Bliver QUINOA det nye spelt?

by Nadja

Forleden købte jeg en pakke Urtekram QUINOA-flakes. Jeg havde aldrig hørt om quinoa før, men jeg er en sucker for nye produkter og bagsiden lokkede med morgenmadslykke:

Den sydamerikanske frøsort quinoa har været dyrket i mere end 700o år og er dermed en af verdens ældste afgrøder. Dyrkningen af quinoa er mest udbredt i landene omkring Andesbjergene.

Quinoa er speciel på grund af en høj næringsværdi og et højt indhold af protein. Derudover har quinoa en optimal aminosyrebalance, da den indeholder alle de essentielle aminosyrer som kroppen har brug for.

Og fint nok smagte den da, da jeg i weekenden sad over min lange avismorgenmad…og så et større opslag i Politiken om quinoa, der både var så og så sundt og ikke mindst helt klart smagte bedre end couscous – men iøvrigt kunne bruges til det samme.

Så så man lige quinoa gøre sin entre på den gastronomiske scene. For lur mig,  om ikke quinoa snart bliver det nye spelt. (Hvis I kunne se mig nu, ville I kunne se, at jeg dasker til min næse som var jeg sagfører Skjold Hansen, der skulle overbevise Musse om, at hans næse aldrig tager fejl)
Kan I ikke huske dengang, man aldrig havde hørt om spelt før. Og så pludselig var det i sig selv et plusord, at noget var med spelt. SPELTpasta, SPELTboller, SPELTbrød, SPELTmel. SPELT; SPELT; SPELT. Men spelten er ved at være lidt udslidt, og vi kan jo ikke i evigheder blive ved med at opfinde nye autentisk klingende gård-navne, der kan raffinere nye typer økologisk specialmel (eller altså – jo det tror jeg nu nok vi kan…men bare for pointens skyld).

Jeg spår quinoa en stor fremtid (men undlader klog af skade at sætte tidsramme på, hvornår det for alvor slår igennem). Og indser klart ironien i, at jeg alene ved dette blogpost er med til at påvirke tendensen i den retning…

Advertisement