ARoS i flammer

by Nadja

I går aftes blev der første gang sat ild til ARoS, og de næste par uger vil det Århusianske Kunstmuseum (der i parantes bemærket får mine varmeste anbefalinger, hvis man befinder sig i nærheden af smilets – og Cafe Englens – by) hver aften stå i video-flammer.

Der er tale om et videokunstprojekt, der handler om at bringe værkerne og kunstoplevelsen ud af museumbygningerne – at sætte tanker og følelelser igang hos de forbipasserende på gaden. Hvad den præcise motivationsretorisk pointe var – noget med at brænde vestens kulturelle rødder??? – stod ikke klart i Go’ Morgen Danmark-indslaget. (For den slags kan jeg jo godt lide at starte hjemmearbejdsdagen med…)
Men på ARoS hjemmeside kan man blandt læse

Med sin tyste, flammende tilstedeværelse vil værket både vække fascination og undren. Ilden har både en besættende og rensende kraft. Den kan både drage og vække rædsel, ødelægge og skabe nyt liv. Den er et billede på politisk uro i verdens brændpunkter, men også det livgivende element, der holder kolde kroppe varme i natten. Ilden har kulturhistorisk været ét af de stærkeste symboler, som der nu bliver sat ny form på.Den rituelle afbrænding har undertitlen Burning the roots of Western culture og er et led i en større afbrændingsturné, der bl.a. involverer Colosseum i Rom og Louvre i Paris.

Vildt, oprivende og pyromanfascinerende forfærdeligt ser det ud. Se de spektakulære billeder på kunstnerne – Thyra Hilden og Plo Diaz’ – egen hjemmeside: cityonfire.org

Advertisement