Prins Joachim og spin

by Nadja

De sidste par uger har jeg væltet mig i sladderblade. Om et par uger skal jeg nemlig holde foredrag om sladderbladenes retorik – og derfor har jeg jo været NØDT til købe alt, hvad jeg har kunnet opstøve af sladderblade i de seneste par uger. Og se – det faldt så heldigt, at det var liiiiiige samtidig med Prins Joachims nye alliance med Mademoiselle Cavallier.

Det meste af forlovelsesstoffet har nu været ret forudsigeligt. Dækninger fra pressemødet i stil med:

  • Ih næ nej dog hvor fin en ring med tricolore-brillianter.
  • Hvor hun dog ligner Mary og hvor sjovt, at de hedder det samme.
  • Hvid kjole – så uskyldsrent som noget.
  • Hun har vel nok været i prinsesseskole.
  • Og nææææ, hvor romantisk med det første officielle kys.

Og i kølvandet de følgende uger…alle de forventelige sladder-smuds-rygte-historier:

  • Ekskæresten, der på forsiden af SE&HØR røber, at HUN VAR EN VILDKAT. VI GJORDE DET ALLE VEGNE. HUN VAR MED PÅ DEN VÆRSTE. HUN KNUSTE MIT HJERTE. Og ugen efter lækkede historien om en sex-video…
  • Frygter de mon barnløshed? (forsiden af HerΝ fordi de nyforlovede på havde sagt, at de var heldige, hvis de kunne få børn og at det kunne man ikke være sikker på)
  • Hader Mary Marie? Og hvorfor?

Alt sammen helt forudsigeligt smuds af den slags, der både i ind- og udland er blevet gravet frem om alle de borgerlige piger, der har levet et helt normalt liv, før de blev prinsessepotentiale.

Men midt i alt det meget forudsigelige, var der én artikel, der fangede min opmærksomhed. Nemlig en slags forsvarstale eller hyldestportræt for Prins Joachim – BilledBladet – Danmarks Royale Ugeblad – bragte under overskriften:

Prisens tre svære år er slut

JOACHIM VANDT SIT LIVS KAMP

I artiklen fra BilledBladet 11. oktober 2007 redegør journalisten Peter Juul i BilledBladet for de sidste tre år, hvor Joachim “efter et par barske måneder valgte (…) at tage sin egen krise som et mandfolk.”

Og herefter bliver fordommene fra Prins Joachims annus horribilis, hvor han blev skilt fra Prinsesse Alexandra – nu Fru Jørgensen – og væltede sig i blondiner og slibrige rygter gendrevet punkt for punkt. Prøv for eksempel at se disse citater, hvor jeg har markeret særligt interessante ordvalg eller formuleringer fra artiklen med lyserødt:

“På den ene side har Joachim kastet sig ud i et sandt arbejdsraseri, som i realiteten har varet lige siden. Hvad de færreste ved, så har Joachim altid været blandt de flittigste medlemmer af den kongelige familie. Nu gik han med endnu større ildhu til sine 60 protektioner og repræsenterede kongehuset både oftere og mere åben og tilgængelig end han ellers har for vane.”

“Man kunne tro, at denne arbejds- og charmeoffensiv var en bevidst kalkuleret strategi, tilrettelagt fra højeste sted i samarbejde med Prins Joachim. Men sådan var det ikke. Sandheden er, at Joachim var sin egen spindoktor. Sandheden var og er, at prinsen hele sit voksne liv har haft både et dybtfølt engagement og en stor glæde ved sit arbejde.

“Han overtog det som et faldefærdigt slot, omgivet af sandet marskjord. I landbrugskredse vidste alle på forhånd en tabersag. Men ved at være nærmest enestående flittig, innovativ og progressiv formåede prinsen at gøre Schackenborg til et rentabelt landbrug. Naturligvis er respekten i landbrugskredse fulgt med.”

Trods født med en guldske i munden og fast apanage fra regeringen har han især efter skilsmissen ikke haft meget at rutte med. Dels er der bidragene til Alexandra, dels en slags “dobbelt husførelse” i Schackenborg og København. I modsætning til andre medlemmer i kongehuset overøses Joachim ikke af hverken gratis gaver eller ekstra privilegier. De færreste ved for eksempel, at han af egen komme må betale en række udgifter i forbindelse med sit arbejde. Prinsens kommende hustru, Marie Cavallier, flytter således ikke ind i en virkelighed, hvor der er råderum til at ødsle med midlerne.

Det er ikke fordi, det er så overraskende, at BilledBladet gerne vil dække de positive vinkler i de royale historier. Og ikke at der er noget nyt i, at de koger en tresiders artikel på oldgamle ben. Det der er interessant er at se, de formuleringer de bruger for at reinkarnere Prins Joachim som positiv hovedperson i en den nye sladder-love-story.

De fleste kendte og kongeliges popularitet i sladderuniverset bølger op og ned i ret forudsigelige mønstre. Joachim “skulle” dukkes efter mange års vild popularitet med Alex, småprinser og succes i Møgeltønder. Ligesom Mary nød enorm popularitet lige da hun fødte Danmarks første prinsesse i 61 år, men bagefter fik en dukkert, og nu er på vej op igen efter endt barsel med mange repræsentative opgaver. Men nu skal BilledBladet bruge Joachim i popularitets-loopet igen. Så der kan sælges blade og gode royale historier op til brylluppet – og så til hele perlerækken af børnefødsler, bryllupsdage, skiferier og glade stunder (selvom Marie selvfølgelig stensikkert skal have et dyk efter børnefødsel nummer to).

Så Joachim skulle genopfindes med ny succes, glæde, mønsterskilsmisse og ny lovestory. Derfor er artiklen ikke alene spækket med tidens plusord som innovativ og udholdende. Det er også magtpåliggende for journalisten flere gange at fremhæv, at tingene med ham Joachim forholder sig helt anderledes end “man” tror. Og journalisten vælger ligefrem selv at benytte ord “Spin” og “charmeoffensiv”. Benægter ganske vist, at det skulle være tilfældet – men bare ved at nævne det, får han implicit sagt, at det reelt er det, der er tilfældet…

Det kan godt være, at det hverken er spindoktorer eller Lis M. Frederiksen, der har plantet den artikel hos Danmarks Royale Ugeblad. Men Danmarks Royale Ugeblad havde selv brug for den artikel. Så det er win-win for både Prinsen og bladet. Eller skulle man kalde det spin-spin?

Lotte Hansen, Henrik Qvortrup og Jersild havde i hvert fald haft nok at debattere, hvis Joachim ikke havde været prins, men kombattant i den aktuelle valgkamp.

Advertisement