Så er fredningssæsonen forbi for alle kronprinsesser, der blev gift for tre år siden og nu har født barn nummer to

by Nadja

På forsiden af det seneste nummer af SE&HØR er hovedhistorien, at Mary er elendig til dansk. Eksperter slår alarm, fordi kronprinsessen taler engelsk heletiden. Og det er – ifølge chefredaktør Henrik Qvortrup – sandsynligvis også grunden til, at kronprinseparret aldrig har givet det interview som de ifølge Jes Dorph Petersen (forsidehistorie i samme blad for et par uger siden) ‘skylder’ det danske folk.

Pas på, du ikke ender som Prins Henrik
Sprogproblemerne – der i samme åndedrag giver SE&HØR mulighed for spydigt at advare Mary mod at havne i Prins Henrik-fælden – er blot den seneste anklage i rækken mod Mary, der ellers siden sin entre på den royale scene udelukkende har mødt ros, glæde og gyldne smil.

Og det er desværre så helt utroligt forudsigeligt, at jeg vil tro, at Mary på forhånd har været advaret om, at der straks efter barnefødsel nummer to ville sætte helt nye toner ind i mediedækningen af hende. For sådan er sladderbladenes royale cykuls altid – med mindre man er norske Mette-Marit, der som enlig mor med ‘housebaggrund’ vendte den helt på hovedet ved at tage alt skraldet i forbindelse med forlovelsen og først nu – efter royal barnefødsel nummer to (den førstefødte er i dette tilfælde udenfor nummer) – har vundet nordmændenes respekt.

Fast og forudsigelig cyklus
Ellers slår det aldrig fejl. Hver gang en ny, ung kvinde træder ind på den royale scene som kongelig brud, kan hun se frem til et par år som sladderbladenes ultimative kæledægge. I de første par år omkring forlovelse, bryllup og barnefødsel nummer 1 vil der ingen ende være på populariteten. Hun vil blive båret frem og alt, hvad hun rører ved, klæder sig i og siger i forbindelse med snoreklippene vil blive rost til skyerne. Hun kan ikke fejle.

Men så – meget ofte i forbindelse med barnefødsel nummer to – falder hammeren. Hårdt. Ondt. Uigenkaldeligt. Og så er der ingen ende på, hvordan alle de grimme historier og irritationsmomenter sladderbladene har gemt på i de første år skal frem i projektørlyset. Og allerhelst vil bladene kunne introducere en ny, ung, smuk, sprød kvinde på den royale scene samtidig, for at spænde buen, jalousien og frygten for at falde i mediernes og befolkningens unåde til det yderste.

Da Mary gjorde sin entre på den danske scene, måtte Alexandra (nu grevinde) kort efter Prins Felix’s fødsel se sig udskældt i medierne efter flere år på toppen end det er de fleste forundt (skyldtes en kombination af Fredes ret sene brudefærd og Joachim + Alexandras ret forskudte forældreskab). Men så snart Mary gjorde sin entre faldt hammeren hårdt mod Alexandra. Og nu, hvor Mary har født barn nummer to og Marie Cavallier stadigt mere ligner et bud på en ny dansk prinsesse, er der ingen ende på, hvordan Mary bliver kritiseret, mens Marie Cavallier i alle billedtekster bliver fremhævet som “smuk”.

Synkrone prinsesseskæbner i Danmark og Spanien
Mary og den spanske kronprinsesse Letizia, der har fulgt hinanden helt synkront siden deres bryllupper med en uges mellemrum for lidt over tre år siden, synkrone fødsler af førstefødte tronarvinger (i Spanien dog en prinsesse) og synkrone fødsler af barn nummer to. Begge har nydt umådelig popularitet indtil nu. Og begge beskydes nu med kanonsalver lige i kølvandet på barnedåbene.

Mary’s fald fra tonen blev skudt i gang, da hendes nye pageklip blev kaldt konet og kedelig og tog til under det svenske statsbesøg i foråret – kun få uger efter Prinsesse Isabellas fødsel – var bladene heller ikke sene til at fremhæve de flirtende undertoner mellem Kronprinsen og den – stadig ugifte – Kronprinsesse Victoria. Hun var frisk, smuk, venlig, varm og flirtende – mens Mary gik derhjemme på barsel og virkede så kedelig og konet, at Frederik naturligt nok stillede sig tættere på Victoria under det officielle foto…

For Letitzias vedkommende går kritikken på, at hun viser sig for lidt ved officielle lejligheder (og hendes søsters nylige selvmord plus behov for en anelse barsel bliver ikke betragtet som plausible undskyldninger) – og desuden går der livlige rygter om, at hun får kosmetiske operationer.

Hårde år forude
Begge kronprinsesser går et par hårde år i møde nu. Medierne føler, de har frit spil overfor dem, fordi de forventes at betale tilbage for al festivitassen i forbindelse med deres storslåede bryllupper. Samtidig har de med fødselsne gjort hvad man forventede af dem. Flere unger i rækken vil være velkomne og skal nok få deres behørige pressedækning, men de vil ikke rokke mærkværdigt ved kronprinsessernes position. Samtidig vil der være evigt udkig efter, om de bliver ved at være lige så smukke og velklædte som de forventes at være. Indtil de bliver dronninger, forventes de nemlig stadig at være prinsessesprøde at se til – også efter div. børnefødsler og også selvom de begge er fodt oppe i 30’erne. Den royale cyklus skal nok vende til deres fordel igen om nogle år – den slags bølger nemlig op og ned. Men hvor ER det nådesløst, mens det står på.

Og hvor man bare godt forstår, at Prinsesse Diana og Alex i sidste ende brød ud, den japanske kronprinsesse har lidt af depressioner i årevis, at kronprinsesse Victoria fik nervøs spisevægring og at Dronning Silvias smil er blevet Botox-stift i betrækket. Jojo Henrik Q, du har da ret i, at det er en priviligeret tilværelse de lever. Men I gør det altså heller ikke let for dem at blive ved med at levere varen.

Læs min artikel om ‘Sladderbladenes retorik’ her.

Advertisement