Copenhagen Cool?
by Nadja
Selvom det ville have været højst på sin plads, har jeg vist endnu aldrig rigtig fået rost “Tyler Wallpaper Brûlé’s” nyeste skud på “nyskabende magasiner-stammen”: MONOCLE: A Briefing on global affairs, business, culture & design.
Men for pokker, hvor er det godt. Superlækkert, superrelevant, super-tanke-og-idevækkende og ikke mindst et godt bud på fordybelse og tematisering midt i den ellers så flygtige og enkeltsagsfokuserede nyhedsstrøm.
Men det var egentlig slet ikke MONOCLE i sig selv, jeg ville skrive om nu. Det var snarere det aktuelle nummer – July/August 2007 – der handler om byliv. Komplet med en kommenteret liste over verdens 20 mest “liveable” byer, MONOCLES bud på den perfekte hovedgade, pluk af forskellige “city-slicke” sager, parker og udstyr fra hele verden og fem spændende tænkeres syn på forskellige byers udvikling.
Som de danske medier ikke har undladt at kommentere, har København fået en flot 2. plads på listen over de 20 bedste byer. Kun overgået af…München. (så så man lige München…) Og København omtales i den forbindelse som en funky boom-city fuld af kreativt talent, grønne parker, havnebade, cykler, lækkert design og ny arkitektur. Ovenikøbet interviewes Ritt B. om borgmesterkontorets planer for yderligere udvikling af den cool “kopenhagenism”. Som trumfkort er både Emmery’s og STORM med på MONOCLES perfekte hovedgade og det danske sommer-/kolonihavehus hyldes som en af de gode ting at have i – nærheden af – en by.
Alt det er der jo sådanset ikke så meget nyt i – selvom man som priviligeret Københavner godt kan komme til at tage det hele lidt for givet, så det er OK at blive mindet om det en gang imellem. Men det jeg især hæftede mig ved, var faktisk MONOCLES bud på fem forbedringspotentialer. For dem er jeg mycket enig i – og her kommer de + undertegnedes kommentarer:
01) A few more city-sweepers
HØRT! siger den sure dame her, der er træt af at skulle tømme sin cykelkurv for skrald hver morgen. Selvom jeg også kan se en vis skønhed i skraldet – jvf mit lille skralde projekt – “What a waste – collaborative art that wasn’t meant to be”
02) Embrace longer trading hours
Jeg ved godt, at jeg superprivligeret over at bo lige ved Sankt Hans Torv, hvor der ALTID er mindst en god grønthandler, lækker take-away-biks og kiosk åben, og hvor Irma City + kaffebarerne holder lææææænge åbent. Men jeg bliver så trist at bevæge mig ind til K efter butikkernes lukketid og mærke den døde, døde stemning der, hvor der kunne være allermest liv. Som selvstændig er jeg ligeglad, for jeg vælger konsekvent at undgå ISO (nu SuperBest :-( og IKEA om lørdagen, men det er da absurd, at butikkerne kun har åbent, mens kvinder på barsel, studerende, arbejdsløse og selvstændige har mulighed for at shoppe. Fedt for os, der slipper for køerne – men da ikke særlig smart hverken for de forretningsdrivende eller fra lønmodtagerne, der må stå i alenlange køer hver lørdag formiddag.
03) Why not become northers Europe’s 24-hour creative hub and bridge Asia and North America?
Godt spørgsmål, og udefra set er potentialet oplagt. Indefra set skal der dog nok lige gøres op med nogle mentale arbejde-fritids-opdelinger og tryghedsnarkomanier – selv i den “kreative klasse” – før København er klar til at trykke igennem.
04) Work faster to improve the area around the central station.
Og vær i det hele taget mere åbne overfor nye spunky arkitekturforslag. Jeg har længe undret mig over, at de forskellige borgerforeninger havde så stort held til at bremse alt fra funky højhuse på Christianshavn til Norman Foster-flotte Tivoli-tårne. Og jeg håber virkelig, at den nye forening spARK får held til at skabe debat om fremtidens københavnske arkitektur. I hvert fald har de foreløbig med deres kronikker om de københavnske venneforeninger, formået at gøre undertegnede ekstra opmærksom på, hvor meget foreninger som “Tivolis venner” og “Foreningen mod fejlplacerede højhuse” kan ødelægge af spændende nye tiltag. Lad os håbe, at spARK for hul igennem til andre end mig – for hvor ville det være dejligt, hvis byen fremover kunne få et par funky nye vartegn (uden at det af den grund skal gå ud over de fredede områder – kombi).
