“Er de ven med dem selv?” (og andre spørgsmål, der bider sig fast…)

by Nadja

Sidste lørdag læste jeg denne anmeldelse af Max Frisch-bogen ‘Spørgeskemaer’ i Politiken. Og det var en af de anmeldelser, der straks fik mig til at trække i regntøj og røjser og trave tværs gennem den regntomme by ind til Atheneum. For jeg måtte bare eje den bog. Og det skulle være NU.

Jeg har nemlig haft et blødt punkt for Max Frisch siden jeg læste Homo Faber i tysk i gymnasiet – men selvom hans ‘Tagebuch’, hvor disse spørgeskemaer oprindeligt er trykt, har stået på min hylde sin studenterfesterne (for 15 år siden i disse dage), har jeg aldrig fået den læst. Og jeg kendte derfor heller intet til eksistensen af de ni spørgeskemaer med grundtemaerne: Menneskehedens overlevelse, ægteskab, kvinder, håb, humor, penge, venskab, faderskab, hjemland, ejendom og død.

Men NU. Nu hvor jeg kender til dem og har læst dem og reflekteret over dem, er de helt og aldeles uafrystelige. En perlerække af grundlæggende, provokerende, exfolierende, sylespidse spørgsmål om tilværelsens ulidelige letheder og tungvendigheder. Spørgsmål af den slags, det gør ondt at stille sig selv. Men som ikke desto mindre åbner ens øjne og tankebaner for helt nye sider af ens egen personlighed – og tilværelsens små krøller. Eminent til stille, bidende selvreflexion – og sikkert et fabelagtigt grundlag for en raffineret selskabsleg.

Jeg plukker her et par af spørgsmålene til jer – men anbefaler ellers stærkt at læse spørgeskemaerne i deres helhed. For det er især i helheden, sammenstillingen og mellemrummene mellem de mange spørgsmål at de helt store spørgsmål opstår:

Er De sikker på, det virkelig interesserer Dem, om menneskeheden overlever, efter De og alle Deres bekendte er døde? (Hvorfor? – Stikord tilstrækkeligt)

Overbeviser Deres selvkritik Dem?

Hvilket håb har De opgivet?

Har De humoristisk sans, når De er alene?

Er De bange for de fattige? (hvorfor ikke?)

Er det nogensinde sket for Dem, at De ikke har haft nogen venner, eller ville De så ganske enkelt slække på Deres krav?

Er De ven med Dem selv?

Advertisement