Welcome to LazyTown

by Nadja

Læste lige i min lørdagsavis, at der til efteråret kommer et nyt islandsk børne-tv-program, der hedder LazyTown. En serie børneprogrammer, der allerede har gået deres sejrsgang i det store udland.

Her lærer den kun-lidt-super-agtige superhelt Spartacus ungerne (der ved seriens start er så dovne, computerspillende og fast-food-ernærede som byens navn antyder) at guffe frugt og grønt, røre sig og behandle hinanden ordentligt. Super politisk korrekt i indholdet, men udført på en tegneserie- og ikke-spor-løftede-pegefingre-agtig måde, der har vist sig at have stor appel til alverdens unger. Serien har allerede haft den effekt, at børnenes frugtindtag, motionslyst og opsparinger (som serien også opfordrer til, så ungerne får respekt for penge ved hjælp af sindrigt alternativt monitært system) i 'real life' har ændret sig drastisk.

Og i så fald må serien jo siges at være et rigtig godt eksempel på motivationsretorik for børn og barnlige sjæle (mon ikke også et par forældre kigger med – Spartacus siges i hvert fald at have en vis mor-appel :-) )

For det lyder som en rigtig god måde at få sagt vigtige ting på en måde, der får børnene selv til at ville spise sundere og handle mere bevidst.

Politiken kalder det en blanding mellem politisk korrekt og dybt kommercielt, fordi det på ABBA-lignende vis er nøje planlagt, hvordan den internationale succes skal udrulles… med diverse merchandise og konceptrestauranter. Og det synes jeg, lyder som en virkelig interessant blanding. Det kan hænde at være dybt problematisk – men der er også tale om en potentiel genremæssig nyskabelse, der måske vil kunne anvendes i mange forskellige sammenhænge, hvor det drejer sig om at motivere børn – til andet end stereottype prinsessedrømme og ridderlege. (selvom persongalleriet: superhelt, skurk med mareret hage og pige med lyserødt hår, der elsker at synge og danse selvfølgelig ikke lyder så nuanceret endda … ) 

Jeg har p.t. kun set et par trailers og behind-the-scenes fotos på

Welcome to LazyTown

Så jeg ved jo ikke, om det er cool, når det kommer til stykket. Men ideen lyder virkelig interessant. Så jeg må se at få inviteret mig selv til tv-premiere hos en af børnefamilierne i omgangskredsen, når startskuddet lyder på TV2 til efteråret :-)

Advertisement