05) A network of better newsstands. The city deserves better places to buy printmedia.
Ja, Ja, JA. Jeg har aldrig rigtig tænkt over det på den måde tidligere. Men det er lige præcis noget af det vi mangler for rigtigt at kunne rykke som metropol. Vi mangler steder, hvor kvalitetsmagasiner som MONOCLE (og Reflexioner :-) og alle de andre spændende tiltag, der lægger sig mellem bog og magasin kan trives og blive let tilgængelige. Alle de meget ens dame- og ugeblade stortrives – men der er næsten ingen steder, hvor man naturligt kan få fat i den slags genrehybrider, der er for dyre til kioskerne og alligevel ikke rigtig passer ind på boghandlernes hylder – og derfor har de meget ringe vilkår på det danske marked. Men de er vigtige – ikke bare for den enkelte læsers inspiration og mentale udvikling, men også fordi et levende magasinmarked er vigtigt for alt fra den politiske til den kulturelle debat. For videreudviklingen af samfundets nuancer, præsentationen af skæve ideer, baggrundsartikler, nye streger og vinkler, moderne kunst og grafik. Med et magasin i hånden føles det helt naturligt at sætte sig alene på en cafe. Med et magasin i hånden får man indblik i stort og småt, bliver opdateret på alt det, man i forvejen interesserer for og får indblik i helt nye områder, man ikke anede, man interesserede sig for. Jeg ved godt, at det er i både MONOCLES og Reflexioners interesse, at der sker noget på dette felt – men det er også i samfundets interesse :-)
Kom så allesammen. Let’s make Copenhagen endnu cool’ere.
[…] Læser at København er cool. […]
[…] dyre udenlandske magasiner i stakkevis og læser hver eneste petitstofnote (endnu engang points til Monocle for helt sublime […]
1. Klart nok, flere gadefejere. Og dem, som fejer gaden kunne måske også få overdraget ansvaret for at rydde op på cykelkirkegårdene, både de under- og overvands!
2. Selvfølgelig – LUK lukkeloven. Både af hensyn til os selv, men også gæsterne. Jeg har kontakt med mange udenlandske turister, som er skuffede over de korte åbningstider, særligt de, som er så uheldige at besøge København over en række skæve helligdage.
3. Selvfølgelig skal vi være Nordeuropas 24-timers hub! Trods den snærende lukkelov har vi trods alt større potentiale i den retning end alle vores nabo-metropoler. Og vi har døgnåbne børnehaver mv., som funker sgidegodt!
4. Jeg er ikke enig, Nadja! “Mange nye spændende tiltag” kan smadre den historiske bymidte. Jeg har selv den tvivlsomme fornøjelse at bo i skyggen af Codan-huset og passere “Sheraton” og SAS Hotel Royal dagligt til fods og blive ramt af det elendige udenomsklima disse – relativt små – højhuse producerer af vind og kulde.
Det er uomtvisteligt, at området omkring Hovedbanegården lider stærkt af mangel på omsorg for alle de rejsende, besøgende i Tivoli og på Vesterbrogade. Overdæk banegraven, lav bredere fortove, omdan biludlejningsfirmaerne til gallerier og caféer. Gør Vesterbrogade fra Trommesalen til H.C. Andersens Boulevard til et stort langt kæmpe torv. Gør H.C.A Boulevard til en rigtig boulevard, med træer, langsomtkørende trafik, brede fortove, fortovsrestauranter på solsiden hele vejen fra Langebro til Bispeengbuen, ja læs videre på http://www.metropolzonen.dk
5. Ja,bestemt!
Mvh
Erik Willumsgaard
@ Erik
Jeg ved jo godt fra en af dine tidligere kommentarer, at du ikke er enig i punkt 4. Men jeg synes ikke, man kan bruge CODAN-bygningen og SAS-hotellet som bedømmelsesgrundlag. Jeg er jo ikke selv hverken arkitekt, ingeniør eller byplanlægger, men så vidt jeg kan forstå på sagkundskaben er de nye typer højhuse helt anderledes tegnet end de gamle klodser – og der vil ikke være problemer med vindtunneller på samme måde.
Og så er der jo også en masse andre spændende projekter, der slet ikke er højhuse, men som alligevel bliver bremset igen og igen. Og her mener jeg ikke, at man altid pr. definition skal argumentere for at bevare status quo.