Er vi ved at drukne i skrald?

by Nadja

Bananskræl

Med gigantiske skraldeskulpturer fordelt over hele byen, har Københavns Kommune netop igangsat kampagnen ‘Ren by’, der går ud på at få os alle sammen til (ret bogstaveligt talt) at feje for egen dør.

På projektets hjemmeside renby.dk forklarer folkene bag kampagnen de store skulpturer sådan her:

GIGANTISK SKRALD
Gigantiske skraldeskulpturer placeret lokalt i København skal sørge for at skraldeproblematikken ikke er til at overse. Den 25. maj faldt tæppet for de seks giganter ved en en multi-ferniseringen på Rådhuspladsen. Skulpturerne står på pladsen til og med den 30. maj, hvorefter de vil pryde lokale pladser rundt omkring i København frem til efterårsferien. Sommeren over og mere til, kan man altså mødes ved bananen, dåsen eller avisen. Eller hvad med kaffebægeret, pizzabakken eller tyggegummiet.

Her står de
Avisen: Trianglen ved indgangen til Fælledparken
Dåsen: Nørreport station
Kaffebæger: Vesterbros torv
Bananskrald: Sct. Hans torv
Pizzabakke: Kgs. Nytorv
Tyggegummi: Christianshavns torv

Med et godt glimt i øjet vil vi gerne minde borgerne om, at skrald skal i skraldespanden. Havner det på gaden, vokser skraldeproblemet sig gigantisk. Og så er “det en kunst at holde byen ren”.

Ideen er god, synes jeg. Og meget tiltrængt. Det har længe været somom papirkurvene ikke rigtig kunne følge med antallet af latte-to-go-bægre og pizzabakker. Og selvom jeg gik lidt humoristisk til det i min billedserie “What a waste – collaborative art that wasn’t ment to be”, kan jeg faktisk blive ret irriteret over at komme ned hver morgen og skulle fjerne shawarmasølvpapir, cola-dåser og tomme slikposer fra min cykelkurv hver morgen.

De opsigtsvækkende pop-art-skulpturer er for mig at se god motivationsretorik, der gør opmærksom på problemet i gadebilledet – der hvor man lige står med bananskrællen, pizzabakken eller den tomme dåse. Og måske lige tænker en ekstra gang, før man “taber” den.

Den medfølgende kampagnefilm er heller ikke så tosset, når det gælder om at spærre vores øjne op for vores egen betydning for problematikken:


Desværre er det medfølgende kampagne-site knastørt og meget belærende i tonen. Virker somom det mest er lavet for at imødekomme sure gamle damer, der ringer ind og spørger, hvorfor man ikke bare udkommanderer de arbejdsløse til at gøre rent i byen. Og som næppe er dem, der ynder at læse svaret på nettet.

Når de andre elementer faktisk er rigtig godt tænkt, er det ærgerligt, at kampagnen ikke bliver fulgt ordentligt op på nettet. For når nu de ellers er ret fremme i skoene med motivationsretorik, YouTube og et punkt på webben, der handler om borgerinddragelse, må man undre sig over, at de har gjort mere alvor af at inddrage borgerne…

De skulle da bare have sagt billed- og erfaringsdeling. Så skulle der nok være andre end mig, der havde en del skraldebilleder liggende i samlingen :-)

Advertisement