Tankevækkere

by Nadja

Illustration af Maibritt Linnebjerg Illustration: Majbritt Linnebjerg

Nogle mennesker er motivationsretorikere i sig selv: spændende personer, der i vidt forskellige brancher er med til at rykke lidt ved vores allesammens opfattelse af samfundet. I Reflexioner om Holdninger (2003) interviewede jeg tre af dem. Den norske forfatter Jan Kjærstad, den svenske businessguru Kjell A. Nordström og den danske kogekone Camilla Plum. På tværs af de tre interviews skrev jeg desuden artiklen 'Tankevækkerne', der opsummerer 5 karakteristiske træk ved motivationsretorikerne. De fem træk er:

  1. Grundlæggende – de skaber overblik, sammenhænge og grundlæggende livsanskuelser
  2. Uafhængig – de arbejder på tværs af ideologier og institutioner
  3. Selvsikker – de lefler ikke for modtagerne men udfordrer, provokerer og pirrer dem
  4. Inkarneret – de sætter handlinger bag holdninger
  5. Ambivalent – vækker både beundring og forargelse

Formår man at kombinere de fem – eller i det mindste de fleste af dem – er der stor sandsynlighed for, at man er en rigtig god tankevækker. Nominér gerne nogle eksempler – og lad os diskutere, deres potentiale som tankevækkere/motivationsretorikere.

Advertisement