Når smagsregisteret bliver udvidet

by Nadja

Indtil i går bestod min verden af røde æbler og grønne æbler. Med undernuancer som “lidt surt” og “overmodent” og “rigtig godt æble”. Og med “Økologisk” og “Æblesæson” som absolutte plusord. Med selvom jeg kendte mange af navnene som “Ingrid Marie”, “Belle de boscop” og vidste, at en “Gravensten smager, som bækken ved min faders gård og mulden i hans ager”, har jeg aldrig tidligere været i stand til at koble de poetiske navne med selve æblerne.

Men i går var jeg så til æblefestival i Sveriges æbleplantage-æblepresser-og-æbleelskerby pr. excellence – Kivik.

Dybest set var der tale om et hyggeligt svensk kræmmermarked, hvor havneboderne serverede stegte sild, potatismos og lingonsylt; der var røvballemusik på lastvognsladet og lidt boder med loppis, “arts and crafts” og hjemmeslyngede krydderhonninger. Men så var der jo også…æblerne. Æbler på pind. Æbledougnuts. Æbler i keramik. Berliner van kuchen ala æble. Varm æblemost. Æblegeleer. Æblekinder i efterårsstøvregnen…Og ikke mindst den store æblemosaik, der i anledning af det Carl Von Linné år selvfølgelig afbildede den store botanik-sexolog i røde og grønne æbler.

Kivik

Og der – lige midt i al gøjlet og gejlet – var det faktisk det allermest basale, der fangede min interesse mest. Boderne, hvor egnens mange frugtavlere faldbød årets høst. De ottende-delte dem med æbledeler, så der var ikke så meget at komme efter for synssansen med mønstrene inden i æblerne.

Men smagsansen kommer på lystigt overarbejde. For hver bod bød på store kasser fulde af struttende æbler – og så en paptallerken med smagsprøver for hver sort. Og det var simpelthen bare helt vildt at smage på så mange forskellige æblesorter lige efter hinanden, hvor man rigtig kunne fornemme nuancerne. Både i smag og sprødhed og friskhed og sødme.

Og det er vel i virkeligheden det, der skal til, når man skal lære sig at kende forskel på ting, nuancer og sorter: Tilstrækkelig meget tid og sammenligningsgrundlag og mulighed for helt at fokusere sine sanser på et særligt register. Og det gælder egentlig uanset, om der er tale om vin, musik, chokolade, kunst, kaffe…eller æbler.

Advertisement