Kan man ‘tagge’ kompleksitet på en simpel måde?
by Nadja
I morges blev jeg skældt ud.
Jeg skulle møde min blogmentor Thomas Madsen-Mygdal til kaffe og sludder om life, the universe, vores virksomheder og visioner – and everything else. Og tænk – jeg havde ikke så meget som bestilt min latte macchiato, før han sagde: “Jeg må jo starte med at skælde dig ud. For nu har du igen skrevet det unævnelige i din blog.”
Jeg krympede mig, for det var helt overflødigt, at han straks uddybede: “Det med web + et versionsnummer, du ved”. For jeg vidste udmærket godt, at han hentydede til, at jeg i mit indlæg om Seattle havde formastet mig til at skrive ‘Web 2.0′ (og jeg sværger, at det var ironisk ment, og at jeg godt vidste, at det var den uncool term, der signalerer alt det med hype/boble/bølge/kapitalisering/og alt det andet dot.com-aromatiske vi jo ikke kan lide, og at jeg kun brugte det, fordi jeg havde brug for at en let-forståelig bold at spille op imod… lissom, ik’?).
“Så kunne du jo bare have kommenteret det. Det kunne da være blevet en fin diskussion på bloggen”, forsvarede jeg mig kækt og syntes egentlig selv, at det lød meget blogagtigt. Men nej, svarede han tørt, det ville være blevet et alt for surt opstød: “For jeg er så træt af det begreb. Det signalerer alt det forkerte. Det forsimpler verden, mens socialt software handler om at skabe kompleksitet. Og jo mere det bliver sagt og skrevet, jo mere gængs bliver det. Og til sidst er det ikke til at komme udenom.”
Nu skal man ikke kimse ad sådan en rask lille morgenskideballe som indledning til tre timers kaffeslabberas. For i virkeligheden er det alt for sjældent, man får skideballer af folk, man virkelig respekterer og som har helt andre indsigter end én selv. For der er godt tankekrudt i skideballer, når de bliver givet i bedste, polemiske, gode tone – på den rå, usødede og alligevel venskabelige måde.
Den her skideballe sved. På den gode og tankevækkende måde. For hele mit virke og alle mine Reflexioner handler jo netop om at fremme kompleksitet og åbne for så mange forskellige synsvinkler, fagligheder og tilgange som muligt. Og så er det ikke rart at have bidraget til oversimplificering…
Så skideballen førte til en skøn regnvejrssludder om dette, hint og meget andet. Og undervejs købte jeg fuldstændig Thomas’ pointe, og jeg undskylder hermed officielt for ikke alene at have brugt begrebet i mit indlæg om Seattle, men også at have gentaget det i dette indlæg.
Men tro mig, Thomas, jeg har brugt en god del af aftenen på at tygge på, hvordan jeg kunne undgå at gentage min ‘forbrydelse’ her i det nye indlæg. Og når jeg ender med at bruge det alligevel, fanger det sagen i en nøddeskal: Vi er nødt til at have nogle letafkodelige begreber at diskutere ud fra, hvis ikke diskussionerne hver gang skal drunkne i begrebsafklaring.
Hvis jeg skrev: “Jeg lover aldrig at skrive ‘web + unævneligt versionsnummer’ igen” ville det blive endnu mere sort snak og en endnu mere intern diskussion, end det allerede er. Jeg syntes indtil i formiddag, at ‘Web 2.0’ (fy Nadja, nu igen!) var et ok samlende begreb for faldgruberne. Men det er klart, at det ikke fungerer, hvis jeg er den eneste, der opfatter det ironisk, og bruger det som skræmmebilledet på alt det, ‘vi’ ikke kan lide. Men hvor var det rart, sålænge jeg levede i troen på, at jeg godt kunne bruge det, sålænge det var med tydelig ironisk afstandtagen…
For spørgsmålet er, hvad vi så skal kalde det? Både det ufede (formerly known på denne blog som ‘Web 2.0’) og alt det komplekse, sociale, kollaborative, fælleskabsorienterede, frie, åbne, vi hylder.
Og så kan man jo stille sig selv og sine læsere to tillægsspørgsmål:
Ville alle mulige andre begreber, der indeholder sammensætninger med “-samfundet/age/æra/sfære” ikke være ligeså problematiske?
Kan det overhovedet lade sig gøre at ‘tagge’ kompleksitet på en simpel måde?
Nåja, Thomas holdt sig nu ikke så meget tilbage her: http://www.kua.dk/mediawiki/index.php?title=Diskussion:Seneste_samlede_udkast#Web_2.0 – og gudskelov for det :-)
Men det kunne nu være rart med et godt ord for “det”. Nogle taler vist nok om et read/write-web som erstatning for read-only-web, men er det dækkende?
