Nytårsforsæt: At udleve min mors gyldne leveregler
by Nadja
For tre uger siden døde min elskede mor meget pludseligt – og i en alder af 62 år også alt, alt, alt for tidligt. Det har medført larmende tavshed i mit hovede – og larmende tavshed her på bloggen.
Tavsheden bryder jeg nu for en kort bemærkning (har ellers ordineret mig selv orlov indtil den 8. januar), fordi jeg har lyst til lige at dele et par af min mors gyldne leveregler med jer allesammen. For min mor var en sand livskunstner, der virkelig formåede at folde livet, tiden og tilværelsen ud. Faktisk så meget, at hun på de 62 år, der blev hende til gode, formåede at opleve mere, end det er de fleste forundt – selvom de så bliver 105.
Så hermed bringer jeg fem af min mors mest karakteristiske leverregler – sammen med et par strø-eksempler på, hvordan hun konkret udlevede dem. Og jeg håber, at de vækker stof til eftertanke, for de af jer, der her ved årets slutning er lidt triste. For forhåbentlig kan de give jer inspiration til at knække tilværelsen på nye måder. At komme videre. At få 2007 til at blomstre.
Leveregel nummer 1 : Man HAR kun det sjov man selv laver.
Jeg er vokset op i et hjem, hvor vi altid havde en flaske champagne på køl. For selv i hverdagen var der næsten altid noget at fejre eller en grund til at gøre lidt ekstra ud af det. I min mors liv blev der i det hele taget altid gjort lidt ekstra ud af alting. Hun havde en særlig evne til at gøre hverdage til fest, pligter til leg og det ordinære ekstraordinært.
For min bror og mig startede hver morgen i barndommen som en lille fest – for hun fra vi var helt små sørgede for at vække os en halv tidligere end nødvendigt, så vi langsomt og hyggeligt kunne vågne op sammen. Fortælle om vores drømme og forberede os på dagen, der ventede. (En lommepsykolog ville nok ikke være sen til at sige, at det er derfor, jeg – også i mit voksenliv – har et så inderligt forhold til at snooze og starte dagen godt…)Leveregel nummer 2 : Intelligente mennesker keder sig aldrig
Min mor var ekstremt god til at underholde sig selv. Hun var verdensmester i peoplewatching og havde altid en teori om, hvordan alting forholdt sig. Og så gjorde hun livet igennem læring til en leg.Da jeg begyndte at lære engelsk i skolen, endte vi tit med at tale engelsk sammen hele eftermiddagen. Vi pingpongede de franske nasaler, diskuterede klassikerne, battlede om de latinske bøjninger, pludrede interskandinaviska på bilturene gennem Sverige op til familien i Norge.
Leveregel nummer 3 : Mennesker, der virkelig har format, er totalt afslappede.
Folk slappede af i min mors selskab. Det skyldtes primært hendes grundlæggende respekt for andre mennesker – og tro på, at alle nye mennesker hun mødte som udgangspunkt var interessante, venlige, morsomme og inspirerende.Til gengæld så hun stort på klicheforestillinger om lykken, succes, kors og bånd og stjerner. Hun lærte aldrig at forstå, hvorfor hierarkier kunne få folk til at hakke på deres underordnede og slikke deres overordnede. Hun talte altid pænt til alle – men mistede til gengæld straks respekten for personer, der selv opførte sig respektløst, havde rundsave på albuerne eller udnyttede deres position til at træde på andre. Så trådte hun i karakter som den tro væbner og sagde med høj, klar røst: ”Keep cool, det er da dem, der er nogle kvaboddere”.
Leveregel nummer 4 : Hellere for meget end for lidt
Lige til det sidste var vores mor præget af et stort og vidunderligt overskud. Hun havde simpelthen altid rigeligt. Rigelig tid, rigelig kapacitet, rigelige lytteevner. Når hun kokkerede og serverede sine fantastiske måltider, var der også altid rigeligt. Faktisk så rigeligt, at hun i de næste mange dage kunne blive ved med at trylle nye gastronomiske opfindelser ud af resterne som hun kombinerede på ny, kryds og tværs.
