Det Elektriske Barometer fylder 20 år – og er mit yndlings-lydtæppe, når jeg blogger…

by Nadja

Jeg har ofte undret mig over, at jeg ikke var inkarneret Barometer-lytter, da jeg var teenager. For programmets blanding af alternativ musik og personlige breve fra lytterne ville have været en tiltrængt ugentlig ventil for den tanketunge, teatralske og mildest talt generte Nadja, jeg var dengang. Det ville have været kærkomment at vide, at der fandtes så mange ‘kindred spirits’ derude – om ikke i klassen, så måske på skolen, eller på en anden skole…i en anden by, i en anden landsdel.

Men af uransagelige årsager kendte jeg ikke Det Elektriske Barometer dengang, jeg reelt hørte til målgruppen. Det gør jeg til gengæld nu – for min bror blev for et par år siden redaktør og vært på Barometeret. Og siden har jeg hver søndag (så vidt muligt i hvert fald) siddet fra 21-22 og nulret ved computeren, mens “Danmarks uafhængige, letterbestemte, alternative hitliste” er strømmet ud gennem højtalerne – kun afbrudt af teenage-brevene om kærlighed, nærvær, anderledeshed og tilværelsens ulidelige lethed. Og hvis man misser det ugentlige ‘timeslot’ er der ovenikøbet en 24-timers digital kanal spækket med alternative toner + tankevæggen, hvor man kan plante en tanke i et gigantisk netværk af lyttertanker. Poetisk og…ja…tankevækkende.

Når jeg skriver dette indlæg om Barometeret netop nu skyldes det to ting:

1) Jeg har fundet ud af, at ‘Barometer-timen’ er perfekt underlægningsmusik til bloggeriet. Dels er musikken og brevene inspirerende og stimulerende, dels er det en lille, STILLE oase på det ellers så højtråbende P3 – så man faktisk kan koncentere sig, mens man lytter koncenteret. Dels er der noget “old-media-blogging” over hele konceptet. For det hele går ud på at invitere lytterne til selv at sammensætte hitlisten og sende lange, personlige breve ind. Breve, der både påvirker og medvirker.

2) Det Elektriske Barometer fylder tyve år i disse dage – og det bliver fejret med en månedlang fest, der startede på Stengade i fredags, bølger ud over hele landet i den kommende måned – og kulminerer i Radiohuset den 3. december. Og jeg synes virkelig det er fortjener et stort tillykke og et gjaldende hurra, hurra, hurra.

Hurra for en alternativ bastion, der i tyve har fungeret som ventil, inspirationskilde og udluftningskanal for den skæve, tanketunge, følsomme del af enhver dansk ungdomsårgang. Måtte der komme mange gode år endnu. (Og nu spiller de nummer 1 på hitlisten og dermed er dagens Barometer-udsendelse slut…så jeg må også hellere se at få lukket dette fødselsdagsblogpost…)

Advertisement