Kongens Nytorv bobler over af gode ideer – og det gør dit hovede nok også, hvis du smutter forbi INDEX-udstillingen
by Nadja
Indtil 24. september vil de stå der i regn og slud (og måske også sne og frost?). De står der, når topdesignere fra hele verden gæster byen med kritiske blikke. De står der, når nysgerrige læg-nørder som mig lægger en omvej forbi for at et indblik i de seneste designtendenser og highlights fra årets største designkonkurrence. De står der, når Det Kongelige Teaters galla-gæster stimler sammen foran de røde lygter. De står der, når unge gymnasiaster kvæler en shawarma mens de venter på natbussen. De står der, når svenskerne ankommer på shoppingtur med flyvebådene. De 106 plastikbobler, der udstiller de nominerede i designkonkurrencen INDEX:2007 står bare der på Kongens Nytorv og venter på at blive beskuet, diskuteret, hyldet, svinet til, fremhævet, ophøjet. Og forvandler i mellemtiden det ærværdige gamle torv til et skumbad af gode ideer.
Hver boble præsenterer EN ide:
- Det bliver kort forklaret, hvilket problem ideen forsøger at løse (mangel på rent drikkevand; den svære socialisering af børn med Asbergers syndrom; manglende undervisningsmaterialer på skolerne i U-landene; presset på verdens energi-ressourcer+den globale opvarmning)
- Der bliver vist en prototype på ideen – eller måske bare skitser, der viser designernes tanker. (særlige vandflasker med gennemsigtig overflade, så sollyset kan rense forurenet vand; et spil, hvor asberger-børnene automatisk lærer det sociale kodeks at kende; en mini-computer, der er så billig at alle børn i u-landene vil kunne få deres egne computer; nye materialer og energiformer, der kan modvirke CO2-udslip og unødigt energiforbrug)
- Det bliver forklaret, hvordan ideen vil løse netop dette problem. (ofte af den mere tekniske/fagnørdede karakter, der dog også for de udenforstående får det til at virke forholdsvis sandsynligt, at det nok skulle kunne lade sig gøre.)
Om det er de rigtige projekter, der er nomineret; om kategorierne holder – og om det var de rigtige, der vandt skal jeg ikke kunne sige. Men jeg KAN sige, at det her er en genial måde at skabe begejstring og engagement omkring et fagområde. Mens jeg gik rundt derinde i søndags hørte jeg simpelthen så mange tilfældigt forbipasserende udbryde “SMART!” eller “GODT TÆNKT”, når de passerede en boble. Og det er en stor forbedring sammenlignet med INDEX:2005, hvor de INDEX-nominerede projekter var udstillet i kuber fordelt på gader og stræder. Det var flot og spændende så snart man var derinde, men man skulle være temmelig modig, meget interesseret og nok også kende til INDEX i forvejen for at turde stikke snuden indenfor.
Nu kan med rette sige, at design er et taknemmeligt fagområde at skulle formidle, fordi det berører vores alle sammens hverdag, løser konkrete problemer og prototyperne er dejligt konkrete at forholde sig til. Men selv, hvis man sidder med et fag, der på papiret er mere “tørt” synes jeg, der på “faglig formidlingsfronten” er meget at lære af INDEX-boblerne:
- Det er vigtigt, at man føler man frit kan plukke i informationen/udstillingen uden at det er pinligt kun at se en enkelt boble og skynde sig videre. Ellers risikerer man, at de potentielle gæster oplever lidt samme fornemmelse som at gå ind i en lille tom butik. Det kan være ret akavet at skulle gå ud af butikken igen efter halvandet sekunds kiggeri, når en sulten ekspedient følger en alt for service-opmærksomt. Og derfor lader mange være med overhovedet at gå ind.
- Man skal nemt kunne vælge sit eget detaljeringsniveau – i boblerne får man en “instant aha-oplevelse” bare ved at se på prototyperne. Vil man vide lidt mere, kan man læse, hvilket problem de prøver at løse. Og vil man vide endnu mere kan man læse nærmere om problemløsningens detaljer. Men man behøver ikke at granske det hele for at få en oplevelse – man kan plukke frit efter tid, lyst og begejstring.
- Selvom man ingen forhånds-faglig viden har om emnet, gør “problem-ridset” det nemt for alle at være med. Efter bare et par bobler er man bombaderet med ny viden om samfundsmæssige udfordringer, man ikke anede eksisterede – og man er blevet nysgerrig efter at vide, hvordan de problemer kan løses. Derfor er man på jagt efter løsningen sammen med designeren. Og det er meget æggende. Samme “efterforskning” kan man oplagt lægge op til med naturvidenskabelige problemstillinger. Og indenfor humaniora og samfundsvidenskaberne er der også masser af uopklarede spørgsmål, som de fleste ubevidst har gået og spurgt sig selv om – hvor det er æggende at blive udfordret til at gå med på jagt efter livets store spørgsmål.
Se at svinge ind forbi inden boblerne bliver fjernet den 24. september. Du vil sikkert selv få en massenye, gode ideer i spændingsfeltet mellem de mange bobler. Du vil få inspiration til, hvordan du selv kan præsentere dit arbejde eller fag på en ny måde. Og du vil helt sikkert få indblik i en masse problemstillinger, du ikke anede eksisterede – og bliver lettet over, at der er nogle derude, der tænker så godt og kreativt, at de allerede er nået frem til nogle rigtig gode løsningsforslag.
Tak for beretning og link, Nadja! Jeg glæder mig til at se boblerne med egne øjne.
Iøvrigt er INDEX:-sitet inspirerende, ikke blot som apetizer til besøg på Kgs. Nytorv, men også som intro til hele det brugsorienterede/-drevne felt.
Personligt stemmer jeg på <a href=”http://laptop.org/”One Laptop Per Child – en helt igennem fantastisk idé til gavn for ikke blot de specifikke, fremtidige brugere, men for hele den globale vidensbalance.
Tak for beretning og link, Nadja! Jeg glæder mig til at se boblerne med egne øjne.
Iøvrigt er INDEX:-sitet inspirerende, ikke blot som apetizer til besøg på Kgs. Nytorv, men også som intro til hele det brugsorienterede/-drevne felt.
Personligt stemmer jeg på One Laptop Per Child – en helt igennem fantastisk idé til gavn for ikke blot de specifikke, fremtidige brugere, men for hele den globale vidensbalance.
Spændende udstilling på Kongens Nytorv
Nadja har skrevet en fin artikel om INDEX 2007 udstillingen på Kongens Nytorv.
INDEX er en årligt tilbagevendende designkonkurrence med massere af gode ideer.
Det lyder som noget der er værd at kigge på.
Og en sjov ide at udstille det hele i bobl…
[…] Nadja har skrevet en fin artikel om INDEX 2007 udstillingen på Kongens Nytorv. INDEX er en årligt tilbagevendende designkonkurrence med massere af gode ideer. […]
@ Syngende + MitKBH – dejligt at se, at I er blevet inspireret til at svinge forbi Kgs Nytorv. Vend gerne tilbage med jeres syn på boblerne :-)