Da jeg i nytåret 99-2000 havde inviteret 12 venner til at fejre nytår med os på Den Røde Plads købte vi kaviar, kamchatacka-krabber og vodka nok til at vi kunne overleve, hvis millenium-buggen skulle lamme Rusland i en uge. Og hver gang vi stod med en palle juice eller en pakke frosne reservebrød kiggede vi på hinanden og sagde ”Hellere for meget end for lidt”.Leveregel nummer 5 : Det gælder om at indrette sig
Ifølge min mor kan man klare næsten alt, hvis bare man indretter sig og indstiller sig på det. Og det er en gudsbenådet gave at have overtaget fra hende. For på den måde kan man trylle næsten alle livets irritationsmomenter om til en leg.Mens andre hang fast i specialesumpen, inviterede min mor mig til at tage på ‘skrivelejr’ i mine forældres lejlighed i Moskva, hvor hun hver dag sørgede for tre nærende måltider og coachende snak i pauserne. Det gjaldt bare om at indrette sig efter omstændighederne og gøre det bedste ud af det. Og så var det at skrive speciale – ganske som hun havde spået – en dejlig mulighed for at fordybe sig i noget, man virkelig interesserede sig for.
Min mors leveregler lever allerede videre i min bror og mig. De er grundpillen i vores opdragelse og har indtil nu været et ufatteligt godt fundament for tilværelsen – og i årene, der kommer, vil jeg fortsætte med at efterleve dem så godt som overhovedet muligt. Minde mig selv om, hvordan hun ville have tacklet en svær situation, nydt en spøjs oplevelse eller krøllet det glatte.
Og kan nogle af levereglerne være til hjælp for jer andre derude, håber jeg, at I vil benytte jer af dem. Lade dem leve videre på den måde. For det er den bedste hyldest til min mors livskraft, livsklogskab og livserfaring, jeg kan forestille mig.
Det gør mig ondt at høre om din mor. For pokker da! 62 år falder i kategorien ‘helt vildt uretfærdigt for alle’!
Men Nadja, hvis der er en himmel et sted, så sidder din mor med garanti deroppe og er helt vildt stolt af sin datter. Du har skrevet den smukkeste hyldest til hende, og så har du oven i købet dermed demonstreret, at du skam har hørt efter hvad hun har sagt :-) Og den virkede også på mig, så nu har du allerede sendt lidt mor-magi videre. Det er stort og meget kærligt gjort! Tak for det. Og mange gode tanker!
Kære Nadja,
Jeg sender dig min dybeste medfølelse og glædes over din generøsitet.
Æret være din kloge mors minde.
Det var en smuk tale du holdt ved kisten, søde, og som du ved, bevægede den mig dybt. Både fordi det du sagde om din mor var så sandt og præcist, og fordi din mors appetit på livet må leve videre i os.
Som da min store dreng på 7 her til aften græd sig i søvn, fordi han blev så ked af at tænke på, at vi forældre en dag dør fra ham, og jeg sagde – ihukommende alt hvad du og jeg er gået igennem dette efterår med vore mødres død – “netop fordi vi ved vi skal dø, må vi sørge for at leve til fulde, mens vi er her”.
Hellere leve for meget end for lidt.
Tak fordi du til stadighed minder mig om det og er med til at leve dette liv sammen med os, Nadja.
Kære Nadja – det gør mig ondt for dig og din familie.
Levereglerne tager jeg straks til mig – og så vil jeg ønske dig en helbredende, rolig og forhåbentlig ikke alt for trist jule-ferie – og glæde mig til at se dig igen i det nye år.
Kære Nadja,
Du fortalte mig om din mors sygdom, da vi mødte hinanden på Blogforum – og stilheden på din blog har de seneste uger givet mig bange anelser. Tak fordi vi må tage del i de smukke og stærke erindringer om din mor. Selvom historien lukker i takt med at vi mister vore kære – lever minderne videre. Jeg sender dig mine varmeste tanker og håb for dig og familien i de nye år.
Du læser denne besked fordi at:
1.1 : Du er en af mine venner eller veninder
1.2 : Jeg læser din blog fordi den er velskrevet, og jeg tror derfor at du er et interessant menneske
1.3 : Jeg er så heldig at være i familie med dig
Du får denne besked fordi at jeg fylder 30 år den 3. januar. Og jeg bor på Sóltún 30 i lejlighed 503. I Reykjavik. Og jeg inviterer på Chili Con Carne og Kunst kl 17:30 d. 3 januar. Og som du kan se, så er der allerede rigeligt mange 3-taller der. Og på vej til arbejde må man maks. køre 30 km/t og på vores parkeringsplads må man kun holde 30 minutter hvis man ikke er beboer. Så omverdenen råber 30 år til mig. Så derfor, i ånden af det omnipotente 3-tal, så har du nu 3 muligheder for at fejre mig og min krise/fødselsdag:
1 : Du tager et digital billede af noget med 30 genstande eller tallet 30 på og mailer det til mig på klinnet@gmail.com eller printer billedet ud og tager det med. Derefter kommer du til min fødselsdag, hvor du spiser, drikker og er glad.
