostalgi, jeg gik og savnede uden at vide det. Ja, det er jo det, man skal kende mig ret godt for at vide. For en ting er, at jeg selv har et nørde-gen med at kunne huske sangtekster udenad. En anden ting er årsagen til det nørde-gen. Og årsagen er min mor. Hun var nemlig en omvandrende jukebox. Hun kendte musik og tekster i alle genrer og trallede dem konstant. Hendes repertoire spændte bredt, og det er ikke helt tilfældigt, at soundtracket til hendes bisættelse var så varieret som den svenske vise “Den första gång jag såg deg”, “Paperdoll” med Mills Brothers og “Chopins nocturne 2” som var et af hendes glansnumre ved pianettet. Man kunne altid gætte hendes tanker ud fra, hvilke sang hun gik og nynnede. På vores bilture, gjaldede vil flerstemmigt med på alle de gamle schlagere. I sommerhuset bladrede vi gennem “Lystige viser” i timevis og snakkede om de forskellige sange og tekster. Og blandt de absolutte favoritter var Kai Normann Andensen-sangene.
Sangene bor på min rygrad. De har været med til at skærpe mit øre for sprogets finurligheder, fordi de gamle revyviser ofte er smedet fabelagtigt godt og innovativt sammen. De udgør en væsentlig del af min kulturarv. Men lige pludselig – efter min mor og mormor forsvandt med kun to års mellemrum – synger jeg dem bare ikke særlig tit længere.
Det er ikke rigtig noget, jeg har tænkt over. Og indtil CD’erne pludselig lå der, var jeg slet ikke klar over, hvor meget jeg savnede de sange i mit liv. Til gengæld var jeg meget bevidst om, hvor meget jeg savnede min mor og mormor – et savn, der bare er endnu mere præsent her i november-december, hvor alle scenerne fra min mors død og bisættelse for et år siden, genspiller sig selv igen og igen. Og det var virkelig godt set af min veninde, at sangene ville være det perfekte opløftende soundtrack til mine november-december-blues.
Og i går blev alle sangene så vakt til live igen. Ikke alene havde de allerede udspillet sig i levende live, for i går var en dejlig københavnerdag af den slags, hvor man ikke kan undgå at blive lidt forelsket i København. Solen skinnede, og man bliver som bekendt så glad, når solen skinner. Og så kom jeg hjem og fandt det julekort. Og så snart jeg satte CD’erne på, fik mit humør en ekstra gang lak. Tak.
Selv lak.
Hej Nadja. Din blogpost nærmest tvinger mig til at komme med lidt “reklame”: Kender du Visens Venner? Der kan du i hvert fald høre gamle viser, revy- og andre viser, fremført i levende live. Der er masser af afdelinger i forskellige dele af København. Tjek siden: http://www.visensvenner.dk/
Du har så evigt ret: mange af de gamle viser er skrevet supergodt! Hilsen, Grethe
@ Grethe
Den slags relevant reklame om tiltag, der ellers ikke er så velkendte derude, er altid velkommen. Det lyder rigtig godt. Så det tjekker jeg næste gang, jeg føler trang til at give humøret en gang lak (og Kai Normann Andersens samlede værker trods alt ikke slår til)
Hej, Nadja!
Tak for et rigtig godt og tankevækkende indlæg….Indrømmet – Kaj Normann Andersen er “Mesteren” – men for hulen, hvor er han svær – klavermæssigt! Det er nok derfor han er “ukronet konge” – for hvor kan han få selv enkle toner til at lyde som et helt symfoniorkester!…..Ja, jeg spiller selv – men det er jo (bl. a.)osse teksterne, der er med til at fuldende billedet! Og her er jeg jordens største beundrer af Carl Erik Sørensen – hovedleverandør til “Cirkusrevyen”….Har lige siddet og memoreret et glansnummer af Ulf Pilgaard fra revyen 07 ” –
“Et lille kompromis” – om integrationen i dagens Danmark- med musik af James Price….Bedre gøres det ikke…. (Afskrevet med møje – linie for linie – med flittigt brug af pauseknappen på videoen!)
Har du for øvrigt ikke svært ved “lige” at gå ind og hente en dansk revytekst på nettet ? Enten er jeg for dum, eller osse er der for mange “copyrighter” på…..Det lykkes i alt fald sjældent, så jeg bestiger min jernhest og drøner på biblioteket, hvor “Imudico”´s 77 bind heldigvis kvæger min visesjæl! men det er – reverenter talt LIDT bøvlet….
mange venligehilsner fra en ANDEN visefreak :
Warna Wagner, Faaborg
@ Warna – desværre spiller jeg selv så dårligt klaver, at jeg ikke ville være i stand til at bedømme sværhedsgraden på Kai Normann Andersen-viserne. Men jeg kan levende forestille mig, at der gemmer sig en masse kompleksiteter nedenunder det tilsyneladende enkle og at det er med til at give dem deres kraft og eviggyldighed.
Carl Erik Sørensen kender jeg ikke, men det lyder somom han er værd at tjekke ud.
Med hensyn til teksterne: jeg har aldrig fundet et fast sted, men jeg synes generelt, at det lader sig gøre at finde fulde tekster forskellige steder på nettet. Om det så er fra festsangeudbydere, biblioteker eller musikforhandlere, synes jeg for det meste, jeg finder noget brugbart. Det svære er for det meste, at man ikke nødvendigvis kender sangens titel, men kun den første linje eller refrænet. Og så bliver søgningerne hurtigt sværere.
Men held og lykke med det. Og ellers lyder det nu heller ikke så tosset med en tur på jernhesten ned til biblioteket :-)