Kinas grønne vidundere

by Nadja

Pandaer

I dag er der præcis et år til de olympiske lege i Beijing bliver skudt i gang – 08.08.08. Den nedtælling har jeg fulgt nøje siden jeg første gang satte mine ben i Beijing. For under mine 12 besøg derovre gennem de seneste syv år, har der været nedtællingsure over hele byen. Og nu – nu har urene altså talt sig ned til det tidspunkt, hvor der pludselig er mindre end 365 dage tilbage til åbningsceremonien.

Så selvom den Kinesiske Mur lige har vundet konkurrencen over verdens nye vidundere – og Den Forbudte By, Himmelens Tempel og terrakottahæren i XiAn er helt uovertrufne seværdigheder, vil det alligevel være nogle andre sider af den kinesiske arkitektur og kultur, vil præge mediernes billeder fra Kina i det kommende år. Det vil være det moderne Kina. De ottesporede vejes Kina, industriens Kina, forskningens Kina, fastfoodkædernes og sukkersygeboomets Kina, det miljøopmærksomme Kina, det energihungrende Kina, vækstens Kina. Og ikke mindst byggeboomets Kina. Der er nemlig kolossale byggeprojekter i gang over hele landet – i et omfang og en hastighed, der fuldstændig kan tage pusten fra en:

Byggeprojekter, der om præcis et år skal skabe omgivelserne for det mest ambitiøse – og givetvis også mest kontroversielle – OL nogensinde. Byggeprojekter, der skal præsenteres på EXPO i ShangHai i 2010. Byggeprojekter, der skal sikre tidssvarende boliger til de 20 millioner kinesere, der i disse år flytter fra landet til byerne. Byggeprojekter, der skal være tænkt så grønt, bæredygtigt og miljøvenligt som muligt, hvis omgivelserne skal kunne klare de massive forandringer og verdens energiressourcer skal kunne følge med den nye kinesiske middelklasses drømme om faldstammer, varmeapparater og rindende vand.

Hvem ved – måske er det blandt de grønne, selvforsynende minisamfund, vi skal finde nogle af de mere nyskabende bud på verdens nye vidundere?

——-

Hvis du vil vide mere om det massive byggeboom, har jeg for nylig interviewet Dansk Arkitektur Centers direktør, Kent Martinussen, om udstillingen CO-EVOLUTION, hvor fire danske tegnestuer i samarbejde med fire kinesiske universiteter havde udviklet forskellige bud på, hvordan man kunne skabe nye, grønne vidundere i Kina. Den er bragt i DONG Energy’s kundemagasin Strømninger og kan læses her. Og hvis du en dag skulle være så heldig at befinde dig i Beijing, er det en stor anbefaling værd at begive dig ned i bunden af Den Himmelske Freds Plads (den modsatte ende af indgangen til Den Forbundte By), hvor Beijings byplanlægningsmuseum har til huse. Superspændende udstillinger – og masser af gode appetizers til OL 2008 + fremtidsvisioner for Beijings miljøprofil, arkitektur og infrastruktur.

Advertisement