Magasinet KBH – et af mine yndlingseksempler på god faglig formidling
by Nadja
Tænk: Det slog mig lige, at jeg aldrig har fået rost gratismagasinet KBH her på bloggen. Og jeg elsker ellers det magasin og hylder det til enhver, der gider høre på det, som godt eksempel på faglig formidling.
Kort fortalt handler det byudvikling, arkitektur og infrastruktur. Og det formår at formidle faglig viden på højt og smånørdet niveau på en måde, der gør det både appetitligt, inspirerende og sjovt at læse også for alle os, der bare interesserer os for København på lægmandsniveau.
Folkene bag formår nemlig at lave sjove visuelle sammenligninger af for eksempel metrosystemer, lufthavne og stadions verden rundt. Med Old School KBH laver de historiske punktnedslag i byens parker og pladser, så man kan se, hvordan de har udviklet sig i årenes løb. Og ikke mindst bliver man klogere på alt fra sporvogne (som det lyder som en temmelig god ide at genindføre), kendte personers top+flop-syn på Københavns kendte steder.
Desuden bliver man en klogere og bevidst turist i andre storbyer. For ikke alene har man lært at åbne øjnene for infrastrukturelle detaljer og arkitektoniske trends – man har også ofte læst i KBH om de nye bygninger, parker og projekter, mens de stadig kun var på tegnebrættet. For eksempel var det i KBH jeg første gang læste om det spektakulære CCTV-byggeri i Beijing, som jeg siden intenst har fulgt opbygningen af under mine besøg derovre.
Kort sagt er det bare om at huske at snuppe KBH, hver gang en ny, fræk forside ligger i et af stativerne. (og det er heldigvis med en noget højere frekvens end andre fagligt formidlende danske magasiner som for eksempel Reflexioner :-) Efter endt læsning føler man sig altid lidt på forkant med byens udvikling og er næsten altid i stand til at fortælle andre forbipasserende, hvad der mon sker bag byggeafskærmningerne eller hvorfor Hyskenstræde hedder Hyskenstræde.
Glæder mig allerede til decemberudgaven…
Tak for tippet, Nadja!
Man kan nu også finde ud af det der med Hyskenstræde ved at nørde sig igennem Københavns Gadenavne, som er en perle :)
Men lige præcis i tilfældet Hyskenstræde er vi ude i stofområde, der nok er stofområde for Knud Romer, hø hø.
Hør her hvorfor:
En hysken var et offentligt nødtørftshus, et plattysk lån, `Hüsken´, `lille hus´. Denne hysken, Østre Mag, lå på pæle ud for stranden. Munkene havde jo ført den viden med sig, at vandet sletter alle spor. Gaden er ældgammel. Hyskebro eller Hysekebro nævnes 1373.
Magstræde er iøvrigt også ovre i samme afdeling. Magen betød ligeledes nødtørftshus.
Tænk blot på at “sidde i ro og mag“.
Øh. Ups. Her var vist tale om et tab af rød tråd.
[…] var kærlighed ved første blik, da jeg første gang så en note om projektet i det geniale arkitektur-magasin-for-dummies-og-andre-arkitektoniske-lægmænd-men-dog-interesserede KBH. Der var noget med formen, den lysende kolos, den umulige balance på tværliggeren, rudefelterne i […]
Hej Nadja, jeg kan forstå, at du er stor fan af det, som jeg også selv mener, er landets ubetinget bedste blad – så var det ikke noget at gå ind og skrive en kommentar på magasinets facebook-profil, nu hvor det ser ud som om, at de skal lukke…
http://www.facebook.dk/magasinetkbh
– J