Hvorfor er det så f…… svært at beskrive sig selv?
by Nadja
Kender du denne fornemmelse: Du modtager en invitation til at sidde med i et spændende panel. Holde et foredrag. Være del af et advisory board. Pitche med på en opgave. Og så snart du har sagt ja, spørger en følgemail: “Sender du ikke lige et par ord om dig selv?”
Og har du det så ligesom mig? Koldsved. Klap, der går ned. Slåen knude på sig selv. Akut skriveblokering. Indre aaaaaarghhh og ydre Kaj-ansigt.
Hvis ja – så velkommen i klubben, der udover mig tæller en masse af de dygtige kunstnere, forskere og skribenter, der i tidens løb har bidraget med tekst eller billeder til Reflexioner og er gået helt kolde, når vi har bedt dem om en lille beskrivelsestekst. Og en masse utrolig dygtige folk, jeg gennem tiden har arbejdet sammen med og som første gang jeg mødte dem undersolgte sig selv i en helt uhyggelig grad. Klubben af folk, der kun med allerstørste kvababbelse formår at fortælle kort og godt om sig selv. Klubben af folk, der kan genkende mindst en af disse fem beskrivelser:
- Dels er der sådan en jante-ting. Det føles virkelig grænseoverskridende at skulle rose mig selv og på stribe fremhæve alle de positive, fede, seje, gode ting, jeg jo har gjort i mit liv uden på en eller anden måde samtidig at lave lidt grin med mig selv eller tage brodden af det.
- Dels er der sådan en tone-ting. Jeg har hverken lyst til at puste mig op eller at skrive i en kedelig-nøgtern stil, der måske passer til genren, men ikke til mig. Men samtidig risikerer jeg også at komme til at lyde mere udknaldet end tilfældet faktisk er, hvis alle de andre laver jakkesæt-præsentationer. Og jeg vil jo også gerne tages seriøst.
- Dels er der sådan en spotlight-effekt-ting. Jeg føler, at der kommer overdrevent meget fokus på mig og mine meritter, hvis jeg bralrer for bramfrit ud – men reelt kunne jeg nok larme dobbelt så meget uden, at det af den grund ville vække særlig opmærksomhed.
- Dels er der sådan en “det er federe at underspille-ting”, hvor jeg bare hellere vil have at mine meritter, handlinger, anbefalinger fra andre og værker får lov at tale for sig selv, så de ikke udfladigede ved at blive overekspliciteret. Og hvor jeg bare grundlæggende synes, det er federe at folk selv – lidt efter lidt – kan få lov at opdage nuancerne. (Problemet er imidlertid, at man jo ER nødt til at fortælle nok om sig selv til at folk overhovedet gider gå på opdagelse efter nuancerne)
- Dels er der sådan en kompleksitets-ting. Mit cv krøller og bugter sig i alle mulige og umulige retninger. Og jeg er stolt af, at der ikke er så meget stringens. At mange spor har fået lov at leve sideløbende og krydse hinanden – og jeg nu sidder med et krydsfelt af viden om mange forskellige ting. Som kan sammenstykkes på kryds og tværs alt efter sammenhængen. Så jeg synes ikke det indfanger mig og mine kompetencer, hvis jeg korter mit cv ned til elevator-pitch-version (så kortfattet, at man vil kunne nå at forklare det hele på en elevator-tur).
Hvis nej – så tillykke. Det er misundelsesværdigt, at du er i stand til helt uproblematisk at tage velfortjent credit for det, du har skabt og gjort gennem årene. Jeg håber, du sætter pris på, hvor mange kvababbelser, du bliver sparet for og ved, hvor godt det virker at være lidt bramfri.
Hvad siger I andre? Kender I fornemmelsen? Eller hører I til de bramfrie få? Er det her mest en kvindeting? Hvad gør I derude?
Jeg kender det kun alt for godt. Forleden blev jeg tagget til at skulle skrive 10 positive ting om mig selv på min blog, og jeg tog for en gangs skyld udfordringen op, fordi det irriterer mig, at jeg ikke umiddelbart kunne…
[…] **UPDATE: Nadja Pass har netop nu skrevet smukt og velovervejet om “egenbeskrivelser” på sin blog. […]
@ Anne: Ugh ja, 10 positive ting…den er hård. Jeg blev for nylig tagget til at skrive fem ting, folk ikke vidste om mig.https://nadjasreflexioner.net/2007/01/12/5-ting-du-ikke-vidste-om-mig/ Og det var straks noget andet. For der kunne jeg krybe udenom og skrive nogle af de lidt mere gaggede ting også. Tage lidt pis på mig selv (det kan jeg nu ikke huske om jeg gjorde, men muligheden var der i hvert fald – med 10 positive ting kan man simpelthen ikke snige sig udenom)
Ja, for søren. Ved at skulle skrive de 10 ting, følte jeg mig ret blottet og sårbar. Der var ingen ironi eller leg med sproget, jeg kunne gemme mig bagved. Dér står jeg nu, ubevæbnet over for folks umiddelbare tanker om de udvalgte 10.
Vældigt tankevækkende at jeg reagerede sådan.
Jeg har en standardtekst liggende i skuffen. En af de der bla-bla-tekster om mine faglige kvalifikationer skrevet i tredjeperson. Den ryger som regel med på sidste side i tilbud til de kunder, der ikke kender mig endnu. Det er upersonligt og helt ukompliceret.
Det er straks værre når profilteksten skal ud til et broget publikum eller lægges offentligt frem. Hvilken maske skal man så vælge? Uha, det er svært. Og kvindagtigt måske, men jeg tror det stikker dybere.
