Per Flys ‘Forestillinger’ – hurra for en søndags-serie med kunsteriske kvaliteter

by Nadja

Forestillinger

Det her er farligt. Det er farligt at rose noget, der kun lige er begyndt – og som sagtens kan vise sig at vande ud på halvvejen. Men jeg satser…for for pokker da – midt i mediebruset om DR-huset og Kulturministerens Irak-korrespondance glimtede en rigtig god DR-nyhed frem på skærmen i søndags: Per Flys nye søndagsserie Forestillinger.

Der er tale om seks afsnit med hver sin hovedperson og hver sin virkelighed – der alle omhandler præcis den samme begivenhed: Opsætningen af et Shakespearestykke på et københavnsk teater – og relationerne mellem skuespillerne, instruktøren og resten af holdet bag scenen. Og så vidt jeg kan forstå, er det tanken, at det hver gang tager udgangspunkt i præcis de samme scener, som vi så oplever fra forskellige synsvinkler.

Spændende, meget spændende, synes jeg. Nuvel – jeg har set film, der gjorde det samme. Men at lege med tv-seriens univers på den måde, synes jeg er fræk. For her kommer hvert afsnit i sig selv til at fungere som en udemærket lille novellefilm, der sagtens kunne have stået for sig selv. Man føler, lider, erkender og græmmes med hovedpersonen. Skuespillet er i sig selv brilliant på flere fronter – og metametameta-niveauerne med skuespillere, der spiller skuespil fletter sig flot ind i hinanden. Og så er det en ekstremt fascinerende tanke, at der på søndag kommer mere af præcis det samme – og så alligevel (formodentlig og forhåbentlig) noget HELT andet. Jeg bæver næsten ved tanken om alt det tankegods, der hos publikum kan opstå i spændingsfelterne mellem de mange virkeligheder.

Se den, støt den og bak op om den – det var så vidt jeg kan forstå kun lige på nippet, at dramachefen lod et så ‘smalt’ projekt passere. Men lad os i fællesskab vise analysebureauerne, tv-meter og mediabureauerne, at det her ikke er smalt. Det er kærlighedshistorier, for fanden. Bredere og lettere genkendeligt bliver selve emnet jo ikke. Lad os bevise, at vi godt kan klare – og faktisk sætter rigtig meget pris på – at nogen tør udfordre genren, kronologien, virkelighedsopfattelsen og forventningerne til, hvad man kan og ikke kan i TAXA/KRØNIKEN-slottet.

Advertisement