Det afhænger vel meget af hvem man er, og hvad man skal bruge det til. Ja, undskyld, jeg ved det er trivielt. Men jeg mener bare: jeg er sikker på at ordet “internet” er tilstrækkeligt for min mor – og Web 2.0 (fy!) har for mig længe været dækkende for alt der er sådan lidt ukommercielt og åbent og kollaborativt.
På den ene side er vi nødt til at komme ting i kasser, på den anden side vil vi gerne flytte rundt og dele op for at kunne være komplekse OG præcise. Æv.
Kan man tagge kompleksitet? Jeg tænker helt klart der kan være god grund til at forsøge. Jeg ved ikke helt hvordan. Lad mig prøve med en lidt retorikfaglig sammenligning:
Først skrev Bitzer “The Rhetorical Situation” som er blevet til et forholdsvist stabilt tag som beskriver kernen i en situation hvor en form for diskursiv handling kan ændre noget. Men kompleksiteten går tabt. Så kom Vatz og skrev “The Myth of the Rhetorical Situation” som hånede Bitzer for at tillægge en eller anden objektiv situation hele æren for hvad der kan ske når folk taler. Det er folk der skaber situationerne gennem retorik, mente Vatz. Men det er heller ikke særlig komplekst — det er bare subjektet frem for en objektiv situation. Så kom Biesecker og skrev “Rethinking the Rhetorical Situation from Within the Thematic of Differánce”, et forsøg på at gentænke begrebet om en retorisk situation med hjælp fra dekonstruktionen og Derridas begreb om différance. Ideen er at vi ikke kan tage visse elementer for givet a priori når vi ser på retoriske tekster og situationer. Vi kan ikke som Bitzer lade hele situationen være den objektivt givne årsag, og vi kan ikke som Vatz lade taleren selv være denne årsag. I stedet for at lede efter bestemte årsager til alle ytringer skal vi hellere fokusere på og problematisere processer i i retorik, der altid vil være komplekse. Kan man sige at differánce er Bieseckers forsøg på at tagge kompleksitet i modsætning til Bitzer og Vatz’ forsimplende tags? Det tror jeg måske kunne give mening. Men jeg burde nok lige læse lidt mere Derrida inden jeg kaster mig længere ud i en redegørelse for det på en sen blog-nattetime ;-)
Det handler jo om perspektiv.
Web2.0 er baseret på mine data om hvor termet kommer fra, dets brug, dets hype i usa, mv. ultra-kommercielt. (og ja, jeg jo læser jo åndssvage 400+ feeds så jeg burde vide det)
Wikipedia bliver f.eks. yderst sjældent brugt i sammenhæng med det. Termet er også så bagstræberisk at det ikke udfordrer på hvor vi egentligt er på vej hen (bruger-ejet f.eks. som diskuteret her, http://bootstrapping.net/2006/07/26/should-community-edited-be-community-owned/) eller på data-lockin/walled gardens som diskuteret her med mr. o’reilly, http://radar.oreilly.com/archives/2005/09/what_is_web_20.html.
Web2.0 er en nem virkelighed som alle kan bruge uden egentligt at nå erkendelserne og tage konsekvenserne. Du kan lave business as usual 99% og ændre lidt på indpakningen og funktionaliteten.
Web2.0 er indpakningen – lad os kaste os løs i substansen – i de reelle termer i stedet for paraply termer som er totalt meningsløse og derved kan “ejes” af alle – og betyde alt.
Vi burde ville mere – og det er der heldigvis rigtigt mange der vil virker det som om…
At termet så også er trademarket af en amerikansk medievirksomhed “CMP” afslører blot termets tomhed.
Hippie-bevægelsen hvor termet “hippie” er trademarket af Coca-Cola. (ikke fordi at den analogi kører lige over).
Nå, videre i arbejdet…
@cyclonebill (anders?). God ide blot at kalde det “det”. Det er da at tagge kompleksitet så det vil noget.
@cyclonebill (anders?). God vinkel med internetttet. Det der netop også irriterer mig er at web2.0 er at disse det dejlige term “internettet” voldsomt. hvis du kigger på internettets arkitektur vil man netop snakke om bruger-ejet, ende-til-ende (p2p) principper, selvorganisering, åbne standarder, deling, åbenhed, mv. Så hvorfor bruge et term der ikke engang betyder alt det, men kun en del af det?