Den gode Ram Dass (http://www.ramdass.org) har engang belært mig om, at vi konstant træder ind og ud af en masse roller. Far-rollen, kunde-i-supermarkedet-rollen, købe-busbillet-rollen, søn-rollen, kollega-rollen… Vi tænker ikke over det, for alle er villige til at lege med og træder gerne ind i barn-rollen, kassedamerollen, buschauffør-rollen etc. Men hvilken rolle skal vi træde ind i, når vi skriver en kprofil fx? Og har vi lyst til at påtage os den rolle som profilteksten giver os over for chefen, en potentiel kunde og den gamle studiekammerat samtidig?
Hvem ved, måske er det hele bare rolle-usikkerhed. Altså sådan en rolleting (pkt. 6), der naturligvis ikke afskriver de fem andre forklaringer.
@ Mark: Meget, meget god pointe – det med rollerne. For sagen er jo, at det ikke er det store problem så snart, man kender formålet og målgruppen. Så snart det er klart defineret, om det er de faglige meritter, de personlige krøller eller de professionelle landvindinger, der skal i spil, er det forholdsvis nemt at sortere. Og så snart det er indenfor en bestemt branche eller til et specifikt projekt, man skal bevise sine kompetencer, har man også et filter, der gør det nemmere.
Men når det er den der helt åbne, for-alle-tilgængelige-præsentation-der-kan-blive-læst-i-helt-ukontrollerede-kontekster er det, at det bliver helt utroligt svært. Det er rollerne, ja. Og det tror jeg faktisk også forklarer, hvorfor jeg synes, det er meget sværere at skulle holde foredrag for 10 gode venner end for 400 ukendte tilhørere. Det er svært at skifte fra rollen som veninde, søster, studiekammerat, datter og andre uformelle relationer til den mere professionelle rolle.
Udover at det er tåkrummende at skrive kækt og positivt om sig selv i 3. person, er det i mine øjne også identitetsforvridende at skrive om sig selv i 3. person i det hele taget. Med Rimbauds udødelige ord (“JE est un autre”, læg mærke til verbets 3. person-bøjning) er “jeg” en anden. Og dét er ikke sådan lige til at spøge med. Især ikke når man, som Mark påpeger, har så mange identiteter/roller/personaer at jonglere med. Hvilken én af dem vælger man?
(Det minder lidt om at skulle holde fest for en masse af ens kæreste venner, som ikke nødvendigvis kender hinanden alle sammen, og som højst sandsynligt heller ikke kender én på samme måde. Jeg er aldrig den samme fra ven til ven).
@ Syngende – good point. Det er naturstridigt at skrive om sig selv i 3.-person. Men nogen gange – ofte – er det jo det, der efterspørges. Og så ER 3. person jo også en velkendt distancestrategi :-)
[…] 20th, 2007 · No Comments Nadja skriver om at beskrive sig selv i 3. person i professionelle sammenhænge, og det har affødt tankevækkende kommentarer, der tyder på, at kvalerne ved at skrive en sådan […]
Joh, jeg er med på den med efterspørgslen og det behageligt distancerende i strategien.
Så er det man ville ønske, at der på dansk var mulighed for at skelne mellem to slags “være”-verber, lige som på spansk: Det man essentielt ER, og så det man er i situationen.
Måske er det derfor jeg er så glad for præsens participium: En bøjning af et verbum, så det får adjektiviske funktioner. En hybrid mellem det der angiver situationelt betinget handlen og det der klæber sig til essensen i éns væren. Jeg er syngende fx. Der er dage, hvor jeg er syngende helt ind i knoglerne, simpelthen lovsyngende eksistensen. Og andre dage, hvor jeg nynner en lille melodi på cyklen eller brummer med til radioen :-)
@ Syngende: Man kan sige meget godt om præsens participier. Rigtig meget godt endda, selvom de ofte er det første, der bliver slettet i en tekst, der skal “lettes”.
Men de hører for mig at se med i samme distancerings-kategori som brugen af 3. person om sig selv. Det er stadig en måde at krybe udenom det handlende (sic!) jeg :-)
Det var også det jeg selv kom frem til, da jeg prøvede mig frem derovre på bloggen :-D
Hvis en klar unisex-ting.
(fra manden der har haft lorem ipsum som beskrivelse på hans blog i et par år).
@ Thomas – fordelen ved lorem ipsum er jo så, at folk selv kan læse deres indhold ind. Ulempen er så omvendt, at de ikke rigtig ved, hvad de skal læse ind .-)
Eller gør som en præst jeg engang havde til usabilitytest: Han begyndte at oversætte fra lorem ipsum og fremefter ;-)
@ Syngende: Fantastisk med præsten. Måske skulle man gøre sig den ulejlighed at lære den udenad – just for the hack of it :-)
Havde ikke lige set det med “selvkritiserende og spørgsmålstegnsstillende” i dit eget indlæg
om samme emne http://syngende.wordpress.com/2007/08/20/det-beskrivende-jeg/
Men det er nemlig det, der kan blive problemet med en alt for stor ophobning af lange tillidsformer… det er smukt og tænksomt, men også distancerende.
[…] og sprog , Livet som selvstændig , Kæpheste og undren For et par dage siden skrev jeg et indlæg om, hvor svært det kan være at skrive om sig selv og sine meritter, når man bliver bedt om at sende den der lille hurtige, lækre introduktion, der skal forklare, […]
[…] Og hvor meget tid er det lige, man skal bruge på at gøre sin profil lækker, krabbe rundt om beskrivelsen af sig selv og søge efter missing links? Jo flere gange man har udfyldt en profil, jo nemmere bliver det […]
[…] at ens cv mere ligner et kludetæppe end én rød tråd. Ikke så mærkeligt, at det kan være så f……. svært at beskrive sig selv, når alle ens vigtigste kompetencer ikke passer ind i de traditionelle skemaer og forventninger, […]