Nyt tårn på Christiansborg: Kobbertårnet med kongekronerne viger for en miniudgave af Empire State Building

by Nadja

Empire State Building, Copenhagen

Som mange københavnere nok har bemærket, er Christiansborgs tårn under modernisering. I stedet for det gamle kobbertårn med de tre kongekroner, vil det fremover være en tro kopi af Empire State Building i New York – dog i miniformat.

Nyt tårn er en gave fra USA
Det blev meget vel modtaget, da USA her i foråret tilbød Danmark – sin tro væbner – en miniversion af Empire State Building som nyt tårn på Christiansborg. Det er en stolt tradition, at lande der har hjulpet hinanden besegler deres venskab med gaver. I Frankrig ses der stadig en miniatureudgave af Frihedsgudinden ved en af broerne langs Seinen. I Washington D.C. blomstrer hvert år et ocean af japanske kirsebærtræer, som Japan i sin tid har foræret til USA. I rustkammeret på Kreml kan man se de mange rariteter Zarerne modtog fra nær og fjern, ambassadører og fremmede monarker. Og her i Danmark har vi for eksempel Eilatstenen på Israels Plads, som danskerne fik som tak for hjælpen med jødernes flugt over Øresund.

En sejr for demokratiet
Blandt de danske republikanere har der længe været utilfredshed med, at Christiansborg – det danske demokratis væsentligste højborg – har haft tre kongekroner på toppen af kransekagen. “Det er en unødvendig sammenblanding af monarki og demokrati, der er helt upassende for det 21. århundrede”, udtaler flere uvildige kilder. Uafhængigt af hinanden tilføjer de “Med en miniudgave af Empire State Building viser vi, at vi er klar til at tænke nyt”. Kritiske røster mener dog, at det ikke er særlig fremsynet at benytte en kopi af et allerede kendt bygningsværk – der ovenikøbet symboliserer en længst forgangen tidsalder – som Københavns nye vartegn. Atter andre frygter, at det nye tårn – der rager noget højere op end det oprindelige tårn – vil skabe nye vindtunneller i gaderne, som vi kender det fra storbyer med mange højhuse. De tilføjer, at det er vigtigt at bevare Københavns særlige lavtbebebyggede profil.

Endelig nyt lys på København
Med det nye tårn vil folkestyret fremover gøre sit til at lyse København op om natten. København er ofte blevet skoset for sin meget diskrete aftenbelysning, hvor det nærmest kun er det nyrenoverede Gefionspringvand, der er spektakulært oplyst om natten. Men det vil der blive lavet om på nu. For planen er, at Christiansborgs nye tårn – med den oprindelige Empire State Building som forbillede – vil blive belyst med forskellige farver alt efter årstiden, så det for eksempel bliver klædt i rødt til jul, Valentines day og grundlovsdag. Og helt glemt bliver de kongelige ikke: Det er også allerede besluttet, at det hvert år på Prins Christians fødselsdag vil blive klædt i babyblåt lys og lyseksperterne håber, at Kronprinsessen denne gang nedkommer med en lille prinsesse, så der også vil brug for at tænde det lyserøde lys på tårnet en gang om året.

Farvel til folkekært tårn
Det har ikke været let for københavnerne at tage afsked med det gamle kobbertårn med de tre kongekroner på toppen. Mange husker, hvordan den mindste af de tre kroner stod model til de 25 kunst-kongekroner forskellige danske kunstnere dekorerede og placerede på udvalgte steder i København i forbindelse med Dronningens og Prinsens sølvbryllup i juni 1992. Og selvom der flere gange har været problemer med det tunge kobbertag – der som mange vil huske i sin tid blæste af og dræbte en ventende buspassager – har mange forbundet tårnet tæt med Københavns identitet, selvom tårnet først kom til som en del af det 3. Christiansborg Slot fra 1928.

Ikke første gang, der ændres på Christiansborg
Det er langtfra første gang, der ændres på Christiansborg slot. Som bekendt var lå her oprindeligt Københavns Slot, med det berygtede Blåtårn, hvor Christian den 4.s datter Leonora Christina sad fanget efter hendes mand, Corfitz Ulfeldt var blevet henrettet for landsforrædderi. Og siden har der ligget to andre slotte, der begge er brændt ned. Fra det første Christiansborg har vi i dag kun ridebaneanlægget, Eigtveds små pavilloner og marmorbroen tilbage. Fra det andet Christiansborg har vi slotskirken – hvor Dronning Ingrid lå lit-de-parade og Prins Christian blev døbt. Men heller ikke den står helt originalt tilbage, for den brændte så tragisk efter en nødraket fra pinsekarnevallet landede på taget og måtte genopbygges næsten fra grunden. Med det nye tårn for ikke alene Christiansborg, men også København, en helt ny sky-line.

Miniudgaven af Empire State Building er tegnet af den kendte amerikanske arkitekt April Snar og vil blive afsløret for offentligheden den 1. april 2007.

Advertisement