HUSSYN – og lavere skat til dem, der bor energirigtigt

by Nadja

Onsdag og torsdag var jeg på Energy Camp – en “innovationslejr”, hvor 48 eksperter udvalgt på tværs af energibranchen skulle udvikle nye koncepter, der kunne begrænse CO2-udslippet i Europa.

I min gruppe skulle vi udvikle et koncept, der kunne stimulere privatforbrugere til at spare mere på energien. Problemerne vi gerne ville løse var (blandt rigtig meget andet):

  • at selv de mest bevidste, ikke altid liiiiiige får rykket på de små energibesparelser i hverdagen – og at man måske ikke føler, det batter så meget i den store sammenhæng alligevel. (hvilket blev bekræftet af min lille uvidenskabelige undersøgelse her på bloggen)
  • at rigtig mange kunne spare rigtig meget ved at forbedre hjemmet udnyttelse af energien for eksempel med isolering eller nye vinduer, men de fleste vælger de synlige forbedringer som køkken og bad i stedet, fordi det giver en umiddelbar glæde i hverdagen og har god imponatoreffekt overfor gæster og potentielle købere – og så bliver der ikke altid lige råd til at de mere fornuftige investeringer.
  • at håndværkerne er de mest oplagte til at anbefale energivenlige løsninger, men ikke rigtig gør det, fordi de ikke oplever efterspørgsel på det.
  • at de energigennemgange, der bliver lavet ved køb og salg af ejendomme kun konstaterer fejl og mangler, men ikke kommer med konstruktive forslag til, hvordan man udbedrer dem.
  • der er masser af energikrav til nybyggeri, men ingen krav til den ældre boligmasse, der er bygget før oliekrisen i 1973. Den ældre boligmasse udgør imidlertid langt den største del af boligmarkedet og er klart de mindst energivenlige.

Det ledte os alt sammen frem til konceptet HUSSYN – her gengivet af de dygtige 3D-modellører: HUSSYN

Ideen er, at alle boliger skal synes på samme måde, som man kender det fra bilsynet. Der foretages altid HUSSYN ved ejerskifte – og ellers hvert 10. år. Jo bedre energimærkning, jo lavere ejendomsskat skal man betale.

HUSSYNET indeholder konkrete forslag til, hvad der skal gøres ved huset for at forbedre energimærkningen. Desuden samarbejder realkreditinstitutter, håndværkere og udbydere af de forskellige komponenter og energivenlige løsninger om at tilbyde gode finansieringsforslag og pakketilbud, så man kan opnå en bedre energimærkning og dermed få lavere ejendomsskat.

De kloge herrer jeg var i gruppe med, regnede desuden ud, at selve synet ville være selvfinansieret, så boligejerne ikke skulle betale for at det udført.

Efter de første 10 års indkøringsfase vil dette tiltag i sig selv spare atmosfæren for 1 mio ton CO2-udslip om året.

Du kan læse mere om HUSSYNET, campen, deltagerne og de andre gruppers forslag på Energy Camps site.

Sammen med fem andre koncepter – hvor et af de mere farverige forslag var biomasse-gruppens ide om at lade Odenses bybusser til at køre på døde dyr – blev ideen om et HUSSYN torsdag eftermiddag overrakt til den nyslåede Klimaminister – Connie Hedegaard…eller som en af grupperne havde døbt hende – CO2NNIE…

Advertisement