Fra branding til BRAINding
by Nadja
I går kom jeg ved en slåfejl til at skrive braInding i stedet for branding. Og det var en af den slags slåfejl, som jeg gik og tyggede på resten af dagen.
For en ting er, at employer branding efterhånden meget ofte handler om viden, arbejdsprocesser, forskning og inspirerende arbejdsmiljøer. Men ville det ikke i det hele taget være fedt, hvis de videnstunge virksomheder i stadigt stigende grad benyttede sig at brainding i stedet for traditionel branding. Så de videnstunge virksomheder ikke prøvede at skære tingene ud i pap, papir og storytelling, men i stedet med stolthed braindede sig på medarbejdernes nysgerrighed og engagement, forskningen, opfindelserne og kreativiteten…
For eksempel kørte Danisco for et par år siden en serie film, hvor forskellige personer, der illuderede deres medarbejdere, spiste blomster og rev tyggegummi fra hinanden, fordi de bare MÅTTE undersøge teksturerne nærmere. Så meget brændte de for ingredienser. Totalt nørdet, og totalt fedt. Sådan nogle engagerede forskere vil man gerne vide, er med til at udarbejde ens pektin, sukkerknalder og aromastoffer. Og sådan nogle reklamefilm er – udover at brande virksomheden – med til at understrege naturvidenskabens og forskningens nysgerrighedselement.
Og jeg synes også, jeg kan huske en række andre supergode kampagner, der snarere var udtryk for brainding end for branding. Jeg kan bare ikke lige komme i tanke om dem nu. Men hvis du kender gode eksempler fra ind- eller udland, må du meget gerne dele dem her – og så skal jeg også nok vende tilbage, hvis jeg kommer i tanke om nogle gode brainding-eksempler.
Er Cybercity’s høje hoveder mon brainding ?
http://www.cybercity.dk/om_cybercity/cybercitys_nyhedsbrev/marts_2007/umenneskelige_sjove_reklamefilm/
@ Kåre – hæ, ja det er det jo på sin vis. Sådan helt bogstaveligt. Men jeg må indrømme, at jeg er nørdet nok til, at jeg ville have foretrukket, at det ikke skulle gemmes væk i spas eller laven-grin-med-de-højpandede, men at man i stedet stod ved nørderierne og gjorde en dyd ud af dem.
Hejsa.. Sidder her med en opgave, netop om cybercitys brand. og overvejede hvad i mon mener med BRAINding? Tror nemlig rigtig godt at jeg ville elske at bruge et svar fra jer til min opgave?
Og hvad mener i Cybercity har opnået ved at brande/brainde sig selv, med disse højpandede mænd??
På forhånd tak, Gada
Gada: jeg vil gerne prøve at svre på dine spørgsmål (og forventer at blive rettet af Nadja og andre hvis jeg skriver noget vrøvl). Først, BRANDing ender ofte med, at virksomheden søger at finde den laveste fællesnævner for at give kunden (en illusion af) en indsigt i hvad virksomheden laver – tanken må være, at kendskab skaber nærhed, som skaber goodwill. BRAINding er den modsatte tendens. Virksomheden slår sig ikke på at blive forstået men i stedet på at være eksperten, som tager sig af alt det vi almindelige mennesker ikke forstår – og tanken er netop, at skabe goodwill hos forbrugeren ved at fremstå som ekspert (eller at have en stærk etos som jeg ville sige.)
Dernæst til dit spørgsmål til den konkrete kampagne. Jeg er helt på linie med Nadja her, idet jeg ikke synes kampagnen bidrager til en opfattelse af Cybercity som et ekspertforetagende. Snarere er der noget Polle-fra-Snave-agtigt over den. Deres tanke er nok, at selvironi er et sympatisk træk, som skal etablere en venskabelig forbindelse til forbrugeren – altså netop det jeg før karakteriserede som den klassiske BRANDing..
Så jeg mener Cybercity har opnået at vise selvironi, men de har ikke opnået ekspertstatus. -over and out-
@ Gada – Først og fremmest fedt, at du spørger. Det er aldrig før sket (eksplicit i hvert fald) her på bloggen, at folk på den måde har spurgt om hjælp til opgaver. Men det er både en relevant og meningsfyldt måde at bruge bloggen og kommentarsporene på. Dejligt.
Linds udlægning er til UG med kryds og slange (13/12) og jeg har ikke som sådan noget at tilføje til generelle forklaring.
Når det gælder Cybercity specifikt er jeg også enig – det er helt almindelig (ovenikøbet temmelig fladpandet, selvom den ser højpandet ud) branding.
Hvis man i stedet forestillede sig, at de havde sagt “vi ved godt, at det kan være uoverskueligt at skulle følge med i den hastige udvikling på IT- og telemarkedet. Hvad er det rigtige? Skal man nu opgraderes igen? Hvordan ser det ud med sikkerheden? Hvad er det rigtige for mig? Men VI er eksperterne, der konstant følger med i udviklingen – og forsker i fremtidens løsninger. Derfor kan vi altid rådgive dig. Både om dine behov her og nu – og i den fremtid, der ligger lige rundt om hjørnet. Læs vores bøger, kom til vores seminarer om den digitale fremtid, få en af vores eksperter til at gå dit hjem igennem fra A-Z…tja – så havde det smagt lidt mere af brainding – og så kunne man godt forsvare de høje pander, hvis man ville have lidt spas (selvom jeg personligt er så kedelig og nørdet, at jeg godt ville have kunnet tåle den rendyrkede ekspertmost)
God arbejdslyst med opgaven.
Hej med jer, tusind tusind tak for jeres svar! Jeg skal lige høre om det er okay med jer at jeg citerer jer og vedlægger disse blogs som bilag til min opgave?
Herudover har jeg endnu et spørgsmål:)
>> I hvor høj grad er det lykkedes Cybercity, at ”brændemærke” sit navn på det danske marked, ved hjælp af netop denne idé, med disse anderledes mænd fra deres reklamer? – efter jeres mening?
Mange tak, Gada
@ Gada – du må selvfølgelig gerne både citere mig og vedhæfte indlægge som bilag.
Men vurderingen af kampagnens succes vil jeg afholde mig fra at komme med, da jeg ikke kender til Cybercitys strategi, mål og målgruppe.
Fortsat held og lykke med opgaven.
Hej Nadia, mange tak for dine svar:) Håber at der er andre der gider komme med et par tilføjelser og sådan, det er virkelig en god hjælp:)
Gada
Uha, hvis jeg vidste jeg skulle citeres havde jeg nok skrevet lidt klarere. Men snup bare fra mig også..
Jeg vil også nødig udtale mig om kampagnens succes. Men jeg kan godt strække mig til at sige, at jeg ikke synes den er vellykket. Og det baserer jeg udelukkende på, at jeg ikke synes den er sjov (hvilket må være meningen med den).
Hej Lind.. Mange tak for din hjælp:)
Hvis i har lyst til at svare på det spørgeskena jeg har udarbejdet, så skriv venligst jeres mailadr, så kan jeg sende den til jer.. Mange tak:):)
[…] jeg ved en fejltagelse til at skrive brainding i stedet for branding. Og det satte gang i en masse reflexioner over temaet “begavet markedsføring” og […]
ifm. med employer branding på facebook kan man finde masser af eksempler på hvordan brandingen i højere grad bliver “BRAINding”, da medarbejderne kan interagere med hinanden at virksomheden på den både kommer til at stå mere i baggrunden.
@ Michael – interessant perspektiv. Et af Facebooks mange aspekter, som jeg ikke lige havde tænkt på på den måde. Tak for den tanke!