Farvel til skyllemidlet – velkommen til eddikke og æteriske olier

by Nadja

Alternativ til skyllemiddel

Nu hvor vi er ved husrådene, slog det mig lige, at jeg aldrig har fået pralet af min andelsforenings øko-vaskeri. Men her er der altså tale om et rigtig godt stykke hverdags-motivationsretorik i praksis – og jeg tager virkelig hatten af for dem i foreningen, der tog initiativet. Disse vaskealfer er et godt eksempel på, hvordan man kan opfordre andre til at løfte deres (OK – indrømmet i dette tilfælde meget lille, men alt tæller som bekendt i det store regnskab) del af miljøansvaret ved at gøre det ekstremt nemt for dem at handle rigtigt.

Ikke alene sørger foreningens vaskealferne for fællesindkøb af miljøvenligt vaskepulver, de har også sørget for et pædagogisk målebæger, så vi alle sammen doserer rigtigt (jeg skrev for nylig en artikel om danskernes vaskevaner, hvor undersøgelserne viste, at langt de fleste slumper katastrofalt meget med vaskemiddeldoseringen, vasker halvtomme maskiner og i øvrigt vasker i stedet for at rydde op, så det samlede antal vaske er steget med 7% på to år, hvilket er ekstremt hårdt for miljøet på grund af både el-, vand- og kemikalieforbrug). Men allerbedst er det alternative skyllemiddel. Skyllemiddel er jo pr. definition noget værre skidt at hælde ud i miljøet og man bor så vidt muligt undgå det. Men når man bruger miljøvenligt vaskemiddel kan det være rart nok lige at tilsætte lidt blødhed og duft alligevel. Og her det, at vores vaskeri har indført eddikke og æteriske olier som alternativ til skyllemiddel. Vaskealferne har ovenikøbet sørget for mange forskellige – og konstant varierende – dufte, så man kan sanse sig frem til de forskellige duftindtryk. For tiden er der blandt andet lavendel, rose, hyacinth, citrongræs og min aktuelle favorit – rosmarin.

Sådan gør du:

Hæld en hætte eddikke og 5 dråber æterisk olie med duft efter eget valg i vaskemaskinens skyllemiddelrum. Vask som du plejer (men husk selvfølgelig at fylde maskinen godt op, kun at vaske tøj, der faktisk er snavset, at vaske ved lave temperaturer og spare på tørretumblingen :-)

Tag tøjet ud og mærk, hvor dejligt blødt det er – og hvor godt det dufter…

Advertisement