Hvorfor bruge energi på at fremhæve det dårlige ved blogosfæren – i stedet for at selv at producere det gode eksempel?

by Nadja

Jeg har i dag befundet mig i flere diskussioner om blogs og blogosfæren. Alle som én startet af andre end mig selv, af mennesker, jeg respekterer højt – både fagligt og på det menneskelige plan. Mennesker, jeg aldrig tidligere har diskueret blogs og live-web med. Og som ikke ved, at jeg selv har startet en blog for nylig – så det opstod helt uden min indblanding.

Hvilken essens og hvilke konklussioner kan jeg så udlede af de mange samtaler?

1) Først og fremmest kan man vist sige, at Trine-Marias vældig gode optræden i Deadline forleden har fungeret efter hensigten – blogs bliver i stigende grad et “household-begreb” og almindeligt samtaleemne både ved firmafrokoster, venne-picnics og fyraftensølscafeer.

2) Der er to hovedtrends i, hvordan medie/kommunikationsinteresseret-men-ikke-særligt-tech-tunge-folk-flest reagerer, når talen falder på blogs:

2A) Man har måske prøvet at bladre lidt rundt i nogle tilfældige blogs eller er tilfældigt blevet ledt hen på nogle gennem tilfældige Googlesøgninger. Og man kan da godt se det er et interessant værktøj og alt det der – men helt ærligt, kvaliteten er sgu ikke imponerende… hvad skal vi med alle mulige ligegyldige menneskers ligegyldige, uredigerede tanker. Hvad sker der med kvalitetssikringen, det udvalgte, det meningsfyldte? Er det ikke bare en ny hype – og hvornår er det dog slut med folks uredigerede og ureflekterede selvfremstilling og selvpromoveren?

2B) Man har fundet en blog eller to, man kan lide – eller har ligefrem fundet ud af at ‘frame’ sin blog, så man pludselig kan se, hvordan man selv kan bidrage med nogle relevante indlæg. Man har så sandsynligvis også opdaget, hvad blogmediet kan gøre ved ens skriveproces og hvordan man begynder at spidspointere sin tanker og reflektere over sine oplevelser og erkendelser. Pludselig er blogosfæren begyndt at åbne nye relationer og indsigter.
Man synes måske nok stadigvæk, at der ligger meget bras derude. Men er jo heller ikke målgruppen for andres personlige blogs og kan jo bare fravælge det. Men grundlæggende er det spændende at så mange flere mennesker i dag får mulighed for at ytre sig – og det viser sig, at mange af dem har meget spændende på hjerte.

Læsere af denne blog vil ikke blive overraskede over, at undertegnede selv er i gang med en hastig bevægelse fra 2A til 2B. Meget hastig endda. For selvom jeg stadig stædigt vil hævde, at det er vigtigt at supplere blogosfæren med gennemarbejdede, nøje udvalgte medier, er jeg ved at være rigtig godt irriteret på 2A’ernes overfokusering på alt det dårlige. For hvis man godt kan se potentialet og godt kan se, at det åbner nogle helt nye, spændende muligheder, synes jeg det er spild af energi at bruge så meget energi på at skose blogosfæren.
Hvorfor ikke i stedet bruge den energi til udvikle og skabe kvalitetsblogs? Fagligt funderede blogs? Skarptvinklede blogs? Udfordrende blogs? Og være med til at gøre dårligkvalitetsargumentet til skamme.

Advertisement