Just do it? (iværksætter-balancen mellem forberedelse, markedsføring og vovemod)

by Nadja

Jeg læste lige Sidsel-Maries overvejelser om iværksætteri eller ej efter endt kandidatgrad. Typiske opstartsovervejelser om, hvor meget man skal henholdsvis

  1. bekymre sig/forberede sig på forhånd
  2. ‘pakke’ produkterne/gøre sine drømme og visioner salgbare
  3. bare kaste sig ud i det

Jeg tror, det bedste råd er at mixe ‘all of the above’. Og at det kommer meget an på ens baggrund og typen af den virksomhed, man gerne vil starte, hvilke af de tre, der vil falde en let – og hvilke man skal tvinge sig selv mere til.

Groft overgeneraliserende vil jeg tro, at bekymringen og forberedelsen vil falde akademikere (og måske i særdeleshed som humanist, som jeg – og så vidt jeg kan forstå også Sidsel-Marie?) forholdsvis let. Mens vi kan have en vis berøringsangst overfor at ‘pakke produkterne’ og hele salgsdelen af iværksættertilværelsen. Fordi vi pludselig synes, det bliver så overfladisk og ‘sælger-agtigt’. Og det med bare at kaste sig ud i det kan være temmelig svært, når man er vant til at researche, undersøge, afveje og overveje alt, tage forbehold og argumentere for og imod.

Så her er lige et par kommentarer/erfaringer/indspark i den forbindelse:

At pakke sine visioner til produkter
Hvis – og jeg indrømmer, at den her har været meget hård for mig selv at sluge, og at jeg endnu ikke selv er noget mønstereksempel – man IKKE er klar til at pakke sine tanker til produkter og skære dem til, så de bliver forståelige for andre end en selv, så man måske beholde drømmene som sin hobby/fritidsbeskæftigelse. For hvis der skal komme en rentabel virksomhed ud af det, SKAL tingene altså kunne pakkes på en måde som folk kan forholde sig til – og til produkter, som de har lyst til at købe. Og det behøver ikke at betyde, at man går på kompromis med kvaliteten, dybden eller visionerne. Det er bare et spørgsmål om at tage de klassiske fire markedsførings P’er – product, place, price og promotion – helt alvorligt og tænke dem ordentligt igennem.

Og selvom jeg indimellem kan synes, at ordet forretningsplan bliver skudt lige lovlig hurtigt afsted i alle samtaler (ligesom ‘så må du se, at få din en coach’), så er det faktisk en rigtig god ide at bruge den nødvendige tid på at skrive en ordentlig forretningsplan (det smager ovenikøbet lidt af forberedelse, livrem og seler – selvom formålet primært er at tænke forretning, salg og produkter. Arbejdet med forretningsplanen tvinger nemlig en til tænke rigtig grundigt igennem, hvad det er man vil og hvorfor. Og især som humanistisk iværksætter kan det være sundt, fordi man er nødt til at erkende, at man ikke kan tjene pengene på, at alle de andre fra KUA synes det samme, som en selv. Det er altid dejligt – men det er desværre bare ikke, der pengene ligger. Hverken kundernes købekraft eller de potentielle investorer, der bare kræver et helt andet sprog og en helt anden slags argumenter for, hvorfor noget er en god forretningside.

Jeg sidder selv og arbejder med forretningsplanen for det nye Reflexioner nu. Jeg har ikke tidligere fundet så mange af de offentlige web-redskaber til den slags nyttige. Men nu har jeg også et lidt sygt forhold til alt, hvad der smager af skabeloner og dispositioner, så det er nok bare mig… Men igår faldt jeg over et rigtig godt redskab på startvaekst.dk. Så det fortjener lige en anbefaling. Det er en interaktiv og meget grundig skabelon til en udvidet forretningsplan, som man først udfylder efter, man har besvaret en række spørgsmål om den virksomhed, man gerne vil starte. Og så sørger den automatisk for at stille de kritiske spørgsmål på de rigtige tidspunkter. Det gør ondt på den gode måde – og jeg kom meget langt igår på meget kort tid. Selvfølgelig fordi jeg havde det meste i hovedet på forhånd og allerede har fem års erfaringer til at trække på så den første blåøjethed er blevet forvandlet til hyperrealisme – men det blev alligevel uhyggeligt meget mere konkret – og mere ‘business-agtigt’, da jeg først kom igang med formulere det ‘på papir’.

Jeg brugte den udvidede version, fordi jeg skal til at væskte nu efter 5 år. Men der er også gode opstartsværktøjer og test-dig-selv-og-dine-kompetencer-værktøjer for helt grønne iværksættere.

Just do it – but stay in beta
Men selv den bedste og grundigste forretningsplan er intet værd, hvis man ikke begynder at iværksætte planerne. Man kan aldrig forberede sig godt nok – til gengæld kan man meget let komme til at overforberede sig så meget, at man aldrig kommer igang – eller så meget, at man ikke er klar til at justere og være fleksibel, når man endelig kommer igang – og det hele så viser sig at være forældet. For virkeligheden, markedet, kundernes ønsker og udviklinger viser sig altid at være anderledes, end man havde forventet. (eller simpelthen bare ændrer sig markant på de tre måneder, der går, før man kommer igang med at realisere planerne). Så man skal kunne bevare en vis fleksibiltet, så man justere konstant. Eller som beta-drengene siger på t-shirten, man fik efter deres blogsceance sidste sommer “Change happens – stay in beta”. (I love that t-shirt!)

Et godt råd kan være at blive momsregisteret, mens det stadig er totalt ufarligt. Mens man stadig er studerende, har et andet job eller har en fast halvtidstjans. Så det ikke gør noget, hvis det ikke går – og så man får lært alt det med momsregnskaberne og brevene fra SKAT i ro og mag.

Når alt det så er sagt, håber jeg at se en række nye, spændende iværksættervirksomeheder pible frem her i 2007 – og jeg vil straks kaste mig tilbage til mit eget arbejde med forretningsplanen for det nye Reflexioner.
(Note to self – husk nu at følge dine egne gode råd, Nadja!)

Advertisement