Snooooozzzzze dig kreativ

by Nadja

Der tales så meget om innovation i disse dage. Og der er ingen ende på de kurser, hvor man skal lære at give slip og tænke udover begrænsningerne – og tro på, at alt jo er muligt (og der findes jo ingen problemer kun udfordringer og alt det der…).

Jeg har det ofte sjovt, når jeg deltager i den slags sceancer – men det er sjældent mine mest innovative øjeblikke. Faktisk blokerer jeg ofte og opfinder begrænsninger, der ikke er der, NETOP fordi øvelserne kan forekomme mig fortænkte eller forcerede.

Min egen opskrift på en kreativ frizone er langt mere enkel: SNOOZE.

Start hverdagsmorgenen med en god, lang snooze – og tillad dig selv at nyde det. Glem alt om, at det skulle være tidsspilde – og giv dig hen i det helt særlige tænkerum, der udfolder sig i spændingsfeltet mellem drøm og hverdagsmorgen. I det helt særlige spændingsfelt, er der nemlig ingen begrænsninger og resterne fra nattens drømme blander sig med gennemtænkningen af den forestående dagsgøremål – som derfor automatisk tilføjer hverdagen et strejf af eventyr. I snoozens spændingsfelt har jeg i livets løb knækket mangen en artikelnød og opfundet alverdens geniale dingenoter, der uden tvivl ville have reddet menneskeheden, hvis jeg havde været i stand til at huske dem efter vækkeurets sidste uigenkaldelige ring.
Og nu ved jeg godt, hvad I vil sige:

Jamen så kommer man jo for sent på arbejde…

Og så siger jeg

Jamen så må du jo til at sætte dit vækkeur lidt tidligere…

Og så siger du

Jamen jeg har brug for al den søvn, jeg kan få

Og så siger jeg

Fair nok – du gør selvfølgelig, som du vil. Men du skal se på det på som forkælelse – en luksus, du under dig selv midt i den travle hverdag. Ikke som endnu et stressmoment. Faktisk siger min personlige og komplet uvidenskabelige erfaring mig, at så længe man har haft en god dyb søvn (og den er selvfølgelig ekstremt vigtig) så er den sidste halve time givet bedre ud på snooze end på søvn. Hvis man dropper snoozen og styrter ud af sengen hver morgen, så snart vækkeuret har ringet første gang, er man bagud på stresspoint fra morgenstunden. Med en god lang snooze kan man derimod vågne i ro og mag og lige tænke dagen igennem, inden man kaster sig ud i den. Det er jeg sikker på hjælper på både stress og dårlig samvittighed og fornemmelsen af hele tiden at være bagefter. Og som en positiv bivirkning øger det sandsynligheden for overskud og gode ideer – også i dagens løb. Når man snoozer giver man sig selv en chance for at komme på forkant med sine egne gode ideer.

Og nu siger du måske så:

Nå ok, det kan jeg godt se – det er sikkert en god investering…i morgen tidlig vil jeg afsætte 17 et halvt minut til snooze. Jeg har en ide, jeg skal have knækket – måske er det måden at gøre det på.

Og så er det jo lige, at jeg må tilføje en advarsel

For hvis man alt for bevidst søger at effektivisere også sin snooze, vil det næsten med garanti virke lige modsat hensigten. Der er ingen garanti for, at der sker noget som helst, mens man snoozer. Og nogen gange er det jo en gave i sig selv. Det handler netop om at tillade sig nogle halvvågne øjeblikke, der ikke konstant handler om at skulle præstere, effektivisere, innovere. Det er grundlæggende imod pointen at cost-benefit-analysere på det her. Man er nødt til at tillade sig selv nogle tankerum, der ikke partout skal resultere i noget som helst.

Hvad du nu siger, ved jeg ikke – men jeg ville være nysgerrig efter at høre det…

Sov godt, når du når så langt. Og nyd morgendagens snooze i stedet for bande vækkeuret væk.

Advertisement