Livet som computerspil
by Nadja
En gang i mellem sker der det fantastiske i blogosfæren, at nogen ved at lægge en kommentar, kommer til at trigge en helt ny tanke eller ide. Det skete for mig forleden, da Kåre Mulvad brugte begrebet “Level 1” om modets forskellige udviklingsstadier.
Siden har jeg slet ikke kunnet lade være at se hele livet som varianter af forskellige computerspil.
- Hver gang man giver sig i kast med nye opgaver, uddannelser, brancher, rejselande, vennekredse, sprog og software-applikationer starter man på Level 1. Og det ser svært og uoverskueligt ud første gang man giver sig i kast med det – men snart er det barnemad og man bevæger sig op på et nyt level. Det ser også svært ud og man skal lige gennemskue banen og udfordringerne og se, hvor guldet/nøglerne/ostene gemmer sig. Men det bliver relativt nemmere at afkode de nye baner/levels jo bedre man har lært spillet grundregler at kende.
- Der er forhindringer undervejs, men de er designet, så de aldrig er sværere end, at man KAN overkomme dem, når man først har lært, hvordan man hopper, skyder, finder den hemmelige kode, fægter. Og sådan er det jo også med de fleste af livets udfordringer. Hvis bare man prøver igen og igen og igen og igen – og prøver nye veje og utrætteligt prøver igen og igen og igen – så skal det for det meste nok lykkes, selvom det i udgangspunktet virkede helt umuligt.
- Jo flere guldkorn, osthapsere, skattekister, bogstaver til den hemmelige kode, nøgler til de skjulte døre, man kan samle, jo stærkere står man, når man møder de næste udfordringer. Og sådan er det jo OGSÅ uanset om det er professionelle erfaringer, man samler sig. Gloser og bøjninger til et nyt sprog. Venner på Facebook og LinkedIn, der måske kan “come in handy” i uforudsete situationer. Penge at give af på kistebunden. Eller hemmelige steder i alverdens storbyer, hvor man kan føle sig hjemme og kender de kulturelle koder.
- Og man KAN jo være heldig at optjene nye liv. IRL gælder det jo ikke bogstaveligt. Men man kan alligevel optjene point, der betyder, at man kan tillade sig at dumme sig ind i mellem, fordi folk godt ved, at det jo ikke er “sådan man er”. Så derfor får man en chance til – et nyt liv. På jobbet. Hos bankrådgiveren. I venskabet.
Jeg får lyst til at gå hjem i min fars kælder og finde vores gamle Amiga 500, hvor især detektivspillet “DejaVu” og banespillene “Mike the Magic Dragon” og “Rick Dangerous” vækker varme minder – og…come to think of it…sikkert har været med til at trigge min trang til at kaste mig ud på det dybe. Her gik jeg og troede, iværksættertilværelsen var en voksenversion af Børnenes Postkontor. Men computerspillene skal man altså heller ikke kimse ad… Der er og bliver et vigtigt element af leg og spil forbundet med at kaste sig ud på det dybe som voksen.
Aah, Amiga 500 og Rick Dangerous – nu bliver jeg helt nostalgisk. Og frygter at livet crasher og jeg skal begynde forfra, som min xbox får mig til.
@ Michael – Det jeg især husker fra Rick Dangerous er den særlige lyd “uahhhhh” fjenderne afgav, når man skød/spiddede dem.
Og det med crashet…uha ja. Men til gengæld må man også sige, at man i rigtig mange tilfælde faktisk KAN genstarte livet/karrieren/venskabet også. Nogle gange er ting – og døden selvfølgelig ikke mindst – uigenkaldelige. Men i rigtig mange tilfælde ER der jo lys for enden af tunnelen/depressionen/fyringen. Selv når det ser sortest ud, kan man for det meste reboote systemet :-)
En anderledes fortolkning af, hvor vigtigt det er at samle guldklumper etc. for at opretholde livet.
Prøv at spille det med en 7-8-årig, hvis det er muligt. Det er min erfaring, at de er meget bedre til at spille det end voksne er.
En ting er så ens Level inden for et “spil” – men en anden ting er så om man spiller spillet på “easy” “medium” eller “hard” … for det giver jo også forskellige udfordringer på hver Level – jeg spiller måske “easy” i nogle spil, og kommer relativt let til nye levels, og kan så hjælpe andre på lavere levels, også selvom de spiller dem på et “medium” niveau…
Er det til at forså?
Altså at “easy” er det samme som at have nemt ved et spil… at være naturlig eksponeret for det man skal i det spil… f.eks. håndværk…
bare en tanke :)
Kåre: Men samtidig kan de forksellige sværhedsgrader også ses som billede på den tilgang man har til livets udfordringer. Man kan fx vælge at spille arbejdslivet på ‘easy’ og på den måde hurtigere klare sig gennem til det sidste hvor bossen venter. men problemet er, at man så som i et computerspil, ikke vil være tilfreds..
Jeg kan vist også afslutte med et: Et det mon til at forstå?
@ Kåre Mulvad og Lind: Jeg tror godt, jeg forstår, hvad I begge to mener. Og selvfølgelig skal man også vælge, hvilke spil man vil “go easy on” og hvilke man vil kaste sig mere ind i . Og selvfølgelig også, hvilke man simpelthen bare skal lade andre om, holde sig ude af – lade være med at spille.
Og så ER der jo bare nogle ting, der falder én lettere end andre. Selvom jeg nu er i gang med level 1 på handyfronten, holder jeg mig nok til “easy-versionen” der.
[…] kejtet og har svært ved at give slip. Spotlight-effekten på mest latterlige teenange-manér. Og Level1 på har-mere-eller-mindre-opgivet-drømmen-om-at-nå-til-level-2-måden. Når jeg først er igang […]
[…] i lukkede verdener, har jeg altid haft en tendens til at lege med tanken om at se det hele oppefra. Lidt som en computer-spil-bane, hvor hver vigtig person har sin egen farve/figur/avatar som man så kan se bevæge sig rundt på […]
[…] tilstrækkeligt lang tid i et hjem med spilkonsoller til at bevæge mig så meget som en centimeter ud over level 1. Og jeg er aldrig rigtig nået til at blive dus med hverken plasticguitarer, wiii-håndsæt eller […]