2 : Du dropper at tage et billede, og vælger i stedet at møde op uden noget. Det er fint, men du vil nu få udleveret et lærred og pensel, og blive bedt om at male et billede i stedet som har noget med tallet 30 at gøre – en mariehøne med 30 prikker, et yver med 30 patter, en kiromantiker med 30 fingre osv. Når du er færdig med at male, så spiser du, drikker og er glad.
3 : Du vil hverken tage et billede eller male, men vil gerne nasse gratis mad og øl uden at yde nogetsomhelst for det = du ikke velkommen. Gå væk. Gerne 30 km væk.
3a. : Du bor i Danmark, og vil gerne komme, men har ikke råd/tid til flyveturen. Se mulighed nummer 1.
3b. : Du bor i Danmark, men gider ikke tage et billede og vælger at ignorere denne indbydelse. Du bidrager derved til min hærgende 30-års krise, som også manifesterer sig i at være i et fremmed land uden nogen venner overhovedet. Hvilket på sin vis booster min selvtillid, idet du derved giver mig en tro på at jeg læser omverdenen rigtigt og at min 30-krise derfor er fuldt ud berettiget og endda rettidig. Tak. På en måde.
Konklusion:
Kim fylder 30 år d. 3 januar 2007 og fejrer det på selve dagen med mad, drikkelse og hyggelighed i lejligheden på Sóltún 30, 105 Reykjavík, kl. 17:30.
Vi sjaumst – Kim.
Kære alle sammen
Så er jeg tilbage igen efter tre uger i henholdsvis Beijing og Cambodia. Og det har været rigtig dejligt at læse jeres reaktioner på mailen om min mors død. Jeg var meget i tvivl, om det ‘comme il faut’ at blogge på den måde. Og det er rigtig dejligt, at I har reageret så positivt og taget levereglerne til jer. Det er lige sådan, jeg allerhelst ville ære hendes minde.
Håber, at I alle sammen er kommet godt ind i det nye år.
[…] og forstå på mange andre kræftpatienter, der har fortalt om deres forløb i Danmark – ikke alene hendes lyse sind og fænomenale evne til at indrette sig. Det skyldes også i meget høj grad, at hun ikke døde i Danmark, men i […]
[…] Nadja under Rejser i tid og sted Som fællesterapi og tiltrængt selvforkælelse ovenpå min mors dødsfald tog mig far, bror og jeg meget spontant til Cambodia over nytåret. Der tilbragte vi ti rigtig […]
[…] , Forbrug Den opmærksomme læser vil nok have bemærket, at jeg efter 1,5 måned med bisættelse, sorg, Kina, Cambodia og forkølelse, nu befinder mig rigtig godt hjemme med min blog og min Politiken. […]
Kære Nadja.
Som medlem af Odd Fellow Ordenen skulle jeg lørdag den 20. januar holde et kort indlæg om “Gyldne Leveregler.
I min søgen på Internetter kom jeg forbi din hjemmeside, og det smertelige tab du oplevede ved din mors alt for tidlige død, betog mig.
Jeg tillod mig derfor at bringe citater fra din hjemmeside og beskrev din mors 5 gyldne leveregler i mit indlæg.
Sammen med mine ca. 100 tilhørere sender jeg de bedste ønsker med tak for, at vi måtte deltage i din sorg.
De 5 leveregler har jeg hermed bragt videre.
Med venlig hilsen
Bjørn H.
Kære Bjørn
Det må jeg nok sige. I så fald har mit indlæg jo virket lige efter hensigten – at mange andre end lige netop os, der var priviligerede nok til at kende min mor i levende live, har fået lejlighed til at reflektere over – og forhåbentlig få glæde af – hendes leveregler.
Tusind tak fordi du også vælger at vende tilbage her i kommentarfeltet og fortælle om, hvordan du har kunnet bruge levereglerne.
Man ved jo aldrig helt, hvordan tingene spreder sig derude, men det er virkelig dejligt at finde ud af, at det hele nytter noget. Med bloggen, åbenheden og udvekslingen af livserfaringer – i lyst og nød. Liv og død.
Wow!
Tanker.
Samarbejde.
Én stor bølge.
