Det nye Reflexioner – et kollaborativt eksperiment

by Nadja

Det er ved at være på de tider, hvor vi ellers udsender et nummer af Reflexioner. Og det kribler i fingerene efter at stå med 130 knitrende sider spækket med mange måneders kondenserede tankeprocesser og visuelle firspring…

baer.jpg
Men i år er det anderledes. Vi har nemlig besluttet at vende redaktionsprocessen på hovedet, så vi i langt højere grad kan involvere læserne i processen. Ved hjælp af blogs, wikis, billeddeling og alt det der andet smarte.

Kort sagt forestiller vi os følgende:

Normalt samles den skrivende og den visuelle redaktion for at ideudvikle på årets tema. Det kommer der altid en masse konkrete ideer ud af, som vi med det samme går i gang med. (Og det vil vi blive ved med). Men typisk står vi også tilbage med en række brændende spørgsmål. Som vi ikke aner, hvordan vi skal besvare. Typisk fordi der ikke findes et entydigt svar.

De spørgsmål vil vi fremover lægge ud til læserne at være med til at udforske, bearbejde, diskutere. Vi gør os ikke håb om, at det vil kunne besvare spørgsmålene – men forhåbentlig vil det afdække mange forskellige synspunkter og nuancer. Og når nu vi er i gang… vil vi såmænd også gøre det internationalt – så diskussionerne og billedserierne vil krydsklippe kulturer, traditioner og tankegange fra hele verden.

Denne kollaborative redaktionsproces vil foregå sideløbende med den traditionelle redaktionsproces. Og når vi efterhånden synes, der er ved at være gods nok i det hele, kigger vi alt materialet nøje efter i sømmene. Det, der egner sig til at blive trykt, layouter og trykker vi. (Selvfølgelig med CC-licenserne og rettighederne på plads :-) Og det er tanken, at den trykte version skal være mindst lige så lækker og gennemarbejdet som de fire første – eneste forskelle er, at det vil være på engelsk.

Det bedste fra hver af mediebilledets poler
Resten af de kollaborative værker får lov at leve videre på nettet som et dynamisk diskussions- og inspirationsspor, der dels har sit eget liv og dels følger op på den trykte udgave. På den måde tror vi, der vil komme en spændende dynamik mellem de hyper-bearbejdede og udvalgte tanker i den trykte version – og det levende, dynamiske, mangfoldige diskussionsspor på nettet.

Mens I venter…
Vi synes selvfølgelig, at det er helt vildt spændende, og at det kun kan gå for langsomt. Men den slags er selvfølgelig enormt tids- og ressourcekrævende. Så selvom vi er i fuld gang, går der lige lidt tid endnu, før vi er klar til at invitere jer indenfor…

I mellemtiden håber vi, at I vil følge udviklingen her på bloggen – og at I vil være med til nuancere vores redaktionelle pejlemærker ved at fortælle om jeres oplevelser med de første fire Reflexioner.

Hvad tænker I derude?
Hvad siger I? Lyder det fuldstændig vanvittigt? Eller er der noget i det/om det? Vil I lege med?
Reaktioner, gode forslag, ideer, advarsler og inspirerende links modtages med kyshånd…

Advertisement