Men min emperi er også hård her. Jeg har set hvordan et totalt meningsløst term “dotcom” appliceret i danmark i midten af 1999 gav en så nem virkelig at alt det interessante som var disruptivt forsvandt og der kun var hypen tilbage. Men hvem ved – Sun’s adm. direktør overvejer seriøst at genintroducere deres frygtelige “we’re the dot in .com” i web2.0 udgaven “we’re the dot in web2.0, “http://blogs.sun.com/roller/page/jonathan/20060725.
Så er empirien ligesom klar på hypen ;) Flashback…
Blogs, wiki’er og wikipedia (for bare at nævne tre tilfældige eksempler) var der før web2.0 og de kommer også til at være der langt tid efter imho.
og hvad er så det næste man falder over – 500 random 37signals basecamp kunder der giver deres mening om hvad “web2.0” – ret underholdende – http://www.basecamphq.com/web2-500.html
Jeg VIL mere end den simple tagging. Det er substansen, det handler om. Spørgsmålet er bare, om det simple ‘tag’ i sig selv kan være med til at skabe en bedre debat om substansen.
Nielsmip sammenligning med den retoriske situation er rigtig, rigtig god. For selvom man som retoriker kan være temmelig uinteressant at læse om/se analyser af, hvis der ikke kommer andet på en simpel Bitzersk gennemgang, så er den et inspirerende springbræt til at tage en grundigere diskussion af hvorfor den ikke holder. Jeg har selv gen-tænkt den retoriske situation i mit speciale og skabt den “motivationsretoriske situation” – og som censor på retorik har jeg flere gange set begavede videre/gen/nytænkninger af den retoriske situation.
Bare det, at der er et tag fungerer som en slags tænketrampolin i sig selv. Fordi man bliver irriteret, synes, det er forsimplende, vrider hjernen for at finde noget mere dækkende.
Omvendt kan det også være et problem, hvis der er uenighed om, hvad taggene betyder. Jeg synes ‘internettet’ ville være godt – men det er ikke anvendeligt i denne sammenhæng. For hvis jeg nu begyndte at skrive ‘internettet’ (eller ‘det’ for den sags skyld) her på bloggen, ville det stadig kræve en længere forklaring om, hvad jeg mente, når netop jeg skrev internettet i netop denne konktekst.
(ligesom jeg tydeligvis skulle have forklaret tydeligere, hvor ironisk jeg var, når jeg skrev ‘web X.X’ tidligere :-)
[…] Under alle omstændigheder startede dette indlæg fordi, der er en spændende snak igang om, hvorvidt man kan “tagge” noget meget komplekst med et enkelt ord (altså web 2.0) ovre hos Nadja, som er retoriker og som udgiver magasinet reflexioner. Altså kan man lade ordet Web 2.0 dække over alt det der foregår, uden at man samtidig sælger folk en illusion om, at det i virkeligheden er 99% det samme som nu, dog bare med et par småjusteringer? […]
En lille sidenote: Det er interessant, at “skabe kompleksitet” tilsyneladende valoriseres entydigt positivt.
Udsagnet “… socialt software handler om at skabe kompleksitet.” finder jeg ret underligt. Hvis der er en ting, de fleste menneskelige frembringelser søger, så er det at reducere kompleksitet ift. et givet mål. Hvem gider bruge software, der kompleksificerer ens hverdag yderligere?
Under alle omstændigheder er det et særdeles svagt argument mod at have samlebetegnelser.
Hmmmm. Software tror jeg, at jeg vil afholde mig fra at udtale mig yderligere om i denne forbindelse… men kompleksitet…!!!
Når jeg nævnte kompleksitet i denne sammenhæng, skyldes det, at blogs og wikis for mig at se giver kompleksiteten og mangfoldigheden mulighed for at blomstre. På bloggen bliver der – som denne diskussion er et fint eksempel på – plads til, at mange forskellige stemmer får lyd, der bliver plads til en kakofoni af vidt forskellige holdninger, der ikke ville være mulige at høre i de fleste andre medier, hvor antallet af kilder/vinkler/uenigheder når op tre, hvis bølgerne går højt. Og i en wiki kan folk, der er meget uenige blive tvunget til at forhandle sig frem til en løsning/formulering, alle kan skrive under på
(jvf mit interview med Jimbo Wales, der har stiftet Wikipedia – https://nadjasreflexioner.wordpress.com/2006/06/16/22/)
Men man kan sige, at det der er så smukt ved de nye muligheder er, at det gør det meget simpelt at give kompleksiteten plads :-)
[…] Der har været snakket meget om, hvordan Obama har allieret sig med nogle af Web 2.0’s (undskyld Thomas) største helte for at skabe ny, engagerende politisk retorik på nettet. I stedet for at købe […]