Mange små bølger.
Nettet overvældende.
Mennesket er generøst.
Kære Nadja,
For ni måneder siden mistede jeg min kone i en alder af 56 år (begge to). Vi var stadig (igen) kærester og det har fjernet halvdelen af mit liv.
Jeg fandt dine tanker om din mor og hendes leveregler meget positive og det hjalp mig at se en så positiv reaktion på et tab. Judith var også et meget positivt menneske, bedre til at glæde sig end til at være i dårligt humør. Jeg er så heldig at jeg næsten kun har godt at huske, og vi levede meget mens vi var sammen, så der er ikke så megen splidt tid at ærge sig over.
Jeg savner hende stadig og ville gerne have delt fremtiden også, men med dit forbillede vil jeg prøve at se positivt også på fremtiden.
Tak for et opmuntrende blog.
Kære Michael
Det var dog forfærdeligt at høre med din kone alt for tidlige død. Men jeg er virkelig glad, hvis mit indlæg om min mors leveregler har kunnet hjælpe dig til at bearbejde sorgen.
Jeg skal ærligt sige, at jeg var meget i tvivl, da jeg skrev det. Var det for personligt/privat at skrive om her på bloggen. Men efterhånden som jeg begynder at få tilbagemeldinger fra så mange, der har kunnet bruge levereglerne til at komme videre på, bliver jeg stadigt mere glad for, at jeg valgte at dele dem alle bloggens læsere.
Og tusind tak for din tilbagemelding – det er virkelig rart, når læserne reagerer tilbage :-)
kjære N, det er så lenge siden jeg har snakket med deg, og så finner jeg deg på nett og leser dette – det er jeg virkelig ked av å lese Nadja. tenker på deg og ønsker deg alt godt! og takk for et smukt innlegg her, vidunderlige mødre skal få slike hyllester! klem, N
@ Nina Strand – Tak for din hilsen. Ja, det er helt forfærdeligt. Men det er dejligt, at hyldesten spreder sig som ringe i vandet, så hun stadig strejfer os allesammen med sin livsglæde i ny og næ.
Gode hilsner tilbage til dig også.
[…] efter bisættelsen skrev jeg her på bloggen, at mit nytårsforsæt for 2007 var at udleve alle min mors gyldne levereg… i det kommende år – og resten af livet for den sags skyld. Det er leveregler, der bobler af […]
[…] nu skal man jo “fejre sine sejre” og “man har kun det sjov, man selv laver“. Så selvfølgelig skal Reflexioners seksår-fødselsdag også lige markeres med champagne, […]
[…] Jeg er – selvfølgelig – kommet temmelig tidligt til toget. Så jeg har fået læst ret mange sider i min bog, mens jeg ventede på, at der blev fløjet afgang. Og får læst et par sider oven i, mens toget gadagummer gennem den lange tunnel, der løber under alle skyskraberne mellem Grand Central og det sydlige Harlem (hvilket man helst ikke skal tænke alt for meget på, hvis man lider af klaustrofobi). Bogen er Joan Didions “A year of magical thinking”, der handler om det år hun mistede både sin mand og sin datter og alle de tanker hun gjorde sig i den forbindelse. Hun dissekerer sorgen. Tillægger nye betydninger. Og jeg købte tre eksemplarer til ju. Beholdt et selv og gav de andre til min far og min bror som del af hele sorgbearbejdelsen oven på min mors død. […]
[…] uden diskussion om tabets proportioner) om den fornemmelse jeg har, når jeg tænker på min mors og mine bedsteforældres død. En ting er chocket og sorgen lige når dødsfaldet sker. Men det […]
[…] 29, 2008 af Nadja En af min mors gyldne leveregler – der i øvrigt var nært beslægtet med levereglen “man har kun det sjov, man selv […]
[…] en flaske champagne på køl (Jeg var så priviligeret at vokse op i et hjem, der var præget af min mors gyldne leveregler og store livsglæde. Hun havde en uovertruffen evne til at gøre lidt ekstra ud af alting, så […]
[…] Ekspert på bårebuket-kort, kistepynt, urner, gravplads-muligheder, dødsannonceindrykning og gravtaler. Bekendtskabskredsen delte sig i to: Dem, der selv havde mistet forældre og pludselig trådte frem […]
[…] traditioner. En stor trang til at nyde livet, som jeg nok altid har haft mere af end de fleste (i høj grad takket være selvsamme livsglade og livskloge mor) og som nu her er ved at boble […]