Jeg er forelsket – i en bygning

by Nadja

… og den findes ikke engang endnu. CCTV-bygningen i Beijing, der inden De Olympiske Lege 2008 skal være klar nok til at rumme Kinas svar på DR, så de kan dække de store begivenheder.

CCTV

Det var kærlighed ved første blik, da jeg første gang så en note om projektet i det geniale arkitektur-magasin-for-dummies-og-andre-arkitektoniske-lægmænd-men-dog-interesserede KBH. Der var noget med formen, den lysende kolos, den umulige balance på tværliggeren, rudefelterne i konstruktionen og bare ideen om en vandrende triumfbue. Så den satte jeg mig for at finde, næste gang jeg var i Beijing.

Og jeg fik involveret hele familien i jagten uden at vide, at bygningen slet ikke fandtes endnu. Måske allerhøjst var ved at få udgravet sit fundament. Men det fik os til virkelig at spotte nybyggeriet i Beijing – og det er der meget af. Og det fik os til at opdage, hvor mange af de nye bygninger, der stadig – ligesom CCTV-tårnet – bygger på den gamle kinesiske ide om, at der skal være hul gennem store bygninger, så dragerne har mulighed for at flyve igennem.

Senere så jeg en stor udstilling om CCTV-tårnet på Beijings geniale byplanlægningsmuseum – og fandt der virkelig ud af, HVOR spændende det faktisk er, om bygningen kan holde sig selv oppe. og jeg har læst interviews med den hollandske arkitekt Reem Koolhaas om visionerne med bygningen. Og udfordringerne. Der er nemlig noget med, at tværliggeren er den første af sin art, størrelse, konstruktion i verden – og derfor har krævet stort ingeniørarbejde at udvikle. Det er farligt, forførende og dybt fascinerende. Og jeg kan bare ikke få nok af den bygning.
CCTV

Så stor var glæden, da byggeriet her til sommer var nået så højt op over byggegrunden, at jeg kunne se byggepladsen fra mine forældres lejlighed:

CCTV

Og da jeg var på Louisiana igår, var bygningen ikke alene hovedillustrationen for plakaten for udstillingen “Arkitekturens grænser 1” (i øvrigt en kæmpe anbefaling værd!) – der var også masser af stof om den og dens konstruktion:

CCTV

Noget tyder på, at jeg ikke er den eneste, der har et crush på den bygning… Så jeg skyder på, at den snart vil gøre Den Kinesiske Mur selskab på listen over verdens vidundere.

Advertisement